Nämä 7 asiaa karkottavat pulut

Jos kotipihassasi asuvat pulut ärsyttävät sinua levittämiensä tautien, ulosteensa tai muiden haittojen vuoksi, voit ottaa avuksi tämän artikkelin vinkit.
Nämä 7 asiaa karkottavat pulut

Viimeisin päivitys: 20 toukokuuta, 2019

Vaikka kesykyyhky, eli tuttavallisemmin pulu, onkin kaunis eläin, kaikki eivät pidä näistä kaupungeissa pesivistä linnuista – etenkään niiden asustaessa omassa pihassa. Väkivaltaisia tai muuten linnulle haittaa aiheuttavia keinoja ei tietenkään tule käyttää, mutta esittelemme tänään seitsemän tapaa, jotka karkottavat pulut eläintä vahingoittamatta.

Miksi pulut halutaan karkottaa?

Parvissa elävät pulut viihtyvät hyvin kaupungeissa, joissa ne pesivät tyypillisesti talojen räystäiden alle ja syvennyksiin sekä siltojen rakenteisiin. Pulut paitsi jättävät jälkeensä ulostetahroja, ne saattavat toimia ihmiseenkin tarttuvien punkkien, kirppujen ja lintupunkkien isäntinä.

Nämä 7 asiaa karkottavat pulut

Nämä 7 asiaa karkottavat pulut

1. Vanhat cd-levyt

Onko kaapissasi näitä jäänteitä menneiltä vuosilta? Cd-levyt eivät nykyään ole kovinkaan monen käytössä, mutta niistä saadaan oivallinen pulunpelätin. Sido vain yhteen cd-levyjä nauhalla ja laita ne roikkumaan jonnekin näkyvälle paikalle, jossa pulut käyvät.

Kun auringon säteitä heijastuu levyn pinnoilta, pulut lentävät pois. Kirkkaus nimittäin sattuu niitä silmiin.

2. Mausteet

Mikään lintu ei pidä mausteista. Hyvä tekniikka pulujen karkottamiseksi on siis jonkin mausteikkaan nesteen ruiskuttaminen pihan tai parvekkeen nurkkiin. Et myrkytä puluja, eivätkä ne tule enää lähelle mausteen haistaessaan.

Tällaisen kotitekoisen nesteen valmistaaksesi voi sekoittaa chiliä, cayennea ja muita tulisia mausteita purkissa ja lisätä sitten sekaan vettä. Sekoita hyvin ja laita neste spraypulloon. Suihkuta paikkoihin, joissa pulut oleskelevat.

3. Lintuesteet

Lintuesteen tarkoituksena on estää lintujen pääsy ja pesiminen tiilikaton alle, ja nämä toimivat hyvin myös pulujen kohdalla.
Nämä 7 asiaa karkottavat pulut

4. Verkot

Joissakin rakennuksissa on verkot pulujen estämiseksi parvekkeilla, ikkunalaudoilla tai reunuslaudoilla. Verkot eivät ehkä ole esteettisesti miellyttäviä, mutta ne ovat erittäin tehokkaita. Lisäksi ne voivat olla käteviä suojia lapsille.

Voit peittää esimerkiksi ilmastointilaitteet, takat ja pienet ikkunat ruostumattomasta teräksestä valmistetulla verkolla.

5. Muovipöllot

Tiesitkö, että pulut pelkäävät pöllöjä ja variksia? Sen sijaan, että joutuisit hankkimaan pöllön, sinun tarvitsee vain ostaa pöllön näköinen vekotin muovista tai metallista.

Joissakin malleissa pää kääntyy tuulen mukana, silmät heijastavat valoa ja kuuluu oikeaa pöllöä muistuttavaa ääntä. Kannattaa muuttaa tällaisen pöllön sijaintia aina silloin tällöin, jotta vaikutus olisi tehokkaampi. Älä unohda, että pulut ovat itse asiassa melko älykkäitä!

6. Hopeaesineet

Jos kotoasi ei löydy cd-levyjä, ei huolta! Voit käyttää muitakin valoa heijastavia esineitä, kuten esimerkiksi metallisia keittiövälineitä tai hopeanvärisiä ilmapalloja. Tavoitteena on tuottaa heijastus, sillä pulu ei pidä siitä. Näin estät näiden lintujen pesiytymisen terassillesi, parvekkeellesi, ikkunallesi tai pihallesi.

7. Vesi

Viimeiseksi tämä perusmenetelmä pulujen karkottamiseksi, ja tarvitset tähän vesisprinklerin tai muun vastaavan laitteen, joka kastelee säännöllisin väliajoin. Vesi pelottaa pulut pois, sillä ne eivät pidä sen suihkuamisesta.

Lisäksi pulujen saapumisen estämiseksi kannattaa olla jättämättä ruokaa ulos (esimerkiksi koiran ruokakuppiin). Ennen kaikkea tulisi olla antamatta puluille ruokaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zúñiga, E., León, D., & Falcón, N. (2017). Plagas Urbanas: Las palomas y su impacto sobre el ambiente y la salud pública. Revista de Ciencias Veterinarias, Lima, Perú.
  • Harlin, R., & Wade, L. (2009). Bacterial and parasitic diseases of Columbiformes. Veterinary Clinics: Exotic Animal Practice12(3), 453-473.
  • de Vicente Rivas, M., Fernández, A. R., & Sanz, V. E. R. (2011). Las palomas: armas bacteriológicas. REDUCA, 3(3).
  • Haag-Wackernagel, D. (1995). Regulation of the street pigeon in Basel. Wildlife Society Bulletin, 256-260.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.