Mistä tietää olevansa valmis lemmikin hankintaan?

Jos harkitset lemmikin hankkimista, punnitse, onko sinulla tarpeeksi vapaa-aikaa, tilaa ja rahaa eläimestä hyvin huolehtimiseen.
Mistä tietää olevansa valmis lemmikin hankintaan?

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2021

Koiran, kissan tai minkä tahansa muun lemmikin hankkiminen on iso päätös, joka tuo mukanaan ison vastuun. Päätöstä lemmikin adoptoimisesta tai ostamisesta ei tulisi koskaan tehdä hätiköiden, vaan tulevan omistajan on oltava varma olevansa valmis lemmikin hankintaan.

Mistä tietää olevansa valmis lemmikin hankintaan?

1. Miksi haluat lemmikin?

Tämä on ensimmäinen kysymys, johon jokaisen lemmikin hankkimista harkitsevan tulee vastata, sillä eläimelle kodin antamiseen täytyy olla aina oikeat perusteet. Ehkä syynä on seuran kaipuu, ulkoilukaverin haluaminen tai yksinkertaisesti rakkaus eläimiin. Lemmikin hankkimisen syyksi ei kuitenkaan riitä ainoastaan se, että ajatus eläimestä on hauska. Lemmikkiä ei saisi koskaan hankkia hetken mielijohteesta tai vain koska eläin sattuu olemaan suloinen pentuna. Eläimet eivät ole leluja tai esineitä, vaan eläviä olentoja, joista huolehtimiseen täytyy sitoutua vuosiksi.

2. Oletko valmis huolehtimaan eläimestä vuosien ajan?

Lemmikin hankinta täytyy myös aina suunnitella niin, että eläimelle pystytään tarjoamaan hyvä ja sen tarpeisiin sopiva hoito koko sen eliniäksi. Koiran ja kissan kohdalla tämä tarkoittaa jopa 15-20 vuotta, kun taas esimerkiksi kilpikonnat voivat elää kymmeniä vuosia. Valitettavasti asiat eivät aina suju suunnitellusti, ja esimerkiksi sairaus voi pakottaa omistajan luopumaan lemmikistään, mutta nämä ovat erityistapauksia. Kaikissa muissa tilanteissa eläimestä täytyy huolehtia hyvin sen viimeiseen elinpäivään asti.

Mistä tietää olevansa valmis lemmikin hankintaan?

3. Onko sinulla tarpeeksi vapaa-aikaa?

Omistajan töissä ja muuten kodin ulkopuolella päivittäin viettämien tuntien määrä on erittäin tärkeä tekijä lemmikkiä valittaessa. Koira tarvitsee enemmän huomiota kuin kissa, joka puolestaan tarvitsee enemmän huomiota kuin hamsteri. Jotkut eläimet viihtyvät ja pärjäävät hyvin itsekseen, ja ne voidaan jättää yksin kotiin pitkienkin työpäivien ajaksi, mutta jokainen eläin tarvitsee jonkin verran huomiota ja hoitoa.

Huomioitavaa on myös se, että kaikkien eläinten kohdalla ei riitä, että omistaja istuu kotona eläimen seurana. Esimerkiksi koira kaipaa yhteistä leikkiaikaa ja tarvitsee päivittäin useamman kävelylenkin. Myös kissa tarvitsee virikkeitä ja omistajan seuraa pysyäkseen onnellisena ja terveenä, ja sama pätee esimerkiksi kaneihin.

4. Onko taloudellinen tilanteesi vakaa?

Kaikki lemmikin hankkimista harkitsevat eivät tule miettineeksi sitä, että yksi tärkeimmistä vaatimuksista eläimen adoptoimisessa on taloudellinen tasapaino. Omistajan täytyy pystyä huolehtimaan lemmikistä paitsi normaaleina aikoina, myös mahdollisessa hätätilanteessa. Vaikka kävisikin niin onnekkaasti, että lemmikki pysyisi koko elämänsä terveenä, sen ruoka, rokotteet, matolääkkeet, lelut ja muut välineet eivät ole ilmaisia.

Jos oma taloudellinen tilanne on epävarma, on hyvä muistaa, että tiettyjen eläinten ylläpito on kalliimpaa kuin toisten. Esimerkiksi pienet jyrsijät syövät vain vähän, eivätkä niiden kuukausittain tarvitsemat tarvikkeet maksa paljon. Koiran tai kissan ruokkiminen ja hoitaminen maksaa jo huomattavasti enemmän ja isojen eläinten, kuten hevosten, ylläpito voi olla hyvinkin kallista.

5. Onko kotonasi tarpeeksi tilaa lemmikille?

Mistä tietää olevansa valmis lemmikin hankintaan?

Myös kodin koko ja sijainti ovat lemmikin hankkimiseen vaikuttavia asioita. Pienessä kodissa asuminen ei tarkoita, etteikö lemmikkiä voisi hankkia, mutta kannattaa miettiä, millainen eläin pystyy elämään onnellista elämää juuri omassa kodissa. Pienet eläimet, jotka eivät vaadi runsaasti tilaa – kuten tietyt jyrsijät, kanit, linnut ja jotkut matelijat – viihtyvät erinomaisesti myös pienessä kodissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi kani ei saa elää pelkästään häkissä, vaan sen täytyy saada viettää runsaasti aikaa myös häkin ulkopuolella.

Myös kissa viihtyy yleensä hyvin hieman pienemmässäkin asunnossa, kunhan sillä on seuraa ja runsaasti virikkeitä. Jos asunnossa tai talossa on parveke tai terassi, on varmistettava, ettei lemmikki pääse karkaamaan tai putoamaan sen kautta. Esimerkiksi lasitettu parveke on kuitenkin erinomainen vaihtoehto ja virikkeiden lähde kissatalouteen.

Lähes jokainen koira nauttii, kun sillä on tilaa ympärillään ja oma piha käytössään, mutta kaikki koirat eivät vaadi näitä asioita. Pieni tai keskikokoinen koira viihtyy yleensä hyvin myös kaupunkiasunnossa, kunhan se pääsee ulkoilemaan tarpeeksi. Iso ja energinen koira sen sijaan ei ole paras mahdollinen vaihtoehto pieneen asuntoon, etenkään, jos omistajalla ei ole mahdollisuutta viettää sen kanssa päivittäin runsaasti aikaa kodin ulkopuolella.

6. Kuka hoitaa lemmikkiä tarpeen tullen?

Ennen lemmikin hankkimista on mietittävä myös, kuka hoitaa eläintä omistajan lomaillessa tai joutuessa muusta syystä olemaan poissa kotoa. Koira tai pieni jyrsijä on usein kohtalaisen helppo viedä tuttavan luokse hoitoon, mutta kissan kohdalla tilanne voi olla toinen, sillä kissat sopeutuvat usein huonosti uusiin paikkoihin ja rutiineihin. Parhaassa tapauksessa luotettava henkilö asuu väliaikaisesti omistajan ja kissan kodissa eläimestä huolehtien.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.