Logo image
Logo image

Miksi koira murisee?

3 minuuttia
Miksi koira murisee?
Ana Díaz Maqueda

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Ana Díaz Maqueda

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Muriseminen yhdistetään usein ongelmalliseen käytökseen, mutta se, että koira murisee, ei välttämättä ole merkki aggressiivisuudesta. Tänään kerromme, mitä koira voi yrittää kertoa murisemalla, ja milloin murinaan on syytä puuttua.

Miksi koira murisee?

Monet yhdistävät murinan uhkaavaan, ongelmalliseen ja aggressiiviseen käytökseen, mutta tosiasiassa murina on koiralle tärkeä osa kommunikointia, ja se voi viestiä murisemalla monia eri asioita. Riippuen kontekstista sekä koiran koulutuksesta, luonteesta, taustasta ja mahdollisista emotionaalisista ongelmista, murina voi kertoa muun muassa seuraavista tunnetiloista tai tilanteista:

  • Pelko
  • Epämukava tai epävarma olo
  • Kipu
  • Itsensä tai lauman jäsenen puolustaminen
  • Reviirin tai resurssin puolustaminen
  • Aggressio
  • Uhatuksi tulemisen tunne
  • Halu leikkiä
Some figure

Hampaansa paljastava, muriseva koira voi olla pelottava näky, ja useimmiten koira haluaakin murinallaan varoittaa ihmistä tai toista eläintä pysymään loitolla. Muriseminen voi kuitenkin olla merkki myös positiivisesta asiasta. Monet koirat murisevat ja haukkuvat leikkiessään tai kommunikoidessaan lajitovereidensa kanssa, jolloin murina merkitsee innostusta. Jotkut koirat viestittävät omistajalleen iloisuuttaan niin sanotulla tervehtimismurinalla.

Resurssien puolustaminen

Yksi tavallinen syy koiran murinalle on sille tärkeän resurssin puolustaminen. Koira voi puolustaa esimerkiksi ruokaa tai lelua, jonka kokee olevan vaarassa tulla napatuksi kuononsa alta. Tällaisissa tilanteissa moni omistaja suuttuu tai pelästyy koiran käytöstä ja päättää viedä koiralta sen suojeleman esineen. Vaikka omistaja kokisi toimivansa oikein, koira näkee tilanteen ainoastaan niin, että omistaja otti siltä pois jotain sille hyvin tärkeää. Tämä vahingoittaa koiran ja omistajan suhdetta, ja pahimmassa tapauksessa turhautunut koira voi näykkäistä omistajaa.

Paras tapa toimia tämänkaltaisessa tilanteessa on pyrkiä kiinnittämään koiran huomio muualle tai saamaan koira menettämään mielenkiintonsa esinettä kohtaan. Sen sijaan, että koiralta otetaan pois sille tärkeä lelu, sille voidaan antaa monta lelua, joista se pitää. Kun koiralla on monta lelua, yksittäinen lelu yleensä menettää arvonsa. Koiralle voi myös opettaa, ettei sen tarvitse olla huolissaan leluistaan, ruoastaan tai muista itselleen tärkeistä asioista. Kun koira oppii, ettei kukaan vie sen ruokaa, se ei koe tarvetta murista ruokakupin äärellä.

Some figure

Tarkoittaa murina, että koira aikoo purra?

Koirat pyrkivät pääsääntöisesti välttämään tilanteissa, joissa ne joutuvat hyökkäämään. Pelkäävä, ahdistunut tai olonsa uhatuksi tunteva koira ilmaisee tunteitaan elehtimällä. Se voi esimerkiksi seistä jäykkänä, vilkuilla ympärilleen hermostuneesti, haukotella ja lipoa huuliaan. Se saattaa näyttää hampaitaan ilmaistakseen epämukavaa oloaan.

Jos vastapuoli ei reagoi näihin merkkeihin, koira alkaa murista. Jos murinakaan ei tuota tulosta, koira saattaa katsoa ainoaksi vaihtoehdokseen hyökätä ja purra. Murina ei siis aina tarkoita koiran valmistautuvan hyökkäämään, mutta se on ele, johon on syytä aina kiinnittää huomiota, ja omistajan on oltava valmis puuttumaan tilanteeseen, jos se sitä vaatii.

Voiko koiraa estää murisemasta?

Monet koirat voi opettaa olemaan murisematta, mutta aivan kuten haukkuminenkin, muriseminen on koiralle luonnollinen, normaali ja tehokas viestintäkeino, josta sitä ei pitäisi pakottaa luopumaan. Jos koiran ei sallita murisevan, omistajalla saattaa olla yhtäkkiä käsissään eläin, joka varoittaa epämukavasta olostaan ensin hienovaraisin elein ja ilmein ja sen jälkeen puree uskaltamatta murista. On huomattavasti parempi vaihtoehto, että koira varoittaa hyökkäysaikeistaan murisemalla, jolloin omistaja pystyy vielä puuttumaan tilanteeseen.

Murina on tietyissä määrin normaalia, mutta liialliseen tai muuten ongelmalliseen murisemiseen on aina syytä puuttua. Koiraa ei saa rangaista murisemisesta, sillä rankaiseminen ei opeta sille mitään. Rankaisemisen tai kieltämisen sijaan on tärkeää selvittää, mikä toistuvan murisemisen aiheuttaa, sillä sen taustalla voi olla esimerkiksi kipua aiheuttava terveysongelma. Jos koiran murina aiheuttaa vaaratilanteita, eikä ongelmaa saada ratkaistua kotikonstein, kannattaa kääntyä koirien käyttäytymiseen erikoistuneen ammattilaisen puoleen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arias, M. (2009). Caso clínico de agresividad canina por conflicto social dirigida a miembros de la familia. Clínica veterinaria de pequeños animales: revista oficial de AVEPA, Asociación Veterinaria Española de Especialistas en Pequeños Animales, 29(4), 0217-226.
  • Damián, J. P., Belino, M., Rijo, R., & Ruiz, P. Etología clínica canina, agresividad y el cimarrón uruguayo. al perro cimarrón uruguayo, 37.
  • Elgier, Á. M., Jakovcevic, A., Mustaca, A. E., Bentosela, M., & Barrera, G. (2009). Problemas de comportamiento en los perros domésticos (canis familiaris): aportes de la psicología del aprendizaje. Revista de Psicología, 18(2), ág-123.
  • Rugaas, T., & Ramos, B. P. (2005). El lenguaje de los perros: las señales de calma. Kns ediciones.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.