Logo image
Logo image

Miksi lintu puree omistajaansa? Syitä ja ratkaisuja

4 minuuttia
Jotkut lemmikkilinnut voivat olla varsin temperamenttisia. Lemmikkilinnun pitäminen voi muuttua melko hankalaksi, jos lintu esimerkiksi puree tai nokkii sinua aina, kun yrität päästä sen lähelle.
Miksi lintu puree omistajaansa? Syitä ja ratkaisuja
Samuel Sanchez

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Samuel Sanchez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Monet lintulajit ovat yleistymässä lemmikkeinä. Näitä höyhenpeitteisiä eläimiä löytyy joka makuun aina kanarialinnuista papukaijoihin, undulaatteihin, kaijasiin ja neitokakaduihin, monien muiden lisäksi. Valitettavasti omistajan ja lemmikin suhde voi joskus muuttua ongelmalliseksi. Yksi esimerkki tästä on, kun lintu puree omistajaansa.

Jos lintusi puree sinua, kehotamme lukemaan eteenpäin. Kerromme alla, mistä tällainen käytös johtuu ja miten se voidaan kitkeä heti alkuunsa, ennen kuin siitä tulee osa eläimen normaalia käytöstä.

Miksi lintu puree?

Lähes kaikki linnut käyttävät nokkaansa puremiseen (tai pikemminkin nokkimiseen), kun niiden kaikki muut selviytymisstrategiat ovat epäonnistuneet ja ne joutuvat äärimmäiseen tilanteeseen. Jopa kaikkein avuttomimmat yksilöt (kuten kanarialintu) yrittävät satuttaa omistajaa nokallaan, kun niitä pitää kädessä. On sanomattakin selvää, että tästä ja monesta muusta syystä lintuja ei pidä koskaan käsitellä kovakouraisesti.

On kuitenkin huomioitava, että varpuslintujen lahkoon (laululinnut, joita on yli 6500 lajia) kuuluvat linnut käyttävät nokkaansa harvoin, paitsi silloin kun ne haluavat laulaa, syödä tai rikkoa siemeniä. Esimerkiksi seeprapeippo ei juuri koskaan yritä nokkia omistajaansa, oli tilanne millainen tahansa. Ja vaikka se yrittäisikin, se ei satu.

Papukaijalintujen kohdalla tilanne on kuitenkin toinen. Tähän lahkoon kuuluvat papukaijat, aratit ja monet muut linnut, jotka tunnetaan älykkyydestään ja persoonallisuudestaan. Useimmilla tähän ryhmään kuuluvilla lajeilla on luonnossa vahvat, kaarevat nokat hedelmien kuoren murtamiseen, joten ne voivat tehdä melkoista vahinkoa.

Tähän vaikuttaa myös se, että monilla papukaijoilla ja suurilla linnuilla on “leikatut” siivet, eivätkä ne voi paeta kovakouraista käsittelyä lentämällä karkuun, kuten kanarialintu tekisi. Tämä yhdistettynä niiden luonteeseen tarkoittaa sitä, että ne eivät epäröi käyttää nokkaansa ja kynsiään satuttaakseen omistajaansa, jos ne näkevät tämän uhkana.

Papukaijalinnut purevat omistajaansa paljon todennäköisemmin kuin laululinnut. Jälkimmäiset valitsevat aina pakenemisen.

Some figure

Syitä, miksi linnut purevat omistajiaan

Nyt kun tiedät, että papukaijat ja niiden sukulaislinnut purevat omistajiaan paljon todennäköisemmin kuin muut linnut, erittelemme seuraavaksi syitä tähän käytökseen.

1. Väsymys ja keskeytynyt uni

Useimmat lemmikkilinnut nukkuvat yhteensä 12 tuntia keskeytyksettä, lähes aina öisin. Lintusi saattaa purra sinua, jos se ei ole saanut  kunnolla nukutuksi viime päivinä ja on tämän vuoksi huonovointinen ja ärtyisä. Kokeile tässä tapauksessa laittaa häkin päälle liina ja siirtää häkki paikkaan, jossa ei ole valoa ja kovia ääniä.

Ihmisten tavoin linnut tulevat kiukkuisiksi, jos niitä herätellään jatkuvasti niiden yrittäessä nukkua.

2. Lintu puree, koska sillä on nälkä tai jano

Linnuilla tulisi olla häkissä jatkuvasti saatavilla ruokaa ja vettä. Linnut viettävät kuitenkin joskus paljon aikaa häkkinsä ulkopuolella tutkiessaan ympäristöä ja saattavat tulla kiukkuisiksi, jos ne eivät saa mitään syötävää. Nälän tai janon vuoksi näykkiminen on erityisen yleistä papukaijoilla, jotka liikkuvat vapaasti talossa.

Jos lintu puree nälän vuoksi, ratkaisu on helppo: syötä se tai laita se takaisin häkkiinsä.

