Tiesitkö, että myös koirat katsovat televisiota?

Tiesitkö, että myös koirat katsovat televisiota?

Viimeisin päivitys: 22 lokakuuta, 2018

Moni meistä pitää lemmikkejään perheenjäseninä. Eläimet ovat mukanamme monissa päivän askareissa, eikä tunnu oudolta pyytää koiraa istumaan kanssamme television ääreen. Vaikka on tieteellisesti todistettu, että myös koirat katsovat televisiota, haluamme vastauksen kysymykseen siitä, mitä eläin oikeasti katselee, ja mikä herättää sen mielenkiinnon.

Tutkimus selvittää, miksi koirat katsovat televisiota

Tiesitkö, että myös koirat katsovat televisiota?

Brittiläisen Central Lancashiren yliopiston tutkijat ovat pyrkineet selvittämään vastauksen tähän ja muutamaan muuhunkin kysymykseen. Tutkimusaiheena ryhmällä oli Katsooko koirani televisiota? Vahvistaakseen väittämän siitä, että myös koirat katsovat televisiota, tutkijat ottivat käyttöön seurantamekanismeja, jotka on hyvin samankaltaisia kuin ihmissilmän analysoimiseen käytetyt metodit.

Tutkimukset osoittivat, että koirat eivät ole välinpitämättömiä televisio-ohjelman suhteen, ja myös niillä on mieltymyksiä katseltavan sisällön tyypin suhteen.

Tutkijoiden saavuttamia päätelmiä olivat muun muassa seuraavat:

  • Koirat pitävät ohjelmista, joissa esiintyy säännöllisesti niiden lajitovereita.
  • Koirien huomio karkaa helposti ja niiden keskittymiskyky on huono. Koira jaksaa usein keskittyä katsomaansa ainoastaan muutaman sekunnin ajan.
  • Ohjelmassa esiintyvän koiran haukkuminen tai vinkuminen herättää televisiota katsovan lajitoverin huomion.
  • Koirat kiinnostuvat ohjelmasta kuullessaan ihmisen huutavan tai antavan käskyjä.
  • Koira istuu yleensä hyvin lähellä ruutua, jos televisio-ohjelma kiinnostaa sitä.

Kuinka koira näkee maailman ja television

Tulee pitää mielessä, että koirat näkevät maailman eri tavalla kuin me ihmiset. Siinä, missä ihmisellä on käytössään kolme perusväriä – punainen, sininen ja keltainen – joista pystymme muodostamaan lukemattomia määriä erilaisia sävyjä, koira hahmottaa ainoastaan sinisen ja keltaisen värin.

Tämän lisäksi koiran silmät ovat herkemmät liikkeelle kuin ihmisen silmät. Tämä saakin epäilemään, että kehittyneemmät teräväpiirtolaitteet ja -lähetykset ovat pääsyy siihen, että karvaiset ystävämme kiinnostuvat television katselusta.

Vanhemmat laitteet ja epätarkempi kuva eivät kiinnittäneet koirien huomiota samalla tavalla. Koska koiran silmä vangitsee kuvia nopeammin kuin ihmissilmä, televisio-ohjelmat näyttivät eläimelle Charlie Chaplinin elokuvilta.

Koirille suunnattu televisiokanava

Mielenkiintoista on se, että brittiläisten tutkijoiden selville saamat seikat vaikuttavat olleen jo pitkän aikaa itsestäänselvyyksiä Atlantin toisella puolen. Yhdysvalloissa julkistettiin vuonna 2012 Dog TV, yksinomaan koirille suunnattu televisiokanava. Kanavan kehittäjien ajatuksena oli auttaa kotiin yksin jääviä koiria pärjäämään paremmin yksinolon ja tylsistymisen kanssa.

Kanavan ohjelmat on räätälöity koirien näkö- ja kuuloaistin kyvyt ja ominaisuudet mielessä pitäen. Ajatuksena on stimuloida, rentouttaa ja viihdyttää eläimiä niiden stressin ja eroahdistuksen helpottamiseksi.

Dog TV :n lähetykset eivät näy meillä Suomessa, mutta jotkut kanavan videoista ovat katseltavissa Youtubessa.

Televisio ei korvaa leikkiä ja hellyyttä

Tiesitkö, että myös koirat katsovat televisiota?

Nyt tiedät, että myös koirat katsovat televisiota muiden perheenjäsenten tavoin. Tämä tarkoittaa taas yhtä uutta tapaa lisää viettää aikaa lemmikkisi kanssa. Tosin koiraa kiinnostavat luultavasti ainoastaan ohjelmat, joissa esiintyy sen lajitovereita, joten voit unohtaa uutisten tai lempikomediasarjasi katselemisen.

Älä kuitenkaan käytä tätä tietoa tekosyynä antaaksesi koirallesi vähemmän huomiota tai avataksesi television viihdyttääksesi eläintä. Televisio ei korvaa kävelyllä käymistä, leikkimistä tai paijausta. Vaikka koira pitäisikin television katselusta, sille ei tee hyvää istua koko päivää ruudun ääressä. Muistutamme jälleen, että kohtuus kaikessa, myös television katselussa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.