Miksi koira ravistelee leluja?
Emme aina ymmärrä lemmikkiemme tapoja, ja niistä onkin hyvä hankkia tietoa.
Tässä tapauksessa vastaamme erääseen hyvin yleiseen kysymykseen: miksi koirat ravistelevat leluja? Vastaus voi olla monenlainen, joten jatka lukemista!
Miksi koirasi ravistelee lelujaan?
Suurin osa koirista (elleivät kaikki) rakastaa leikkimistä – erityisesti silloin, kun ne ovat vielä pieniä. Olet varmastikin nähnyt lemmikkisi ottavan suuhunsa jonkin esineen (omansa tai jonkun muun) ja ravistelevan sitä holtittomasti. Tämä voi tietysti vaikuttaa ihmisestä hassulta ja oudolta, mutta koirille kyseessä on maailman tavallisin asia.
Ei ole väliä sillä, onko koira pientä tai suurta rotua. Se ei voi vastustaa houkutusta viskoa lelua sinne ja tänne, leikkipä se sitten itsekseen tai meidän kanssamme.
Näin on varmasti käynyt myös sinulle: olet heittänyt koiralle lelun, ja kun se on tuonut sen takaisin luoksesi, se ei ole halunnutkaan päästää siitä enää irti ja on alkanut ravistella ja vetää sitä kaikilla voimillaan. Mikä tällaiseen käytökseen on selityksenä?
Syyt siihen, miksi koirat ravistelevat lelujaan
On muistettava, että lemmikeillämme on villejä esi-isiä, vaikkakin vain pienellä prosenttimäärällä, koska niiden suonissa kulkee kesyttämätöntä verta. Ja monet niiden tavoista ovat kytköksissä tähän piirteeseen. Jos koirasi ravistelee leluja tai esineitä, siihen voi olla syynä seuraavat asiat:
1. Saalistusvietti
Tiedät varmasti, että koira polveutuu sudesta, ja että näillä eläimillä on samoja tapoja. Kun koira syöksyy lelun kimppuun, murisee sille, upottaa siihen hampaansa ja sitten ravistelee sitä puolelta toiselle, se osoittaa ylemmyyttään tuota esinettä kohtaan.
Sudet tai metsästyskoirat tekevät luonnossa samalla tavalla napatakseen saaliin. Tämä tapa on yleinen, koska saalista on ravistettava voimakkaasti, jotta se kuolisi.
2. Energian purkaminen
Moni lemmikki viettää suurimman osan päivästään pienessä asunnossa, jossa sillä ei ole mahdollisuutta kuluttaa energiaansa. Silloin kun eläimillä on mahdollisuus olla vapaana, ne tekevät mitä lystäävät – suuttuvat vaikkapa lelu- tai palloressukalle.
Tällaista käytöstä voi nähdä, jos eläin ei pääse kovin usein kävelylle, tai jos se on viettänyt muutaman päivän sisätiloihin lukittuna.
3. Hauskanpito
Ai koiratko muka eivät halua pitää hauskaa? Ne saattavat sivuuttaa esi-isänsä ja alkaa leikkiä kuin lapset. Ja esineiden ravistaminen on niistä todella viihdyttävää. Tämän voi huomata koiran olemuksesta, hännän liikkeistä ja haukkumistavasta (mikä on erilainen kuin vaaran tai pelon hetkellä).
4. Emon opetukset
Koirat muistavat kaiken, minkä emot ovat niille opettaneet aina syntymähetkestä vieroitukseen (jopa sinä aikana, kun niiden silmät eivät olleet vielä auenneet). Naaraat välittävät viisautensa eteenpäin, ja myös sellaiset tavat, joita niillä olisi, jos ne elisivät luonnon keskellä. Ajan myötä koira “muistaa”, kuinka asiat tehtiin emon opetusten aikana.
5. Tylsyys
Koirat voivat tietenkin kokea tylsyyttä, ja ehkä etenkin silloin, kun ne ovat pentuja ja haluavat leikkiä päivät pitkät. Jos koirallasi on tylsää, se ottaa todennäköisesti yhden leluistaan, tuo sen sinun luoksesi ja ravistelee sitä edessäsi.
Tämä on epäilemättä merkki siitä, että koira tarvitsee vähän tekemistä, hauskanpitoa tai seuraa. Ole varovainen, sillä jos et kiinnitä tähän huomiota, koira saattaa alkaa tuhota kaikkea tiellään.
6. Turhautuneisuus
On oltava tarkkana, ettei sekoita tylsyyttä ja turhautuneisuutta keskenään. Jälkimmäisessä tapauksessa eläimellä on paha olo, koska se luulee omistajansa hylänneen sen tai että sitä ei enää rakasteta.
Eroahdistus on melko yleistä joillakin roduilla (kuten cockerspanieleilla), ja tätä tunnetta ilmaistaan erilaisin tavoin. Yksi näistä on se, että koira ravistelee ja rikkoo leluja.
7. Aggressio
Lopuksi sitten tämä: se, että koira ravistelee leluaan pontevasti, voi olla myös negatiivinen merkki. Kuinka tällainen huono käytös erotetaan muusta käytöksestä? Koira jäykistyy silloin, kun lelu on sen suussa, ja se nostaa päätään ja murisee epätoivoisesti, tai se on yrittänyt tehdä samaa toisen eläimen tai lapsen kanssa.
On tällöin tärkeää keskustella ammattilaisen kanssa, jotta koiran käytöstä voidaan ehkäistä muuttumasta vaaralliseksi.
Muista nämä mahdolliset syyt siihen, että koira ravistelee lelujaan, ja voit hoitaa suhdettasi lemmikkiisi paremmin!
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.