Uros- ja naaraspapukaijojen väliset erot
Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Sara González Juárez
Uros- ja naaraspapukaijojen väliset erot on helppo havaita joillakin lajeilla, mutta toisilla ei niinkään. Itse asiassa jotkut vaativat alan asiantuntijan apua tai linnun DNA-analyysiä.
Jos olet kiinnostunut tästä aiheesta ja haluat oppia tunnistamaan yleisimpien lemmikkipapukaijojen sukupuolidimorfismin, tässä ovat avainasiat, jotta tiedät mitä etsiä. Se saattaa tuntua aluksi vaikealta, mutta ei hätää: pienellä harjoittelulla osaat pian erottaa lintujesi sukupuolet muutamassa minuutissa.
Papukaijalintujen piirteet
Papukaijalinnut ovat seurallisia ja erittäin älykkäitä eläimiä. Moni ihastuu niiden kauniiseen ulkonäköön ja kykyyn matkia ihmisen puhetta ja hankkii siksi sellaisen kotiinsa.
Papukaijojen tyypillinen elinympäristö on Etelä-Amerikan neotrooppinen sademetsä, mutta näitä lintuja elää myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elää kymmenen Psittacinae-alaheimon jäsentä, joihin kuuluu myös tunnettu harmaapapukaija (Psittacus erithacus).
Papukaijat ovat kaikkiruokaisia eläimiä, joiden ruokavalio koostuu pääasiassa niiden elinympäristössä saatavilla olevista siemenistä ja hedelmistä. Niitä voi tavata niin tiheissä metsissä kuin savanneilla ja jopa kaupungeissa, joissa papukaijalinnut kuten munkkiaratti (Myiopsitta monachus) ovat vakiintuneet vieraslajeiksi alueille, joilla ne eivät ole endeemisiä.
Uros- ja naaraspapukaijojen väliset erot
Uros- ja naaraspapukaijojen väliset erot vaihtelevat lajista riippuen. Jotkut niistä ovat hyvin silmiinpistäviä ja toiset taas paljain silmin melkeinpä olemattomia. Seuraavassa on useita esimerkkejä papukaijojen sukupuolidimorfismista.
Neitokakadut (Nymphicus hollandicus)
Nämä pienet kakadut ovat erittäin suosittuja lemmikkejä niiden ihastuttavan ulkonäön ja pienen koon vuoksi. Vaikka ne kaikki eivät opi lausumaan sanoja, ne ovat erinomaisia viheltäjiä ja tykkäävät vihellellä sävelmiä.
Ensisilmäyksellä saattaa vaikuttaa siltä, että urosten ja naaraiden välillä ei ole eroja, mutta niitä löytyy tietyiltä lajeilta.
- Harmaa: Naarailla on punerrusta ja töyhtön keltainen väri on haaleampi kuin uroksilla. Niillä on myös tummat raidat pyrstön alla.
- Helmiäinen: Urokset menettävät siipien helmiäiskuvion (josta tämä laji saa nimensä) ensimmäisen karvanvaihdon yhteydessä. Naarailla se sitä vastoin säilyy.
- Valkokasvo: Uroksilla on valkoiset kasvot, kun taas naarailla ne ovat harmahtavat ja väritystä on pienemmällä alueella.
Avoparikaija (Eclectus roratus)
Tämä sukupuolidimorfismi on luultavasti helpoin havaita. Urosten höyhenpeite on syvänvihreä, siivissä on punaisia ja sinisiä laikkuja, ja niillä on oranssi nokka. Naaraiden höyhenet taas ovat punaiset lukuun ottamatta rintaa, joka on silmiinpistävän sähkönsininen. Lisäksi niilla on musta nokka.
Undulaatti (Melopsittacus undulatus)
Undulaatit ovat suosittuja lemmikkejä, sillä ne ovat pienen kokonsa vuoksi vähemmän äänekkäitä kuin suuremmat papukaijat. Ne ovat myös hyvin älykkäitä ja seurallisia lintuja, jotka muodostavat läheisen siteen hoitajiinsa ja nauttivat ajanvietosta heidän kanssaan.
Undulaateilla sukupuolten väliset erot on helposti havaittavissa. Vaikka höyhenpeite on samanlainen, sierainten alue nokan yläpuolella on erivärinen. Uroksilla se on syvänsininen, naarailla hailakan sininen tai vaaleanpunainen. Nuorilla yksilöillä rakenne on puolestaan vaaleanpunertavan valkoinen, kunnes ne saavuttavat sukukypsyyden.
Kauluskaija (Psittacula krameri)
Vaikka tämän papukaijan pitäminen on kielletty eri puolilla maailmaa siksi, että se on vieraslaji, muutamia pidetään silti vankeudessa. Tämänkin lajin sukupuolidimorfismi on selvästi havaittavissa: uroksilla on musta kaulus, naarailla ei.
Kakadut (Cacatuidae)
Kakadut ovat suurikokoisia papukaijalintuja, jotka menestyvät lemmikkeinä niillä, joilla on varaa pitää niitä. Vankeudessa pidettäviä lajeja on useita, kuten valkokakadu (Cacatua alba), kultatöyhtökakadu (Cacatua galerita) ja arokakadu (Lophochroa leadbeateri).
Uros- ja naarasyksilöiden väliset erot ovat kakaduilla hienovaraisempia. Naaraille kehittyy kasvaessaan vaaleampi ruskeanvärinen tai punertava iiris, kun taas uroksilla se pysyy mustana. Tämä piirre on erotettavissa kuitenkin vain hyvin läheltä katsottaessa.
Menetelmät papukaijojen sukupuolen määrittämiseksi
Muilla lajeilla, kuten aroilla, valkovatsa-arateilla tai harmaapapukaijoilla, ei ole mitään erottavia piirteitä, joiden perusteella uros- ja naarasyksilöt voitaisiin erottaa toisistaan. Jos siis haluat tietää yksilön sukupuolen, sinun on turvauduttava joihinkin näistä menetelmistä:
- Käsin tunnustelu: Uroksille kehittyy sukukypsässä iässä lantion alueelle kyhmy. Naarailla lantio taas on litteä.
- DNA-tutkimus: Sukupuolikromosomien selvittämiseksi otetaan analysoitavaksi verinäyte. Testi tehdään laboratoriossa, se on hieman invasiivinen, eläimelle stressaava ja melko kallis.
- Muninta: On selvää, että vain naaraat munivat. Jos et halua turvautua kumpaankaan edellisistä menetelmistä, voit yksinkertaisesti odottaa, että yksi linnuistasi munii munan!
Vaikka onkin totta, että uros- ja naaraspuolisten papukaijalintujen käyttäytymisessä on eroja (kuten aggressiivisuudessa tai puhetaipumuksessa), tämä ei ole luotettava menetelmä sukupuolen määrittämiseksi. Papukaijat ovat monimutkaisia ja älykkäitä olentoja, joten niiden persoonallisuudessa on yhtä paljon vaihtelua kuin ihmisillä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Betancur, C. L., Aguilar, S. B., Barrera, C. F., & Mesa, H. (2017). Cytogenetic and molecular sexing of psittacides. Boletín Científico. Centro de Museos. Museo de Historia Natural, 21(1), 112-121.
- del-Valle, C. M. (2008, June). Introducción a la biología y ecología de las psitácidas neotropicales. In Memorias de la Conferencia interna en medicina y aprovechamiento de fauna silvestre, exótica y no convencional (Vol. 4, No. 1, pp. 4-6).
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.