Logo image
Logo image

Kuinka kesyttää hamsteri?

3 minuuttia
Kuinka kesyttää hamsteri?
Paloma de los Milagros

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Paloma de los Milagros

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Suurin osa lapsista rakastaa eläimiä. Jos lapsi kaipaa elämäänsä lemmikkiä, hamsteri on hyvä vaihtoehto sen mukanaan tuomien vastuiden ja kulujen puolesta. On myös kohtalaisen helppoa kesyttää hamsteri, mikä tarkoittaa omistajan saavan tästä pienestä jyrsijästä nopeasti itselleen hyvän ystävän.

Näiden pienikokoisten ja lyhythäntäisten jyrsijöiden alaheimoon kuuluu 18 lajia. Parhaiten tunnettu ja eniten lemmikkinä pidetty laji on kultahamsteri, mutta myös pikkuhamsterilajit ja kiinankääpiöhamsteri sopivat lemmikiksi. Hamsterit ovatkin yksiä maailman suosituimmista pienistä lemmikkieläimistä.

Hamsterit ovat moneen muuhun lemmikkiin verrattuna hyvin helppohoitoisia, mutta tämä ei tarkoita, etteikö hamsterista huolehtimiseen tulisi panostaa. Hamsterille on varattava tarpeeksi tilava ja turvallinen elintila, joka on putsattava säännöllisesti. Tämän lisäksi hamsteri tarvitsee terveellistä ruokaa, raikasta vettä, virikkeitä, rakkautta ja tarvittaessa myös eläinlääkärihoitoa.

Vaikka hamsteri onkin lapselle sopiva lemmikki, koko perheen tulee sitoutua sen hoitoon, eikä hoitoa saa jättää lapsen vastuulle. Kuten minkä tahansa lemmikin kohdalla, myös hamsterin ollessa kyseessä, lapselle täytyy opettaa kyseessä olevan elävä olento, jota täytyy kohdella kunnioituksella ja rakkaudella.

Some figure

Kuinka kesyttää hamsteri?

Seuraavaksi jaamme muutamia vinkkejä, joiden avulla kesyttää hamsteri.

Elinolot

Hamsterin häkin tulee tarpeeksi suuri ja olla sijoitettu turvalliseen ja rauhalliseen paikkaan. Häkki sisustetaan kuivikkeilla, erilaisilla virikkeillä, kuivamuona-astialla ja vesipullolla.

Hamsteri tarvitsee kuitenkin muutakin kuin turvallisen häkin ollakseen onnellinen. Kultahamsteri kaivaa luonnossa käytäväverkostoja nukkumapaikaksi ja ruokavarastoiksi, ja nämä maanalaiset käytävät ovat tälle eläimelle hyvin tärkeä osa elämää. Tämän vuoksi omistajan on varmistettava häkin purukerroksen olevan niin paksu, että hamsteri pääsee kaivautumaan siihen. Hamsterille on myös hankittava erilaisia tunneleita ryömimistä varten.

Kultahamsteri on muista lemmikkijyrsijöistä poiketen yksineläjä. Luonnossa kultahamsterit elävät yksin omalla reviirillään, ja myös lemmikkihamsterille on taattava oma rauha.

Ensimmäiset päivät uudessa kodissa

Hamsterin kotiutuminen uuteen kotiin tulee pyrkiä tekemään mahdollisimman helpoksi. Uudet hajut, ympäristö, häkki ja ihmiset voivat olla pelottavia asioita pienelle eläimelle. Sen oloa voidaan helpottaa pyytämällä kasvattajaa antamaan mukaan pieni määrä hamsterin omia, tutun hajuisia kuivikkeita.

Häkki kannattaa myös sisustaa valmiiksi ennen kuin hamsteri nostetaan sinne. Tämän lisäksi eläimeen ei kannata koskea turhaan, vaan sen on hyvä antaa tutustua rauhassa ja omassa tahdissa uuteen kotiinsa.

