Lemmikin totuttaminen kuljetuslaatikkoon
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Haluatko ottaa lemmikkisi mukaan matkalle tulevaisuudessa? Tässä tapauksessa ensimmäinen suoritettava tehtävä on lemmikin totuttaminen kuljetuslaatikkoon. Harva eläin nauttii laatikossa oleilusta ensimmäisellä yrittämällä, minkä vuoksi olemme keränneet tähän artikkeliin muutamia vinkkejä, joiden avulla eläin tottuu kuljetuslaatikkoon.
Kuljetuslaatikon valitseminen ja valmistelut
Jotta lemmikki on turvassa matkustettaessa autolla, junalla tai lentokoneella, sille täytyy valita sopiva kuljetuslaatikko. Laatikon valintaan vaikuttavat esimerkiksi eläimen koko, paino, ikä ja terveydentila. Kuljetuslaatikon täytyy luonnollisesti olla niin suuri, että lemmikki mahtuu liikkumaan, makaamaan, seisomaan, istumaan ja kääntymään 360 asetta sen sisällä.
Jos edessä on pitkä automatka, eläimelle täytyy myös varata mukaan vettä ja ruokaa. Lemmikkiä ei kuitenkaan kannata ruokkia juuri ennen matkaan lähtöä.
Auton liikkeet voivat aiheuttaa eläimelle matkapahoinvointia, joka voi ilmetä huimauksena, huonona olona, oksenteluna sekä ilmavaivoina ja muina ruoansulatusongelmina. Tämän vuoksi säännölliset tauot ja eläimelle veden tarjoaminen ovat erittäin tärkeitä toimenpiteitä.
Määränpää
On myös tärkeä miettiä, minne olet matkustamassa. Muista, että mitä enemmän ympäristö poikkeaa eläimen normaalista elintilasta, sitä vaikeampaa sopeutuminen on lemmikille. Jos aiot ottaa eläimen mukaasi, mutta jättää sen yksin sidottuna tai lukittuna huoneeseen, on parempi, että eläin jätetään kotiin luotettavan hoitajan tai hoitolan hoidettavaksi.
Lemmikin totuttaminen kuljetuslaatikkoon
Eläin tarvitsee aikaa sopeutua
Ei ole turvallista yrittää saada lemmikkiä tekemään jotain, mitä se ei halua tehdä. Eläin saattaa olla puolustuskannalla tai tuntea olonsa uhatuksi, mikä voi näkyä aggressiivisena käytöksenä. Pakottaminen myös lisää lemmikin stressiä, millä voi olla negatiivisia vaikutuksia terveydelle.
Muista, että uuteen tottuminen on prosessi, jonka jokainen elävä olento kokee omalla tavallaan. Lemmikin totuttaminen kuljetuslaatikkoon vaatii omistajalta kärsivällisyyttä ja kykyä antaa eläimelle aikaa.
Yritä stimuloida lemmikin uteliaisuutta ja palkitse se positiivisesta käytöksestä. Tämä auttaa eläintä sopeutumaan tilanteeseen ilman negatiivisia terveysvaikutuksia.
Eläimen siirtäminen kuljetuslaatikkoon
Aloita jättämällä kuljetuslaatikko jonnekin, missä lemmikki voi tutustua siihen ja mennä sen sisään omaan tahtiinsa. Varmista, että ovi ei pääse sulkeutumaan, sillä laatikkoon jumiin jääminen voi pelästyttää eläimen ja saada sen tuntemaan laatikon turvattomaksi paikaksi.
Tarkoituksena on saada kuljetuslaatikko tuntumaan lemmikistä positiiviselta ja miellyttävältä paikalta. Rohkaise eläintä tutkimaan laatikkoa esimerkiksi makupalojen tai tämän lempiruoan avulla. Myös lelujen käyttö, kehuminen ja silittäminen ovat hyviä tapoja vahvistaa positiivista kokemusta ja saada eläin uteliaaksi.
Kun lemmikki tuntee olonsa rauhalliseksi kuljetuslaatikon läheisyydessä, voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Aloita asettamalla ruokakuppi tai makupaloja laatikon oviaukolle. Siirrä ruokaa pikkuhiljaa syvemmälle laatikon sisään, kunnes se on laatikon päädyssä.
Oven sulkeminen
Kolmas vaihe sisältää kuljetuslaatikon oven sulkemisen ja varmistamisen, että lemmikki tuntee olonsa rauhalliseksi laatikon sisällä. Tämä vaihe vaatii omistajalta hieman enemmän kärsivällisyyttä kuin edelliset vaiheet. Laatikon ovi voidaan joutua sulkemaan asteittain.
Kun ovi on puoliksi kiinni, olet lähes valmis sulkemaan sen kokonaan. Aloita sulkemalla ovi muutamaksi sekunniksi nähdäksesi, kuinka eläin reagoi. Jos lemmikki on rauhallinen, voit pikkuhiljaa pidentää aikaa, jona ovi pidetään kiinni. Tavoitteena on saada eläin pysymään rauhallisena kuljetuslaatikossa viiden minuutin ajan.
Kuljetuslaatikko ei ole rangaistus
Jotta lemmikki tottuu kuljetuslaatikkoon, se ei saa yhdistää laatikkoa negatiiviseen kokemukseen. Tämän vuoksi eläintä ei saa koskaan sulkea kuljetuslaatikkoon rangaistuksena huonosta käytöksestä. Eläimen tulisi yhdistää laatikko johonkin rauhalliseen ja turvalliseen, aivan kuin laatikko olisi osa kotia.
Lopuksi haluamme vielä muistuttaa, että ennen kuin lemmikin kanssa lähdetään matkalle, eläin on hyvä viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Näin varmistutaan, että eläin on terve ja matkustaminen on sille turvallista.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.