Turvallinen ja miellyttävä automatkustaminen koiran kanssa

Joillekin koirille automatkustaminen on hauska seikkailu, toisille taas epämiellyttävä ja traumaattinen kokemus.
Turvallinen ja miellyttävä automatkustaminen koiran kanssa

Viimeisin päivitys: 14 toukokuuta, 2019

Mitä turvallinen automatkustaminen koiran kanssa vaatii? Tänään annamme muutamia vinkkejä, joilla tehdä autolla kuljetuista matkoista helpompia ja nautinnollisempia kaikille osapuolille.

Turvallinen ja miellyttävä automatkustaminen koiran kanssa

Moni perhe haluaa ottaa lemmikkinsä mukaan lomamatkalle, ja erityisesti pitkällä automatkalla koko perheellä, koira mukaan lukien, tulisi olla mukava ja viihtyisä olo. Vaikka koira ei viettäisikään pitkiä aikoja autossa, se luultavasti joutuu ainakin ajoittain matkustamaan lyhyen matkan esimerkiksi eläinlääkäriin. Turvallisuudesta huolehtiminen on tietysti yhtä tärkeää niin lyhyellä kuin pitkälläkin ajomatkalla.

1. Varmista kaikkien turvallisuus

Varmista, että sekä koiralla että muilla matkustajilla on turvalliset oltavat ajoneuvossa. Koiran ei tule istua pelkääjän paikalla, ja kuljettajan syli on huonoin mahdollinen vaihtoehto. Emme myöskään suosittele, että koiran annetaan liikkua vapaasti takapenkillä tai istua matkustajan sylissä.

Auton nopeat liikkeet tai äkillinen jarrutus voivat singota koiran paikaltaan, minkä saattaa johtaa niin koiran kuin kanssamatkustajienkin loukkaantumiseen.

Turvallinen automatkustaminen koiran kanssa

 

2. Käytä erityistä turvavyötä tai kuljetuslaatikkoa

Älä käytä ihmisille tarkoitettua turvavyötä koiran kiinnittämiseen, koska se ei ole täysin turvallinen eläimille. Hanki erityisesti koirille tarkoitettu turvavyö, joka kiinnitetään auton turvavyöhön. Tällä tavoin eläin on turvallisesti kiinnitetty, eikä se pääse liikkumaan hallitsemattomasti mahdollisen onnettomuuden hetkellä.

Jos autossa on tilava matkatavaratila, jossa koira matkustaa, tulee tavaratilan ja matkustamon välillä olla suoja, joka estää koiraa siirtymästä matkustamoon. Suosittelemme kuitenkin, että koira on aina asianmukaisesti kiinni kytketty auton liikkuessa.

Pienikokoinen koira voidaan ottaa mukaan automatkalle asettamalla eläin kuljetuslaatikkoon. Laatikon on oltava niin suuri, että eläin mahtuu kääntymään ja makaamaan sen sisällä mukavasti. Laatikkoon kannattaa asettaa peitteitä ja koiralle tutun hajuinen lelu. Kuljetuslaatikko voidaan asettaa etu- ja takaistuimen väliin lattialle, jos tila on tarpeeksi suuri, ja laatikko pysyy varmasti paikoillaan. Laatikkoa ei suositella kuljetettavan penkillä, mutta jos näin tapahtuu, sen on oltava erittäin hyvin kiinnitetty turvavöillä.

3. Suojaa istuimet

Jos koira matkustaa matkustamon penkillä, aseta istuimen päälle pestävä peitto tai alusta. Näin auto paitsi ei täyty karvoista ja liasta, peitto suojaa istuinta mahdollisilta oksennus- tai ulostusvahingoilta.

4. Aloita testiajolla

Jos koira ei ole tottunut matkustamiseen, kannattaa sitä alkaa tutustuttaa autoon vähitellen. Aluksi koira voidaan ohjata autoon ilman, että moottori on käynnissä. Seuraavalla kerralla auto voidaan jo käynnistää ja siitä seuraavalla kerralla voidaan kokeilla hyvin lyhyen matkan ajamista.

Matkan pituutta kannattaa lisätä pikkuhiljaa, ja aluksi määränpään tulisi olla jokin eläimelle mieleinen paikka, kuten koirapuisto. Näin koira yhdistää autossa matkustamisen positiiviseen asiaan. Jos koira on oppinut, että automatkustaminen tarkoittaa aina eläinlääkäriin lähtöä, se ei takuulla nauti autoilusta.

Turvallinen automatkustaminen koiran kanssa

5. Älä ruoki koiraa ennen matkaa

Moni koira kärsii matkapahoinvoinnista, ja yksi hyvä tapa välttää huonoa oloa on olla ruokkimatta eläintä noin 2-3 tuntiin ennen matkan alkua. Jos mahdollista, älä anna koiralle ruokaa myöskään taukojen aikana, vaan tarjoa sille ainoastaan raikasta vettä.

6. Ota mukaan leluja

Aivan kuten pieni lapsi, myös koira voi tylsistyä pitkän ajomatkan aikana. Matkan alussa eläin saattaa olla innostunut ja utelias kaikesta näkemästään. Tuntien vieriessä koira kuitenkin tyypillisesti väsähtää ja nukahtaa. Mutta jos näin ei tapahdu, vaan koira muuttuu levottomaksi, kannattaa käsillä olla jotain, millä viihdyttää karvaista ystävää.

7. Pidä säännöllisiä taukoja

Jokainen meistä tarvitsee tauon pitkällä matkalla, niin myös koira. Pysähtykää paikoille, jotka ovat sallittuja eläimille, ja varmista ennen autonoven avaamista, että koiran panta ja talutushihna ovat turvallisesti kytketty. Älä anna koiran tutkia ympäristöä yksin, vaan pidä se aina vierelläsi. Vieraassa ympäristössä muut eläimet ja kovat äänet voivan säikäyttää koiran.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.