Miksi kissa naukuu toisinaan jatkuvasti?

Syy kissan jatkuvaan naukumiseen voi olla vaikea selvittää. Itse asiassa ääntely voi johtua eri ikävaiheissa erilaisista asioista; siinä missä kissanpennut naukuvat emolleen ollessaan nälkäisiä, kylmissään tai peloissaan, kasvaessaan lemmikki kohdistaa äänet ihmiselle.
Miksi kissa naukuu toisinaan jatkuvasti?
Luz Eduviges Thomas-Romero

Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni kissanomistaja löytää itsensä toistuvasti miettimästä, mitä lemmikki yrittää käytöksellään ja ääntelyllään kertoa. Kissa naukuu monista eri syistä, joskus vähemmän ja joskus enemmän. Se myös eroaa ainutlaatuisella ääntelyllään ja viestintätavallaan monista muista lihansyöjistä. Tänään selvitämme sitä, miksi kissa naukuu ja miksi se toisinaan naukuu poikkeuksellisen runsaasti.

Miksi kissa naukuu?

Asiantuntijoiden mukaan ääntely johtuu kissaeläimillä yleisesti seuraavista tekijöistä:

  • Aggressiivinen käytös
  • Kiima-aika
  • Emon ja pennun välinen vuorovaikutus
  • Ihmisen ja kissan välinen vuorovaikutus

Mitä tulee kissan seksuaaliviettiin, ääntely on tyypillisesti lähempänä ulvontaa kuin naukumista. Sekä kiimassa olevat nartut että niiden lähellä olevat urokset ovat hyvin äänekkäitä tämän tyyppisessä tilanteessa.

Faktoja kissan naukumisesta

Naukuminen on yleisin tapa, jolla kissa ääntelee ollessaan ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa. Tutkimusten mukaan kissa itse asiassa viestii vain harvoin naukumalla lajitovereidensa kanssa. Lisäksi asiantuntijat ovat havainneet, että vaikka villeinä elävät kissat naukuvat ollessaan nuoria, ne tekevät tätä vain harvoin täysikasvuisina.

Mitä kissa ajattelee?

Kissa voi käyttää ääntä, kehräämistä ja kehonkieltä ilmaistakseen tunteitaan, kuten pelkoa, aggressiota ja onnellisuutta. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan kissan kesyttäminen oli aikoinaan syynä siihen, että kissat alkoivat naukua ollessaan vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.

Naukuminen on kutsu, jolla kissa pyrkii saamaan ihmisessä reaktion aikaan.

Naukuvatko jotkut kissarodut toisia enemmän?

Se, kuinka usein kissa naukuu, riippuu tietysti persoonallisuudesta, mutta osittain myös rodusta. Esimerkiksi itämaiset rodut ja etenkin siamilaiset tunnetaan hyvin puheliaina kissoina. Jos siis kotiin ei haluta erityisen äänekästä kissaa, kannattaa lemmikiksi valita varmuuden vuoksi maatianen tai jonkin muun rotuinen kissa.

Miksi kissa naukuu toisinaan poikkeuksellisen runsaasti?

Kuten sanottu, kissa voi naukua monesta eri syystä. Jos oma lemmikkisi naukuu yhtäkkiä poikkeuksellisen paljon, on tärkeää ottaa huomioon seuraavat mahdolliset syyt:

  • Sairaus: Omistajan tulee selvittää eläinlääkärin avulla, voiko kissa kärsiä kivusta tai sairaudesta. Monet sairaudet aiheuttavat paitsi kipua, myös nälkää, janoa ja muuta epämukavuutta, mitkä voivat kaikki saada eläimen naukumaan tavallista enemmän.
  • Huomion saaminen: Huolimatta siitä, että kissa tunnetaan itsenäisenä eläimenä, se harvoin viihtyy pitkiä aikoja yksin. Lähes jokainen kissa tarvitsee oman lajitoverinsa tai ihmisen seuraa. Monessa tapauksessa kissa naukuu yksinkertaisesti siksi, että se haluaa ruokaa.
  • Tervehtiminen: Tässä tapauksessa kissa on yksinkertaisesti iloinen nähdessään ihmisen. Tämä on tapa, josta kissa ei hevillä luovu – ja miksipä omistaja näin haluaisikaan.
  • Stressi: Stressaantunut kissa on yleensä tavallista äänekkäämpi. Jos lemmikin epäillään kärsivän stressistä, täytyy alkaa selvittää, mistä tämä ahdistus on peräisin, sillä stressillä on negatiivisia vaikutuksia kissan terveyteen.

Voidaanko kissan naukumista vähentää?

Aivan ensimmäiseksi on hyvä huomioida, että naukuminen on kissan tapa puhua, ja myös kissalla on oikeus ilmaista itseään. Näin jokaisen omistajan kannattaakin miettiä, onko kissan ääntelyä ylipäätään normaalitilanteessa tarpeen hillitä.

Jos haluat saada lemmikkisi lopettamaan naukumisen huomion saamiseksi, lakkaa reagoimasta ääntelyy ja kiinnitä kissaan huomiota vain silloin, kun se on hiljaa. Voit myös kokeilla lähteä huoneesta aina, kun kissa käy äänekkääksi.

Ole kuitenkin varovainen, sillä kissaa ei koskaan tule jättää liian vähälle huomiolle. On tärkeää, että lemmikin kanssa vietetään päivittäin tarpeeksi aikaa. On myös hyvä pitää mielessä, että väsynyt kissa on rauhallinen kissa. Lemmikkiä tuleekin aktivoida joka päivä sen fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin takaamiseksi.

Jos kissa naukuu saadakseen ruokaa, älä ruoki sitä juuri sen äännellessä. Anna ruoka vasta, kun eläin on hiljentynyt. Jos tämä niksi ei toimi, voit kokeilla ruoka-automaattia, joka annostelee automaattisesti tietyn määrän ruokaa tiettyihin kellonaikoihin.

Joka tapauksessa on tärkeä pitää mielessä, että kissan tavallista runsaampi naukuminen johtuu yleensä hyvästä syystä. Eläin voi esimerkiksi olla nälkäinen, tuntea kipua tai olla jumissa jossakin tai sen pääsy hiekkalaatikolle saattaa olla estynyt.

Näin ollen lemmikin jatkuvaan tai muuten normaalista poikkeavaan ääntelyyn on syytä kiinnittää huomiota. Kissaa ei myöskään tule koskaan rangaista naukumisesta. Naukuminen on kissalle luontainen tapa, eikä se ymmärrä, miksi se ei saisi äännellä. Rangastuksilla saat aikaan vain sen, että lemmikki ei enää luota sinuun.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nicastro, N., & Owren, M. J. (2003). Classification of domestic cat (Felis catus) vocalizations by naive and experienced human listeners. Journal of Comparative Psychology, 117(1), 44.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.