5 maailman suurinta lintua
Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Georgelin Espinoza Medina
Linnut ovat ilmojen valtiaita ja tämän vuoksi yksiä huomiota herättävimmistä eläimistä. Lintulajeja on yhteensä yli 10 000. Ne kaikki ovat omalla tavallaan vaikuttavia ja eroavat toisistaan huomattavasti niin höyhenpeitteen värin, laulun, ulkonäön, käyttäytymisen kuin koonkin osalta. Osa linnuista on kokonsa puolesta todella vaikuttavia ja majesteettisia, suorastaan hengästyttäviä. Tässä artikkelissa esittelemme 5 maailman suurinta lintua, joilla on paitsi vaikuttava pituus ja paino, myös hämmästyttävän suuri siipien kärkiväli.
5 maailman suurinta lintua
Maailman suurimmat linnut hallitsevat ilmojen lisäksi myös maata. Jotkut niistä eivät osaa lentää, mutta ne pystyvät juoksemaan erittäin nopeasti.
1. Strutsi (Struthio camelus)
Strutsi on kotoisin Afrikan mantereelta ja se on kooltaan ja massaltaan maailman suurin lintu. Se voi saavuttaa jopa 3 metrin korkeuden ja painaa jopa 180 kiloa. Se ei kuitenkaan pysty lentämään, sillä sen siivet ovat liian pienet. Se käyttää niitä yhdessä voimakkaiden jalkojensa kanssa liikkumiseen ja tasapainoiluun juostessaan.
Strutsi kuuluu Struthionidae-heimoon. Suuren kokonsa lisäksi sillä on myös huomiota herättävä juoksuvauhti: se voi saavuttaa jopa 60–70 kilometrin tuntinopeuden. Lisäksi sen munat ovat valtavia, noin 25 senttimetrin mittaisia ja jopa 2 kilon painoisia.
2. Emu (Dromaius novaehollandiae)
Emu, maailman toiseksi suurin lintu, on toinen suuri juokseva lintu. Se kuuluu Dromaiidae-heimoon ja elää Australiassa. Se voi saavuttaa 1,90 metrin korkeuden ja jopa 30–40 kilon painon. Sillä on musta nokka, pitkä kaula ja vahvat jalat, joiden avulla se pystyy kulkemaan pitkiä matkoja.
3. Nandu
Nandu on yksi maailman suurimpia lintuja. Se on strutsin ja emun tavoin juokseva lintu, jolla on vahvat, lihaksikkaat jalat, joiden ansiosta se pystyy kulkemaan pitkiäkin matkoja hämmästyttävällä nopeudella. Sen lentokyvyttömyys johtuu sen pienistä siivistä ja suuresta painosta (25–35 kiloa).
Tämä majesteettinen eläin on 1,50–1,70 metriä pitkä, mutta naaraat ovat yleensä lyhyempiä. Se on kotoperäinen Etelä-Amerikassa. Nanduja on kahta lajia: tavallinen nandu (Rhea americana) ja patagoniannandu (Rhea pennata), jotka molemmat kuuluvat Rheidae-heimoon.
Näitä suuria lintuja ei ole anatomisesti suunniteltu lentämiseen, sillä niiden siivistä puuttuu tarvittava lihaksisto. Lisäksi ne ovat melko painavia, minkä vuoksi niiden on vaikea pysyä ilmassa. Tästä syystä niillä on voimakkaat jalat, jotka antavat niille nopeutta ja kestävyyttä.
4. Jättiläisalbatrossi (Diomedea exulans)
Albatrosseja (Diomedeidae-heimo) on 21 lajia, mutta maailman suurin laji on jättiläisalbatrossi. Koska tällä linnulla on suurin siipien kärkiväli, emme voineet jättää sitä pois listalta. Jo pelkkä nokka on 20 senttimetriä pitkä, ruumis noin 1,10 metriä korkea ja 1,40 metriä pitkä, ja siipien kärkiväli jopa 3,5 metriä.
Jättiläisalbatrossin höyhenpeitteen väri vaihtelee valkoisesta rusehtavaan, ja sillä on valtavat mustat tai mustavalkoiset siivet, mikä tekee siitä varsin kauniin linnun. Koostaan huolimatta se on uhanalainen laji, jonka Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) on luokitellut “vaarantuneeksi lajiksi”. Sen suurin uhka on ihminen, sillä se jää ansaan kalaverkkoihin.
5. Isotrappi (Otis tarda)
Seuraavana vuorossa on isotrappi, vaikkakin tässä listassa paikan ansaitsisivat myös andienkondori (Vultur gryphus), jonka pituus on noin 1,30 metriä ja siipien kärkiväli on 3,3 metriä, Kaliforniankondori (Gymnogyps californianus), jonka pituus on 1,40 metriä, ja marabu (Leptostilos), jonka pituus on 1,50 metriä ja siipien kärkiväli 2,9 metriä.
Isotrappi on noin 1,1 metriä pitkä ja sen siipien kärkiväli on noin 2,7 metriä. Huomattavaa siinä on kuitenkin sen paino, joka voi olla jopa 21 kiloa. Tämä lukema tekee siitä painavimman lentävän linnun.
Isotrapit ovat dimorfisia, joten urokset ja naaraat ovat erikokoisia. Urospuoliset yksilöt ovat suurimpia ja painavimpia. Nämä linnut ovat erittäin hyviä juoksijoita, sillä niillä on voimakkaat jalat, joiden avulla ne saavuttavat suuriakin nopeuksia.
Tässä olivat 5 maailman suurinta lintua. Listalla ovat ne, joilla on ennätyksellinen pituus, paino tai siipien kärkiväli, tai jotka ovat painavimpia lentäviä lintuja. Tämä artikkeli ei kuitenkaan tee oikeutta planeettamme lukuisille uskomattomille lintulajeille, jotka ovat osoituksena luonnon ihmeistä ja muistuttavat meitä siitä, että meidän on pidettävä huolta kaikista elävistä olennoista niiden koosta tai ulkonäöstä riippumatta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Animal Diversity Web (ADW). Diomedea exulans. Recuperado el 23 de marzo de 2022 en https://animaldiversity.org/accounts/Diomedea_exulans/
- Animal Diversity Web (ADW). Dromaius novaehollandiae. Recuperado el 23 de marzo de 2022 en https://animaldiversity.org/accounts/Dromaius_novaehollandiae/
- Animal Diversity Web (ADW). Rhea americana. Recuperado el 23 de marzo de 2022 en https://animaldiversity.org/accounts/Rhea_americana/
- Animal Diversity Web (ADW). Struthio camelus. Recuperado el 23 de marzo de 2022 en https://animaldiversity.org/accounts/Struthio_camelus/
- BirdLife International. 2018. Diomedea exulans. The IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T22698305A132640680. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T22698305A132640680.en
- González, R. (2007). Reproducción y productos comerciales derivados del avestruz. [Tesis de pregrado, Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro]. http://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/5999/T00542%20GONZALEZ%20RAMOS,%20RODOLFO%20ARMANDO%20%20MONOGRAFIA.pdf?sequence=1
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.