Logo image
Logo image

Miksi kissat tappelevat kotona?

3 minuuttia
Miksi kissat tappelevat kotona?
Viimeisin päivitys: 05 helmikuuta, 2021

Kissat ovat territoriaalisia eläimiä, joiden väliset riidat ovat valitettavan yleisiä. Sen lisäksi, että ulkoilevat kissat voivat joutua tappeluun esimerkiksi puolustaessaan reviiriään, myös saman katon alla elävien eläinten välille voi syntyä jännitteitä. Tällaiset tilanteet ovat kuormittavia sekä kissoille itselleen että niiden ihmisperheelle. Tänään puhumme siitä, miksi kissat tappelevat kotona, ja miten omistaja voi auttaa lemmikkejään jakamaan kodin sopuisasti.

Miksi kissat tappelevat kotona?

Kissat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka sopeutuvat moniin erilaisiin tilanteisiin, mutta niille on ominaista tunkeilijoihin ja kotiin saapuviin tuntemattomiin lajitovereihin epäilevästi ja jopa ynseästi suhtautuminen. On tavallista, että kissojen tutustuttaminen toisiinsa suoritetaan väärällä tavalla, millä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Kissojen välisiä tappeluita voivat aiheuttaa myös muun muassa tiettyjen resurssien vähyys tai sukupuolikäyttäytymiseen liittyvä turhautuminen.

Uusi tulokas voi aiheuttaa jännitteitä

Jos kotona jo elävän kissan seuraksi hankitaan uusi kissa, kannattaa eläinten esittelyyn käyttää aikaa ja vaivaa. Vaikka jotkut kissat toivottavatkin välittömästi lajitoverinsa tervetulleeksi, kaikki kissat eivät näin suinkaan tee. Suurin virhe on yhdistää toisilleen tuntemattomat kissat välittömästi samaan tilaan, mutta iso osa uuden lemmikin hankkivista toimii juuri näin. Ensikohtaaminen määrittää paljon koko kissojen tulevaa suhdetta, ja jos tapaaminen saa negatiivisia piirteitä, tappelut ovat todennäköisempiä myös jatkossa.

Some figure

Kissojen asteittaisen yhdistämisen tiedetään helpottavan eläinten tottumista toisiinsa sekä lievittävän reviiritietoisuutta ja pelkoaggressiivisuutta. Kotona ensin asunutta kissaa ei saa koskaan rangaista tai torua siitä, että se ei tule välittömästi toimeen uuden tulokkaan kanssa, sillä tämä vain lisää negatiivisia mielleyhtymiä. Molemmille kissoille tulee antaa aikaa ja tilaa tottua uuteen tilanteeseen.

Muita syitä kissatappeluille

Kodin jakavien kissojen välille voi syntyä jännitteitä myös muun muassa seuraavista syistä:

  • Pelkoaggressiivisuus. Mikäli aikaisemmin sovussa eläneet kissat alkavat tapella keskenään, kyse voi olla pelkoaggressiivisuudesta, joka voi johtua esimerkiksi siitä, että kissa on yhdistänyt jonkun negatiivisen asian toveriinsa. Pelkoaggressiivisuuden tunnistaa usein murinasta, kyräilystä, jahtaamisesta ja siitä, että toinen kissa selvästi pelkää toista.
  • Reviirikiistat. Myös reviiriongelmien taustalla on pelko, kun kissa puolustaa resurssejaan, jotka se pelkää tunkeilijan vievän.
  • Liian vähän tilaa. Vaikka kissat ovat pieniä eläimiä, ne tarvitsevat tarpeeksi tilaa leikkiäkseen, liikkuakseen ja voidakseen hyvin. Kissalla täytyy myös olla mahdollisuus vetäytyä rauhoittumaan turvalliseen paikkaan ja pitää etäisyyttä sille uhkaaviin asioihin, kuten toiseen kissaan. Se, että lajitoveri tunkeutuu kissan omaan tilaan, voi aiheuttaa ongelmia.
  • Vääränlainen ruokailupaikka. Kaikki kissat eivät halua syödä lajitovereidensa läheisyydessä, minkä vuoksi lemmikit kannattaa ruokkia eri paikoissa ja mahdollisuuksien mukaan myös eri tasoilla. Tämän lisäksi ympäri kotia on syytä varata useampi vesiastia.
  • Liian vähän hiekkalaatikoita. Kaikki kissat eivät halua jakaa hiekkalaatikkoa muiden kissojen kanssa tai käyttää laatikkoa välittömästi toisen kissan jälkeen. Tämän vuoksi kotiin on hyvä varata vähintään yksi hiekkalaatikko jokaista kissaa kohden.
  • Sairaus tai kipu. Kissa voi stressaantua ja käyttäytyä aggressiivisesti kivun tai epämukavan olon vuoksi, mikä saattaa näkyä kotona kissojen välisinä tappeluina.
  • Sukupuolinen turhautuminen. Yksi aggressiivisuuden muoto on sellainen, jossa tekijä on leikkaamaton tai leikattu kolli, ja hyökkäämiseen liittyy seuraamista ja toisen kissan puremista. Tällaisessa tilanteessa voi olla alkuun kyse sukupuolisesta turhautumisesta pelon tai resurssien puutteen sijaan.
  • Leikkiminen. Jotkut kissat leikkitappelevat keskenään, eikä tästä tarvitse huolestua, kunhan leikki ei mene yli. Vaikka leikkiin liittyvä aggressiivisuus onkin usein itseään säätelevää, niinkin voi käydä, että toinen kissa pelästyy ja hyökkää sen vuoksi lajitoverinsa päälle.
Some figure

Kissatappelun keskeyttäminen

Yleinen ohje on, että jos kissat yltyvät kotona tappeluun, ei tilanteeseen kannata puuttua yrittämällä erottaa riitapukareita, sillä tällä aiheuttaa todennäköisesti itselleen vähintään raapima- tai puremajälkiä. Vaikka kissa olisi normaalisti hyvin rauhallinen ja rakastava, se reagoi tappelun tiimellyksessä vaistomaisesti ja voi vahingoittaa myös ihmistä. Paras tapa lopettaa tappelu on kiinnittää kissojen huomio toisaalle esimerkiksi huudahtamalla tai tuottamalla kova ääni jonkin esineen avulla. Kun tappelu on ohi, kissoja ei saa rangaista tai nuhdella, sillä tämä ei opeta kissoille mitään, vaan todennäköisesti päinvastoin pahentaa tilannetta.

On tavallista, että kissat leikkitappelevat tai sähisevät tai murisevat toisinaan. Jatkuvien varsinaisten tappeluiden ei kuitenkaan pitäisi kuulua minkään perheen arkeen, joten jos lemmikit ajautuvat toistuvasti kärhämiin, on syytä keskustella eläinlääkärin tai muun eläinten käyttäytymiseen erikoistuneen asiantuntijan kanssa. Ammattilaisen avulla omistaja voi kokeilla erilaisia tapoja lievittää kissojen välistä jännitettä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.