Logo image
Logo image

Maailman 5 ruminta eläintä

2 minuuttia
Maailman 5 ruminta eläintä
Ana Díaz Maqueda

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Ana Díaz Maqueda

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Maapallo on täynnä kauniita ja söpöjä eläimiä, mutta planeetallamme asustaa myös vähemmän viehättäviä lajeja. Karusta ulkonäöstään huolimatta nämä eläimet täyttävät tehtävänsä ekosysteemissä, ja niillä on keskeinen rooli ravintoketjuissa. Vaikka ne eivät olisikaan ihmisten silmään maailman kauneimpia olentoja, ne ovat tärkeitä globaalin biologisen monimuotoisuuden kannalta. Alla listaamme viisi maailman mahdollisesti ruminta eläintä.

Maailman 5 ruminta eläintä

1. Psychrolutes marcidus

Some figure

Psychrolutes marcidus on useaan otteeseen listattu maailman rumimmaksi eläimeksi. Tällä kalalla ei ole virallista suomenkielistä nimeä, mutta sitä on kutsuttu muun muassa möykkykalaksi ja läskikalaksi. Se on pallosimppuihin kuuluva syvänmeren kala, jota tavataan lounaisella Tyynellämerellä Australian, Tasmanian ja Uuden-Seelannin rannikoiden tuntumassa. Se elää syvissä vesissä, minkä vuoksi ihmiset törmäävät siihen vain harvoin.

Alhaisen tiheytensä vuoksi Psychrolutes marciduksen muoto muuttuu merenpinnan tasolla alhaisemmasta paineesta johtuen. Kun se nostetaan merestä, se muistuttaa vain epämääräistä möykkyä. Siltä nimittäin puuttuvat kokonaan luut ja lihakset ja sen ruumis on vain hyytelömäinen lihakimppu. Vaikka näitä kaloja ei kalastetakaan ruoaksi, niitä uhkaa sukupuutto troolikalastuksen vuoksi. Yksilöt jäävät verkkoihin kiinni vahingossa, ja vaikka ne palautettaisiin takaisin mereen, ne eivät selviä hengissä sen jälkeen, kun ovat viettäneet muutaman minuutin veden ulkopuolella.

2. Kaljurotta

Some figure

Kaljurotta on nimensä mukaisesti karvaton jyrsijä, joka elää suuren osan elämästään maan alla. Sen ryppyinen iho on vaaleanpunainen, mutta sen selässä on harmaa suojaväri ulkona liikkumista varten. Kaljurotalla on talttamaiset etuhampaat, jotka kasvavat sen suun ulkopuolella. Se käyttää näitä vahvoja hampaita kaivamiseen. Kaljurotalla ei ole varsinaisia korvia – vain kaksi reikää – mikä on hyödyllinen ominaisuus maan alla elettäessä. Sen silmät ovat vain kaksi toimimatonta mustaa nappia pimeässä maan alla.

Kaljurotat ovat ainoista nisäkkäitä, jotka elävät yhdyskunnissa mehiläisten tai muurahaisten tavoin. Näitä eläimiä on myös käytetty koe-eläiminä, sillä niiden uskotaan olevan immuuneja syövälle. Niiden genetiikan uskotaan olevan tärkeässä osassa uusien hoitomuotojen kehittämisen kannalta.

3. Nenäapina

Some figure

Siinä missä moni ihminen, jolla on liioitellun suuri nenä, hakeutuu plastiikkakirurgin vastaanotolle, nenäapinat ovat hyvin ylpeitä tästä silmiinpistävästä piirteestään. Itse asiassa mitä suurempi urosapinan nenä on, sitä houkuttelevampi se on naaraiden silmissä. Syitä nenäapinan jättimaiseen nenään tutkitaan edelleen. Nenäapina on kotoisin Borneon saarelta Indonesiasta. Se on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi, jonka elinympäristöä massiiviset ja hallitsemattomat hakkuut ovat tuhonneet.

4. Ai-ai

Some figure

Ai-ai eli sormieläin on Madagaskarin itärannikon sademetsissä elävä puoliapina ja sormieläinten heimon ainoa laji. Erikoisen ulkonäkönsä vuoksi paikalliset uskovat sen tuovan huonoa onnea. Ai-ai on kotikissan kokoinen yöeläin, jolla on suuret silmät ja korvat, tuuhea turkki ja pitkä häntä. Myös sen sormet ja varpaat ovat pitkät ja hoikat. Se käyttää keskisormeaan kaivellakseen puissa eläviä toukkia.

5. Tähtikuonokontiainen

Some figure

Tähtikuonokontiainen eli tähtikuonomaamyyrä on pieni maamyyrien heimoon kuuluva nisäkäs, joka elää Pohjois-Amerikan koillisosissa. Sen erikoisin piirre on sen nenä, jossa on 22 liikkuvaa vaaleanpunaista tuntosarvea, joissa on yli 25 000 hermoreseptoria. Eläin käyttää näitä lonkeroita ruoan tunnistamiseen koskettamalla. Tähtikuonokontiaisella on paksu, vettähylkivä turkki ja pitkä ja paksu häntä. Se kasvaa noin 15–20 senttimetrin mittaan ja 55 gramman painoon.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cassola, F. 2016. Condylura cristata (errata version published in 2017). The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T41458A115187740.
  • Louis, E.E., Sefczek, T.M., Randimbiharinirina, D.R., Raharivololona, B., Rakotondrazandry, J.N., Manjary, D., Aylward, M. & Ravelomandrato, F. 2020. Daubentonia madagascariensis. The IUCN Red List of Threatened Species 2020: e.T6302A115560793. 
  • Undefined. 2016. Heterocephalus glaber (errata version published in 2017). The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T9987A115095455. 
  • Undefined. 2021. Nasalis larvatus (amended version of 2020 assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T14352A195372486.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.