3. Sairaudet

Lemmikkilinnut voivat kärsiä useista sairauksista. Hengitysvaivat, hiivatulehdus, psittakoosi eli papukaijakuume, masennus ja monet muut sairaudet ovat suhteellisen yleisiä huonoissa oloissa pidetyillä linnuilla. Stressi ja ahdistus voivat johtaa immuunijärjestelmän heikkenemiseen ja siten infektioiden nopeampaan puhkeamiseen.

Jos aiemmin ei-aggressiivinen lintu alkaa yhtäkkiä purra, se on merkki siitä, että siinä on jotain vialla joko fyysisesti tai psyykkisesti. Ota tässä tapauksessa mahdollisimman pian yhteyttä eläinlääkäriin.

4. Lintu puree pelosta

Linnut, joita ei ole nuorina sosiaalistettu, ovat todennäköisemmin vihamielisiä omistajiaan kohtaan. Tämä näkyy vielä selvemmin papukaijalinnuilla, jotka on viety luonnosta lemmikkieläinkauppaa varten. Usko tai älä, nämä eläimet ovat hyvin älykkäitä ja muistavat, että niiden vangitsijat ovat ihmisiä.

Lintusi saattaa myös pelätä sinua aikaisemman kokemuksen tai sen kasvatuksessa tehdyn virheen vuoksi, jos se on syntynyt vankeudessa. Paras mahdollinen lähestymistapa näissä tilanteissa on käsitellä eläintä pikkuhiljaa, mieluiten eläinkouluttajan avustuksella.

5. Hormonaaliset muutokset ja pariutumisaika

Jotkut linnut muuttuvat aggressiivisemmiksi pariutumisaikana, varsinkin jos niillä on pesä vartioitavana. Jos lintusi puree sinua, kun yrität lähestyä sen munia, se on parasta jättää rauhaan. Kunnioita niiden haudonta-aikaa äläkä keskeytä sitä, ellei linnulla ole jotain terveysongelmaa.

6. Vuorovaikutus ympäristön kanssa

Joillakin linnuilla, erityisesti papukaijalinnuilla, on taipumus käyttää nokkaansa liikkumiseen, tarttumiseen ja ympäristössä toimimiseen. Tämä käytös ei ole pohjimmiltaan väkivaltaista eikä vihamielistä; todellisuudessa lintu yrittää kiivetä omistajaansa pitkin tai tunnistaa tämän makuaistillaan (sen kielessä on paljon hermopäätteitä).

Tällainen nokkiminen on pehmeää ja pinnallista, kun taas tahallinen purema rikkoo ihon ja aiheuttaa verenvuotoa.

Mitä tehdä, jos lintu puree?

Lintusi voi purra sinua monista syistä, mutta muista, että useimmiten kyseessä on vahinko. Käytös on aidosti hyökkäävää vain silloin, kun lintu päästää kimakoita ääniä, pörhistää höyheniään ja osoittaa muita selviä vihamielisyyden merkkejä. Tällainen käytös on ominaista papukaijalinnuille, eikä sitä näe kanarialinnuilla tai muilla varpuslinnuilla.

Jos teko on pahansuopa, noudata seuraavia ohjeita:

  1. Älä päästä ääntä: Linnut tulkitsevat äänet usein positiiviseksi vahvistukseksi, vaikka ne olisivat huutoa tai valitusta. Jos puhut tai ääntelet puremisen jälkeen, lintu saattaa luulla, että kannustat sitä käyttäytymään tällä tavoin.
  2. Älä laita lintua häkkiin: Jos käsittelet eläintä varovasti ja ammattilaisen ohjeiden mukaisesti, sinun ei pidä laittaa lintua takaisin häkkiin näykkäisyn jälkeen – muutoin se luulee, että päästät sen vapaaksi aina kun se satuttaa sinua. Älä hätäänny tai loittone siitä.
  3. Opettele käsittelemään sitä varovasti ja vähitellen: Jotkut linnut ovat luonteeltaan vihamielisiä, kun taas toisilla on ollut traumaattisia kokemuksia ja ne yhdistävät ihmisen vaaraan. Tämän käytöksen muuttaminen onnistuu näissä tapauksissa ajan kanssa ja sinnikkyydellä, varsinkin jos saat apua alan ammattilaiselta.
Some figure

Lintu voi siis purra omistajaansa monista syistä, ja lähes kaikki niistä johtuvat fysiologisista tai käyttäytymisongelmista. Jos mikään edellä mainituista toimista ei auta, suosittelemme viemään linnun eläinlääkärille mahdollisimman pian. Sillä saattaa olla jokin sairaus, joka vaatii välitöntä hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • EXCESSIVE THIRST AND URINE PRODUCTION IN A GREY PARROT, World Parrot Trust. Recogido a 1 de diciembre en https://www.parrots.org/ask-an-expert/excessive-thirst-and-urine-production-in-a-grey-parrot
  • How to stop your parrots from biting, Spruce Pets. Recogido a 1 de diciembre en How to Stop Your Parrot From Biting

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.