Hamsterin käsittely

Hamsterin kannattaa antaa tutustua rauhassa uuteen kotiin ainakin kahden päivän ajan. Tämän jälkeen eläintä voi alkaa opettaa käsittelyyn avaamalla sen häkin ovi ja antamalla oma käsi sen haisteltavaksi. Tässä vaiheessa eläintä ei kannata vielä yrittää nostaa, vaan sen on hyvä saada tutustua ihmisen hajuun rauhassa. Samalla hamsteri kannattaa palkita makupalalla, jotta se alkaa yhdistää omistajan positiivisiin asioihin.

Kun hamsteri on tottunut omistajan läsnäoloon, se voidaan nostaa ulos häkistä. Pienen jyrsijän käsittelyssä tulee olla varovainen, ja tätä ohjetta täytyy painottaa etenkin lapsille.

Kultahamsteri ei halua jakaa kotiaan lajitoverinsa kanssa, mutta ihmiseen se suhtautuu suopeammin ja kesyyntyy melko helposti. Nämä eläimet eivät yleensä välitä silittämisestä, mutta voivat kiipeillä omistajan sylissä ja harteilla.

Some figure

Ruokinta

Hamsterit ovat sekasyöjiä ja tarvitsevat ravinnokseen sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteita. Ruokavaliosta noin 2/3 tulee koostua laadukkaasta kuivaruoasta ja 1/3 vihanneksista, yrteistä, hedelmistä, marjoista ja eläinperäisistä tuotteista.

Kaikki hamstereita yhtään tuntevat ovat nähneet näiden pienten eläinten säilövän löytämiään siemeniä ja muita herkkuja isoissa poskipussissaan. Tällainen ruoan hamstraaminen on kultahamsterille luonnollista käyttäytymistä, jota sen täytyy päästä toteuttamaan.  Kultahamsterille saa tarjota vain ruokaa, joka ei vahingoita poskipussien sisäpintaa.

Hamsterilla on aina oltava tarjolla puhdasta vettä, joka tarjoillaan juomapullosta.

Leikkiminen

Mitä enemmän hamsterin kanssa vietetään aikaa, sitä mukavammaksi se tuntee olonsa ihmisten seurassa ja sitä halukkaampi se on leikkimään omistajansa kanssa. Kuten minkä tahansa eläimen kohdalla, myös hamsterin ollessa kyseessä stimulaatio on kaiken a ja o.

Useimmat hamsterit pitävät erilaisista palloista, tunneleista, portaista ja pyöristä. Lelut paitsi tarjoavat hamsterille virikkeitä, myös tavan liikkua, mikä edesauttaa fyysistä terveyttä.

On hyvä muistaa, että hamsteri on huono kiipeilijä, mikä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se yrittäisi kiivetä. On varmistettava, että eläimen häkissä ei ole mitään sellaisia rakennelmia, joihin kiivetessään hamsteri voi loukata itsensä. Myös lelujen on oltava pienelle eläimelle turvallisia.

Puremat

Kukaan ei halua joutua hamsterin puremaksi, minkä vuoksi eläimen läheisyydessä on käyttäydyttävä rauhallisesti. Hamsterin ruokailua, juomahetkeä tai unta ei tule häiritä. Hamsterit ovat tyypillisesti aktiivisimmillaan illalla, mikä on paras aika lemmikin kanssa ajan viettämiseen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • La Madriguera. (2015). Asociación Protectora de Pequeños Animales. Recuperado de http://www.madrigueraweb.org/articulo/cuidados-basicos-de-los-hamsters
  • MedVet. (2016). Hamster information and care recommendations. Recuperado de https://www.medvetforpets.com/hamster-information-care-recommendations/
  • National Geographic Kids. (2014). Hamsters: From the wild to your bedroom. Recuperado de https://kids.nationalgeographic.com/explore/nature/wild-hamsters/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.