Varoitus: älä anna halauksia koiralle!
Ihmiset yleensä halaavat rakastettujaan, mutta tämä ei silti vaikuta olevan lemmikeille täysin nautinnollinen asia.
Elävillä olennoilla on erilaisia tapoja ilmaista tunteitaan. Vaikka oletkin ihmisenä tottunut tähän asiaan, on suositeltavaa, ettet halaisi koiraasi. Kerromme sinulle tässä artikkelissa, miksi näin on – jatka lukemista!
Koirat inhoavat halauksia
Et ole kenties tiennyt tätä, mutta joka kerta kun kiedot kätesi koirasi ympärille, et koiran näkökulmasta niinkään ilmaise rakkauttasi, vaan ärsytät sitä. Voit halutessasi testata asiaa. Tutkaile, miltä koirasta tuntuu, mitä se ilmaisee silmillään tai kuinka se laittaa korvansa.
Stanley Corenin, Brittiläisen Kolumbian Yliopiston psykologian professorin (ja koiraekspertin), teettämän tutkimuksen mukaan lemmikit ja varsinkaan koirat eivät pidä halauksista.
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö eläin pitäisi meistä tai etteikö se nauttisi kosketuksestamme, mutta se ei koe oloaan mukavaksi syleilyssäsi. Tämä johtuu itse asiassa – kuten jo artikkelin alussa mainitsimmekin – siitä, että jokaisella eläinlajilla on oma tapa ilmaista tunteitaan.
Koirat eivät ymmärrä halauksia
Koirat eivät ymmärrä sitä, että halaus on synonyymi kiintymykselle. Sen sijaan ne mieltävät sen vapauden puutteeseen tai liikkuvuuden estämiseen, jota jonkinlainen suuri vaara saattaa aiheuttaa. Kuten Coren selittää Psychology Today -lehdessä julkaistussa artikkelissa, lemmikit stressaantuvat ja ovat onnettomia, kun niitä syleillään.
Tähän on yksinkertainen perustelu: halaamalla koiraa otamme siltä pois mahdollisuuden paeta, jos ilmenee jokin ongelma. Ne kokevat olonsa eräällä tavalla vangituiksi käsivarsien ympäröimänä. Tämä johtopäätös muodostettiin sen jälkeen, kun Coren ja joukko hänen kollegoitaan analysoivat noin 250:ä internetistä poimittua valokuvaa, jotka esittivät koiria omistajiensa syleilyssä.
Tutkijat osoittivat, että 8 eläintä 10:stä koki olonsa sellaisessa tilanteessa tyystin epämukavaksi. Ja 81 %:ssa kuvista näkyi, että koirat ilmaisivat vähintään yhdellä tavalla ahdistusta, epämukavuutta tai stressiä. Noin 8 % näyttivät onnellisilta ja loput 10 % suhtautuivat asiaan epäselvästi tai neutraalisti.
Corenin väitös on paikkansapitävä ja huomioinnin arvoinen: “Koirat ovat juoksemiseen sopeutuneita eläimiä. Tämä tarkoittaa, että ne ovat valmiita ja sopeutuneita juoksemaan vaaran uhatessa. Tästä syystä ne stressaantuvat, jos ne kokevat olonsa vangituiksi tai jos ne eivät voi liikkua vapaasti.”
Kuinka voin tietää, että koirani ei pidä halauksista?
Tutkimukset voivat olla hyvin yksityiskohtaisia ja suoria, mutta meidän on tarkistettava tulokset omilla silmillämme tai kokemuksillamme. Olet varmasti lukiessasi ihmetellyt, miksi et ole havainnut sitä epämukavuutta, jota oma rakas koirasi kokee, kun halaat sitä.
Tämä johtuu siitä, että monella eläimellä ei ole tapana ilmaista tunteitaan kovin selkeästi. Yksi kiistaton ilmaus on hampaiden näyttäminen, puremisyritys tai haukkuminen. On silti hyvin harvinaista, että koira menisi niin pitkälle, että käyttäytyisi näin.
Meidän on kiinnitettävä huomiota “mikroilmeisiin”, jotka ovat hienovaraisia viitteitä, ja ne voivat auttaa lemmikin todellisten tunteiden havaitsemisessa silloin, kun sille annetaan halauksia. Merkkeinä siitä, että koira kokee stressiä tai vaaran uhkaa, ovat monet erilaiset eleet.
- Korvien madaltaminen
- Silmien sulkeminen tai siristäminen
- Pään kääntäminen poispäin ihmisestä
- Katsekontaktin välttäminen
- Nenän lipominen
- Kielen työntäminen ulos
- Kehon laittaminen pakenemisasentoon
- Hännän laittaminen jalkojen väliin
- Hengenahdistus
- Etujalkojen laittaminen erilleen, jotta koira voisi “irrottua” halauksesta
- Kuonon laittaminen ylös (aivan kuin koira etsisi raikasta ilmaa)
Siispä seuraavalla kerralla muista tämä, kun haluat ilmaista rakkauttasi lemmikkiäsi kohtaan: on syleilyn sijaan parempi taputtaa sitä hellästi päähän, rapsuttaa sen leukaa, sanoa jotakin mukavaa, mennä puistoon leikkimään tai antaa sille lahja.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.