Parhaat koirarodut kiireisille ihmisille
Jos olet hyvin kiireinen ihminen, koira ei ehkä ole sinulle oikea lemmikki. Lemmikin omistaminen tarkoittaa eläimen hyvinvoinnista huolehtimista monin eri tavoin. Siltä varalta, että kaikista vastuistasi huolimatta haluat hankkia lemmikin, esittelemme tässä artikkelissa parhaat koirarodut kiireisille ihmisille.
Huomioon otettavia asioita ennen koiran hankkimista
Kuten varmasti tiedät, koirat ovat laumaeläimiä, mikä tarkoittaa niiden nauttivan ihmisten ja muiden eläinten seurasta, ja yksinolo on monelle koiralle vaikeaa. Vaikka viettäisitkin aikaa kotona, koira ei pidä siitä, että sitä ei huomioida.
Jos haluat hankkia koiran kiireisestä aikataulustasi huolimatta, tulee sinun varmistaa, että eläin on sosiaalistettu ja koulutettu hyvin. Näin pystytään estämään mahdollisia poissaolosi ja vähäisen sitoutumisesi aiheuttamia käytösongelmia.
Alla on muutama esimerkki tällaisista käytöshäiriöistä:
- Huonekalujen, vaatteiden, kenkien ja muiden esineiden tuohoaminen
- Virtsaaminen ja ulostaminen väärään paikkaan
- Haukkuminen, itkeminen ja uikuttaminen
- Eroahdistuksesta ja pakonomaisesta käyttäytymisestä, eli esimerkiksi liiallisesta nuolemisesta ja oman hännän jahtaamisesta, kärsiminen
Jos olet kiireinen, mutta haluat silti koiran, on parasta keskustella ammattilaisen kanssa siitä, minkälainen eläin sopii elämäntyyliisi parhaiten. Asiantuntija osaa kertoa, mitkä ovat sopivimmat koirarodut kiireisille ihmisille. Voisit myös harkita kissan tai kahden adoptoimista.
Punnitse koiran mukanaan tuomat vastuut
Jos olet kiireinen, mutta haluat silti hankkia koiran, sinun tulee ymmärtää, että lemmikin omistaminen tuo mukanaan asioita, joita ei voi jättää tekemättä. Jos et pysty itse hoitamaan velvollisuuksia, joudut palkkaamaan toisen henkilön tekemään ne puolestasi.
Esimerkkejä tällaisista velvollisuuksista ovat:
- Eläinlääkärikäynnit, vuosittaiset terveystarkastukset, rokotukset, madotukset
- Koiran peseminen ja harjaaminen
- Päivittäiset ulkoilut
- Laadukas ruoka ja terveellisestä ruokavaliosta huolehtiminen
- Raikkaan juomaveden riittävyyden varmistaminen
- Puhdas peti ja muut koiran tarvitsemat tarvikkeet
Millainen koira sopii kiireiseen elämäntyyliin?
Oletko edelleen sitä mieltä, että olet valmis hankkimaan koiran? Vaikka olet kiireinen, eikä aikasi tahdo riittää itsellesikään, olet valmis sitoutumaan lemmikkiin.
Jos tilanne on tämä, suosittelemme seuraavanlaista eläintä:
- Aikuinen eläin. Koiranpentu vaatii aikuista eläintä enemmän huomiota. Iäkäs koira, joka ei halua liikkua ja leikkiä erityisen paljon, voi olla hyvä vaihtoehto. Voit adoptoida seniorikoiran kaupunkisi eläinsuojasta.
- Vähäenerginen rotu. Unohda työkoirat – vaikka niidenkin joukossa on poikkeuksia.
- Koira, joka ei vaadi jatkuvaa harjausta. Eli toisin sanoen lyhytkarvainen koira.
- Pieni tai keskikokoinen koira tai rauhallisen rodun edustaja.
Mitkä ovat parhaat koirarodut kiireisille ihmisille?
Vaikka jokainen koira onkin oma yksilönsä, tietyt rodut ovat yleisesti luonteensa vuoksi toisia parempia sopeutumaan kiireisen ihmisen elämäntyyliin. Tällaisia rotuja ovat:
- Villakoira
- Mopsi
- Cavalierkingcharlesinspanieli
- Bichon frisé
- Mastiffi
- Englanninbulldoggi
Oli tilanteesi minkälainen tahansa, keskustele eläinlääkärin tai koirien käytökseen perehtyneen ammattilaisen kanssa. Asiantuntija osaa neuvoa, minkä rotuinen ja luonteinen koira sopeutuu parhaiten elämäntilaanteeseesi.
Onko parempi adoptoida kissa tai kaksi?
Jos aikasi on kortilla, yksi vaihtoehto on adoptoida kissa koiran sijaan. Kissat sopeutuvat yksinoloon huomattavasti koiria paremmin. Oikeastaan olisi parempi hankkia kaksi kissaa, sillä niistä olisi seuraa toisilleen, eivätkä ne osaisi kaivata sinua hetkeen.
Valitsitpa sitten minkä tahansa lemmikin, ja olipa sinulla miten paljon muita velvollisuuksia tahansa, älä unohda antaa eläimelle huomiota päivittäin. Samoin lemmikin kanssa tulee leikkiä joka päivä edes lyhyen hetken ajan. Huomaat nopeasti näiden eläimen kanssa vietettyjen hetkien lievittävän myös omaa stressiäsi.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.