Miksi koirasi nojaa sinuun?
Halauksiin ja suukkoihin tottuneet ihmiset eivät aina osaa tulkita muiden eläinten kieltä. Sinäkin olet saattanut ihmetellä, miksi koirasi nojaa sinuun, etenkin jos se ei yleensä ole kovin taipuvainen nuolemaan tai halailemaan.
Tässä on esimakua vastauksesta: koirat eivät osoita kiintymystään samalla tavalla kuin ihmiset. Kuten kaikkeen käyttäytymiseen, tähänkin liittyy kuitenkin tiettyjä vivahteita, jotka on selvennettävä käytöksen ymmärtämiseksi syvällisemmin.
Miksi koirani nojaa minuun?
Tämä tapahtuu yleensä sohvalla, sängyllä tai jopa lattialla. Olet lepäämässä, kun koirasi tulee luoksesi ja asettuu viereesi makuulle sinuun kiinni. Koirasi saattaa lähestyä sinua myös seistessäsi ja nojautua jalkaasi vasten. Miksi koirasi nojaa sinuun? Alta löydät syitä tähän.
Se haluaa olla kanssasi
Koirasi arvostaa sinua ja pitää sinua osana laumaansa. Siksi yksinkertaisin syy siihen, miksi koirasi nojaa sinuun, on se, että se arvostaa sinua ja nauttii seurastasi. Koirat osoittavat kiintymystään suukkojen ja halausten sijaan pikemminkin fyysisellä läheisyydellä ja kosketuksella.
Fyysisellä kosketuksella on erittäin tärkeä rooli pennun aistien ja sosiaalisen kehityksen kannalta. Pentueessa voit nähdä kaikki pennut kiinni toisissaan ja mahdollisimman lähellä emoaan.
Koirasi nojaa sinuun, koska se haluaa huomiotasi
Kun koira nojaa sinuun, automaattinen reaktiosi on yleensä kiinnittää siihen huomiota. Siksi saatat hyvin helposti vahvistaa tätä käytöstä huomaamattasi, ja koirasi käyttää sitä saadakseen huomiotasi. Syynä saattaa olla se, että koiralla on nälkä, se haluaa ulos, se tahtoo leikkiä tai vain saada vähän hemmottelua.
Se haluaa nukkua
Yksi kiintymyksen ja luottamuksen osoitus on se, että koira nojaa sinuun nukahtaakseen. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että olet koirastasi rauhoittava ja se kokee voivansa nukkua kanssasi ilman huolen häivää. Tämä on yleensä merkki siitä, että välillänne on vahva side.
Se pitää toisen koiran loitolla
Jos taloudessasi on useampi koira, olet ehkä huomannut, että yksi niistä nojaa sinuun silloin, kun toinen koira lähestyy sinua. Tämä on yleensä viesti muille koirille pysyä poissa, koska koira haluaa pitää huomiosi itsellään. Tällainen käytös on korjattava, sillä se voi johtaa omistushaluiseen käyttäytymiseen.
Koirasi nojaa sinuun, kun silität sitä
Tämäkin on koiraltasi arvostuksen osoitus. Jos silität tai halailet sitä ja se nojaa sinuun – tai esimerkiksi lepuuttaa päätään sinua vasten – se pitää siitä mitä teet ja tulkitsee sen oikein. Tämä on myös sen tapa pyytää, että et lopettaisi silittämistä.
Onko koirani dominoiva, jos se nojaa minuun?
Koirien käyttäytymiseen liittyy monia myyttejä. Yksi tunnetuimmista on se, että kaikki koirat yrittävät dominoida omistajaansa heti tilaisuuden tullen, ja tämän yhteydessä esiintyy yleensä myös virheellisiä tulkintoja monista koirien käyttäytymismalleista.
Yksi niistä on juuri se, jota käsittelemme tänään, eli että koira nojaa suojelijaansa vasten. Vaikka onkin totta, että koirien keskuudessa toisen päällä makaaminen tai toisen tien tukkiminen omalla keholla (joka usein sekoitetaan nojailuun) on yleensä merkki johtajuudesta, koirien suhde ihmisiin on hyvin erilainen.
Vaikka koirien on luotava keskinäinen hierarkia, niiden suhteessa ihmisiin on paljon enemmän kyse oppimisesta kuin vaistoista. Siksi jokainen koira oppii suhtautumaan omistajaansa sopeutumalla tilanteisiin, ehdollistumalla ja kiintymyksen kautta.
Mitä teen, jos koirani ei lakkaa nojaamasta minuun?
Koiran nojautuminen sinuun on osoitus sen kiintymyksestä. Et kuitenkaan välttämättä halua sen nousevan sohvalle tai sängylle, tai jos kyseessä on suuri koira, haluat sen olevan varovaisempi, jotta se ei kaataisi sinua. Tämän vuoksi sinun on – koiran rakkaudenosoituksen torjumisen sijasta – opittava samanaikaisesti muokkaamaan kyseistä käytöstä.
Sinun on myös oltava varovainen, jos kiintymyksenosoituksiin liittyy aggressiivisuutta muita perheenjäseniä kohtaan. Tämä viittaa omistushaluiseen käyttäytymiseen, joka on korjattava ennen kuin sattuu vahinkoja.
Huolestuttavaa käyttäytymistä epäiltäessä kannattaa pyytää opastusta koirien käyttäytymisen asiantuntijalta. Muista ennen kaikkea se, että koiran käyttäytymistä muokatessa ei koskaan saisi turvautua koiran rankaisemiseen. Kiintymyksen epääminen on loukkaavaa kenelle tahansa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Enríquez, D., & López, S. (2013). Relación entre las habilidades sociales de afecto y tipo de relación humano-perro en estudiantes de pregrado de la Universidad de Nariño.
- Acero Aguilar, M. (2019). Esa relación tan especial con los perros y con los gatos: la familia multiespecie y sus metáforas. Tabula Rasa, (32), 157-179.
- Koscinczuk, P. (2017). Domesticación, bienestar y relación entre el perro y los seres humanos. Revista veterinaria, 28(1), 78-87.
- Videla, M. D., & López, P. A. (2017). La oxitocina en el vínculo humano-perro: Revisión bibliográfica y análisis de futuras áreas de investigación. Interdisciplinaria, 34(1), 73-90.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.