Hevosen koliikki
Kirjoittanut ja tarkastanut eläinlääkäri Érica Terrón González
Koliikki eli ähky on yksi yleisimmistä hevosten terveysongelmista ja voi johtaa nopeasti yleisvoinnin heikkenemiseen. Hevosen koliikki voi hoitamattomana aiheuttaa jopa menehtymisen, minkä vuoksi se on tärkeää oppia havaitsemaan ja tunnistamaan varhaisessa vaiheessa.
Mitä oireita hevosen koliikki aiheuttaa?
Koliikki eli ähky tarkoittaa hevosen vatsaontelon kiputilaa ja on yhteisnimitys monille eri ongelmille, jotka aiheuttavat samankaltaisia oireita, kuten ummetusta ja kaasun kerääntymistä suolistoon. Koliikin syyt vaihtelevat ja voivat pahimmillaan olla hevoselle hengenvaarallisia. Koliikki on usein suolistoperäinen ongelma, mutta myös muut sairaudet voivat aiheuttaa hevoselle vatsakipua.
Yleisimpiä hevosen koliikin oireita ovat:
- Levottomuus
- Yleinen vaisuus
- Maan kuopiminen
- Makaaminen ja maassa piehtarointi
- Kylkien vilkuilu, potkiminen tai pureminen
- Ummetus tai ripulointi
- Heikentynyt ruokahalu tai ruokahaluttomuus
- Hikoilu
- Hengityksen ja sykkeen tihentyminen
- Harvinaisemmissa tapauksissa kuume
Miksi hevoset ovat alttiita koliikille?
Koliikkia tavataan muutamilla muillakin eläimillä, mutta hevoset ovat sille erityisen alttiita. Hevosista osalla yksilöistä on muita vahvempi taipumus sairastua ähkyyn. Hevoset ovat alttiita koliikille etenkin seuraavista syistä:
- Anatomia: Hevosilla on suhteellisen pieni vatsa, ja ruoka liikkuu nopeasti niiden ruoansulatuskanavan läpi. Tämän vuoksi suolistoon siirtyy ruokaa, joka ei ole sulanut kunnolla.
- Virheet ruokinnassa: Koliikki voi olla seurausta ruokinnan muutoksista tai pilaantuneesta rehusta. Ähkyn riskiä voidaan pienentää ruokkimalla hevosta säännöllisesti ja sopivasti hyvälaatuisella rehulla ja varmistamalla, että sillä on tarjolla riittävästi puhdasta juomavettä.
- Liikunnan puute: Hevonen tarvitsee luonnostaan runsaasti liikuntaa, ja esimerkiksi pitkät kuljetukset ja runsas tallissa seisominen voivat kasvattaa koliikin riskiä. Myös muutokset liikunnan määrässä voivat altistaa hevosen koliikille. Ähkyn riskiä voidaan pienentää huolehtimalla säännöllisestä liikunnasta ja mahdollisimman runsaasta ulkona oleskelusta.
- Ruoan pureskeluun liittyvät ongelmat: Parhaassa tapauksessa hevonen pureskelee ruokaansa hitaasti ja varovasti. Hevosen suun ja hampaiden terveydestä on tärkeää huolehtia.
- Sisäloiset: Myös sisäloiset voivat aiheuttaa hevosella koliikkia. Tämän vuoksi asianmukaisesta loishäädöstä on tärkeää huolehtia.
On myös hyvä tietää, että anatomisista syistä johtuen hevoset eivät pysty oksentamaan. Ne eivät siis pysty helpottamaan oloaan tyhjentämällä vatsaansa oksentamalla.
Kuinka toimia, jos hevosella epäillään koliikkia?
Epäiltäessä koliikkia hevonen tulee pyrkiä pitämään seisaallaan, koska makuulle käyminen ja piehtarointi saattavat pahentaa suolistoon syntynyttä asentovirhettä. Hevosen ulottuvilta täytyy poistaa kaikki ruoka, ja hevosta kannattaa pitää lämpimänä esimerkiksi loimen avulla. Hevosta on hyvä pyrkiä pitämään liikkeessä, sillä rauhallinen kävelytys välillä taukoa pitäen helpottaa usein oloa.
Omistaja voi pyrkiä itse selvittämään, kärsiikö hevonen koliikista. Tärkeintä on kiinnittää huomiota hevosen käytökseen ja siihen, onko se ulostanut. Usein jo tämä riittää koliikin diagnosoimiseen. Tämän lisäksi voidaan tarkistaa, ovatko hevosen suun limakalvot terveen vaaleanpunaiset ja kosteat, ja painaa korva hevosen vatsaa vasten ja kuunnella, kuuluvatko suolistoäänet molemmin puolin. Myös hevosen pulssi ja ruumiinlämpö voidaan mitata. Normaali pulssi on noin 32–40 lyöntiä minuutissa ja normaali ruumiinlämpö 37–38 astetta.
Vakavissa koliikkitapauksissa tarvitaan aina nopeasti eläinlääkärin apua. Eläinlääkäri tekee hevoselle perusteellisen yleistutkimuksen arvioiden yleistilan, mitaten pulssin ja tarkistaen limakalvot ja suolistoäänet. Usein eläinlääkäri suorittaa myös rektaalitutkimuksen tunnustellakseen suolistoa. Tarvittaessa hän voi laittaa hevoselle nenämahaletkun tarkistaakseen, onko sen mahalaukku ylitäyttynyt.
Hoito riippuu tapauksesta, mutta usein hevoselle annetaan kipulääkettä tai kramppeja laukaisevaa lääkettä suonensisäisenä pistoksena. Eläinlääkäri voi myös antaa hevoselle letkulla parafiiniöljyä, vettä ja elektrolyyttejä pehmentääkseen suolen tukkinutta massaa. Lisäksi hevoselle voidaan antaa nestetiputusta ja B-vitamiiniliuosta. Vakavat tapaukset voivat vaatia leikkaushoitoa.
Koliikista kärsivän hevosen ennuste riippuu monista tekijöistä, seuraavat mukaan lukien:
- Koliikin aiheuttaja
- Se, kuinka nopeasti ongelma havaitaan
- Se, kuinka nopeasti sopiva hoito päästään aloittamaan
- Se, miten hyvin hevonen reagoi hoitoon
- Se, miten hyvin suoliston mahdollinen asentovirhe korjaantuu
- Komplikaatioiden esiintyminen ja vakavuus
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Cruz AJ. Aproximación al diagnóstico del cólico equino [Internet]. 2006 [consultado el 16 de junio de 2020]. Disponible en: http://www.produccion-animal.com.ar/
- Genoud JM. Cómo prevenir y detectar cólicos [Internet]. 2002 [consultado el 16 de junio de 2020]. Disponible en: http://www.produccion-animal.com.ar/
- Genoud JM, Moiron AI, Kudzujián M. Diagnóstico precoz del abdomen agudo en equinos [Internet] [consultado el 16 de junio de 2020]. Disponible en: http://www.produccion-animal.com.ar/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.