Uima-allas koirataloudessa
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Yhä useamman suomalaisen kodin pihassa on uima-allas, ja näin kesäaikaan uimisesta nauttivat paitsi ihmiset, myös monet koirat. Vaikka uintimahdollisuus omassa pihassa onkin monella tavoin kätevä ja ihana, uima-allas koirataloudessa tuo mukanaan myös tiettyjä riskejä. Uima-altaan käyttöön liittyvät vaaratekijät olisi syytä tunnistaa etukäteen, jotta vaaratilanteilta vältytään.
Uima-allas koirataloudessa
Aivan kuten ihmisetkin, myös monet koirat nauttivat uima-altaaseen sukeltamisesta kuumina kesäpäivinä. Uima-allas ja sen ympäristö voivat kuitenkin olla vaarallisia paikkoja paitsi perheen lapsille, myös lemmikeille. Vanhemmat ja muut aikuiset muistavat yleensä hyvin varmistaa lasten turvallisuuden, mutta yhtä lailla on huolehdittava eläinten turvallisuudesta onnettomuuksien välttämiseksi. Olipa uima-allas sitten ulkona tai sisällä, siihen voi liittyä muun muassa altaan käytöstä johtuvia, heikon vedenlaadun aiheuttamia ja kemikaaleihin liittyviä vaaroja.
Turvavarusteet
Koiran pääsy uima-altaaseen tulisi estää aina, kun allas ei ole käytössä. Uima-allas tulee joko peittää asianmukaisella turvapeitteellä tai -katteella tai sen ympärillä tulee olla turvakaide tai -aita, jonka yli koira ei pääse hyppäämään. Markkinoilla on myös hälyttymiä, jotka ilmoittavat, jos veteen putoaa tietyn painorajan ylittävä ihminen, eläin tai esine. Ongelma näissä hälyttimissä on kuitenkin se, että hälytys laukeaa vasta, kun koira on jo vedessä.
Huono vedenlaatu ja kemikaalit
Puhuttaessa uima-altaiden turvallisuudesta useimmille tulevat ensimmäisenä mieleen erilaiset onnettomuudet. Kuitenkin myös huonosti hoidettu vesi ja väärin annostellut kemikaalit voivat aiheuttaa sekä ihmisille että eläimille esimerkiksi iho- ja hengistysoireita sekä silmien kutinaa ja kirvelyä. Sekä lapset että koirat nielevät usein vettä, joten heille riskit ovat aikuisia suuremmat.
Tämän vuoksi vedenlaatua onkin seurattava säännöllisesti ja puhdistus- ja muita kemikaaleja on annosteltava oikein. Käyttämällä suojapeitettä estetään orgaanisen lian pääsy veteen. Tämän lisäksi allaskemikaalit tulee säilyttää lasten ja eläinten ulottumattomissa, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa vakavia terveysongelmia ja jopa hengenvaaran.
Aktiivinen valvonta
Aivan kuten lastakaan, myöskään koiraa ei saa koskaan jättää yksin uima-altaalle, vaan aikuisen on aina valvottava eläintä sen uidessa tai viettäessä aikaa altaan läheisyydessä. Turvavarusteiden lisäksi aktiivinen valvonta on paras tapa pitää lemmikki turvassa. Usein ajatellaan, että jokainen koira kyllä osaa uida ja huolehtia itsestään vedessä, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Sekään, että lemmikki on hyvä uimari, ei poista vahinkojen ja onnettomuuksien mahdollisuutta.
Ensiapulaukku
Kaiken varalta käsillä on aina hyvä olla ensiapulaukku, jonka avulla hoitaa esimerkiksi pienet uima-altaalla syntyneet haavat ja nirhaumat. Samoin altaan lähettyvillä on hyvä pitää jonkinlaisia kelluntavälineitä, joita voidaan hyödyntää, mikäli koiralle sattuisi onnettomuus altaassa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.