Mikä on Natura 2000 -hanke?
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Érica Terrón González
EU:lla on vahva luonnonsuojelulainsäädäntö, jonka keskuudessa on Natura 2000 -hanke, jonka tavoitteena on tukea luonnon monimuotoisuutta. Natura 2000 -verkostoon kuuluu 26 000 suojelualuetta, jotka kattavat noin 18 % Euroopan Unionin maa-alasta. Kyseessä on maailman laajin suojelualueiden verkosto, joka suojelee Euroopan uhanalaisimpia lajeja ja luontotyyppejä. Näitä luontotyyppejä on Euroopassa noin 200 ja lajeja noin 700.
Mistä Natura 2000 -hanke sai alkunsa ja mitä sen tavoitteet ovat?
Natura 2000 -hanke sai alkunsa jo vuonna 1979, kun Euroopan Unioni hyväksyi ensimmäisen merkittävän luonnonsuojelulakinsa, lintudirektiivin, joka suojelee kaikkia EU:n alueen luonnonvaraisia lintuja, kattaen noin 500 lajia. Euroopan Unionin jäsenmaat osoittavat ja suojelevat luonnonvaraisille linnuille erityisen tärkeitä alueita, ja tähän päivään mennessä on perustettu noin 5 300 erityissuojelualuetta.
Vuonna 1992 säädetty luontotyyppidirektiivi velvoittaa Euroopan Unioinin jäsenmaat suojelemaan uhanalaisten kasvi- ja eläinlajien elinympäristöjä ja luontotyyppejä. Suojelualueita kutsutaan erityisten suojelutoimien alueiksi. Kyseinen direktiivi kattaa noin 1 500 harvinaista ja uhanalaista eläin- ja kasvilajia ja noin 230 luontotyyppiä. Lintudirektiivin ja luontotyyppidirektiivin perusteella suojellut alueet muodostavat Natura 2000 -verkoston.
Natura 2000 -hanke on luonnonsuojelualueiden verkosto, mutta siinä otetaan huomioon myös, että ihmiset ja luonto toimivat parhaiten toistensa kumppaneina. Sen sijaan, että verkostossa suljettaisiin pois taloudellinen toiminta, siinä pyritään varmistamaan, että tällaisessakin toiminnassa kunnioitetaan lajien ja luontotyyppien suojelua. Verkosto edistää kestävää metsätaloutta, kalastusta, maataloutta ja matkailua.
Natura 2000 -alueita koskevat päätavoitteet ovat seuraavat:
- Välttää kaikkea toimintaa, joka saattaa vakavasti häiritä lajeja tai vahingoittaa luontotyyppejä, joille alue on osoitettu
- Toteuttaa tarvittaessa myönteisiä toimenpiteitä näiden luontotyyppien ja lajien säilyttämiseksi ja elvyttämiseksi suojelun parantamista varten
Natura 2000 Suomessa
Jokainen Euroopan Unionin jäsenmaa laatii kansallisen luettelon luontodirektiivin mukaisista Natura-alueistaan ja ehdottaa niitä Natura 2000 -verkostoon. Jäsenmaat osallistuvat luetteloiden arviointiin yhdessä Euroopan komission ja Euroopan ympäristökeskuksen luontokeskuksen kanssa, ja lopullisen päätöksen aluiden liittämisestä verkostoon tekee Euroopan Unionin ministerineuvosto tai komissio.
Suomen Natura-alueet ovat pääasiassa nykyisiä luonnonsuojelualueita, erämaa-alueita ja suojeluohjelmien kohteita. Hankkeen on tarkoitus suojella myös sellaista luontoa, joka on aikaisemmin ollut heikosti suojeltua. Tällaisia ympäristöjä voivat olla esimerkiksi saaristojen ja rannikkojen vedenalainen luonto, suuret joet, järvet, kalliot ja kulttuuriympäristöt.
Suomessa Natura-alueita on neljää tyyppiä:
- Alueita, joilla suojellaan lintudirektiivin I liitteessä mainittuja lajeja
- Alueita, joilla suojellaan luontodirektiivin II liitteessä mainittuja lajeja
- Alueita, joilla suojellaan molempia yllä mainituista
- Alueita, joilla ei ole kumpiakaan edellä mainituista, mutta joilla muutoin suojellaan luonnon monimuotoisuutta
Suomessa Natura 2000 -alueiden yhteenlaskettu pinta-ala on noin 50 000 km² eli noin 15 % koko maan pinta-alasta. Natura-alueita on maassamme yhteensä 1856, ja luettelon niistä löydät tämän linkin takaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Red Natura 2000 | Figuras de Protección de los Espacios Naturales Protegidos de Gran Canaria [Internet]. Figurasdeprotecciondegrancanaria.es. [cited 6 December 2019]. Available from: http://www.figurasdeprotecciondegrancanaria.es/index.php?pagina=red_natura
- Red Natura 2000 [Internet]. Miteco.gob.es. [cited 7 December 2019]. Available from: https://www.miteco.gob.es/es/biodiversidad/temas/espacios-protegidos/red-natura-2000/
- Directiva Hábitats [Internet]. Miteco.gob.es. [cited 7 December 2019]. Available from: https://www.miteco.gob.es/es/biodiversidad/temas/espacios-protegidos/red-natura-2000/rn_pres_leg_dir_habitat_info_basica.aspx
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.