Lintu, joka nukkuu lentäessään

04 toukokuu, 2020
Tämä lintu ei ainoastaan nuku taivaalla, vaan myös syö ja parittelee siellä. Teorioiden mukaan tervapääsky toimii näin petoeläinten välttämiseksi.
 

Tervapääsky on ei ole nimestään ja pääskymäisestä ulkonäöstään sukua varsinaisille pääskyille, vaan kyseessä on kiitäjälintujen lahkoon kuuluva nopealentoinen lintulaji. Tämä noin 18 senttimetriä pitkä tumma lintu on Pohjanmaan maakuntalintu, ja sitä tavataan lähes kaikilla Euroopan alueilla, Pohjois-Afrikassa ja suuressa osassa Aasiaa. Mutta tiesitkö, että muiden mielenkiintoisten ominaisuuksiensa lisäksi tervapääsky nukkuu lentäessään?

Lintu, joka nukkuu lentäessään

Tervapääsky on jo pitkään tunnettu erinomaisena lentäjänä, jonka on oletettu viettävän ilmassa yhtämittaisesti viikkoja. Joitakin vuosia sitten tutkijat varustivat tervapääskyjä pienillä GPS-laitteilla, jotka rekisteröivät, missä ja miten linnut kulkevat. Näin saatiin selville, miten paljon lintu vietti aikaa ilmassa ja millä korkeudella se milloinkin lensi.

Lintu, joka nukkuu lentäessään

Osaa linnuista seurattiin kaksi kokonaista vuotta, ja tämän tutkimuksen avulla saatiin selville, että tervapääsky voi pysytellä ilmassa jopa kymmenen kuukauden ajan yhteen soittoon. Tutkimuksessa selvisi, että linnut pysähtyivät ja laskeutuivat taivaalta vain pesiäkseen. Lopun aikaa ne viettivät ilmassa, matkaten talveksi Pohjolasta Afrikkaan ja myöhemmin takaisin. Minkään muun linnun ei tiedetä viettävän näin pitkää aikaa lennossa yhtämittaisesti.

 

Miten tervapääskyn on mahdollista nukkua lentäessään?

Ihmisestä voi tuntua erikoiselta, että lintu osaa nukkua lentäessään, mutta itse asiassa kyseessä ei ole yksin tervapääskyn kyky. Vastaava taito on muun muassa fregattilinnuilla, jotka tunnetaan erittäin taitavina lentäjinä, jotka pystyvät suuren siipivälinsä ja kevyen runkonsa ansiosta liitämään ja kaartelemaan hyvin pienessäkin tuulenvireessä.

Lintu, joka nukkuu lentäessään

Tällaisen liidon aikana fregattilintu nukkuu viiden sekunnin mittaisissa pätkissä, saaden vuorokaudessa yhteensä noin 45 minuuttia unta. Tutkijat arvelevat, että myös muut linnut, kuten tervapääsky, saattavat hyödyntää vastaavaa metodia, jossa ne nukkuvat kevyesti ja heräävät pienistäkin tuulen muutoksista. Tutkijat ovat huomanneet tervapääskyjen nousevan joka aamu ja ilta noin 2-3 kilometrin korkeuteen ja he arvelevat, että lintu saattaa nukkua liitäessään alas tuosta korkeudesta.

Tervapääsky ei ainoastaan nuku ilmassa

Tervapääsky ei ainoastaan nuku lentäessään, vaan myös hankkii ruokansa ja parittelee taivaalla. Kun poikaset lähtevät pesästä, tervapääsky ruokkii nekin ilmassa. Lintu saalistaa hyönteisiä lentäessään ja voi metsästämään tuhansia hyönteisiä päivittäin, etenkin ruokkiessaan poikasiaan.

 

Tervapääsky ei siis käytännössä laskeudu taivaalta kuin pesimispuuhia varten, ja se, että tervapääskyn näkee maassa, on yleensä merkki ongelmasta ja avun tarpeesta. Linnun suuria siipiä ei ole suunniteltu nousemaan lentoon maasta käsin, joten sen voi olla mahdotonta päästä takaisin ilmaan.