Logo image
Logo image

Miksi kissat siirtävät pentujaan ympäriinsä?

3 minuuttia
Kun kissat siirtävät pentujaan jatkuvasti, se osoittaa, että ne tuntevat olonsa turvattomaksi ja että niillä on tarve pitää poikasensa koko ajan turvassa.
Miksi kissat siirtävät pentujaan ympäriinsä?
Sara González Juárez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Sara González Juárez

Viimeisin päivitys: 27 heinäkuuta, 2023

On tavallista, että kissat siirtävät pentujaan paikasta toiseen synnytyksen jälkeisinä päivinä ja jopa vievät niitä omistajilleen. Tämä käyttäytyminen hämmentää ihmisiä, sillä siihen ei näytä olevan selvää syytä.

Tässä artikkelissa saat kattavan selityksen tästä käyttäytymisestä. Jos asut juuri poikasia saaneen kissan kanssa, tämä tieto voi olla hyödyllistä, jotta voit paremmin ymmärtää tuoretta äitiä. Jatka lukemista!

Miksi kissat siirtävät pentujaan?

Vaikka kissat ovat olleet kesyjä jo tuhansia vuosia, niillä on edelleen tiettyjä vaistomaisia käyttäytymismalleja, jotka olivat tyypillisiä niiden villeille esi-isille. Tyypillisin esimerkki tästä on metsästysvaisto, jonka kotikissat muuttavat leikeiksi ja väijytyksiksi kodin ympärillä.

Myös äitikissan hoitokäyttäytymisen osalta kissa toimii luontaisten impulssiensa mukaan. Luonnossa synnyttävä naaras etsii suojaa, jotta se voi piiloutua eikä sitä häiritä tällä haavoittuvalla hetkellä.

Synnytyksen jälkeen, kun pennut ovat maailmassa, naaraan seuraava asenne on valppaus, sillä pennut syntyvät täysin äidistä riippuvaisina. Tästä syystä se pysyy koko ajan valppaana puolustaakseen jälkeläisiään mahdollisia petojen hyökkäyksiä vastaan.

Tämän vaiston ansiosta kissat siirtävät pentujaan suojasta toiseen, kun ne liikkuvat etsimään ruokaa. Kun ne joutuvat jättämään pentueen yksin lähtiessään metsästämään, ne siirtävät pentuettaan jatkuvasti, jotta saalistajat harhautuisivat ja jotta ne eivät eksyisi liian kauas pentueesta.

Kissat siirtävät pentujaan paikasta toiseen pelkän suojelun vuoksi. Se on niiden geneettiseen koodiin sisäänrakennettu teko.

Miksi ne tekevät niin myös kotona?

Tässä vaiheessa varmasti ajattelet, että kotisi on vaaraton paikka, jossa kissasi on asunut vuosia ongelmitta. Miksi kissat siis liikuttavat pentujaan turvallisessakin ympäristössä?

On tärkeää tiedostaa, että kissasi ei hahmota maailmaa samalla tavalla kuin sinä. Lisäksi kissaeläimet ovat alttiita stressille, joten arkaluonteinen tilanne, kuten pentujen saaminen, herättää sen epäluottamuksen, vaikka kaikki menisikin ensi näkemältä hyvin.

Aina kun se aistii merkkejä vaarasta (tai siitä, minkä se tulkitsee vaaralliseksi), se siirtää pennut. Vaikka naarasta on mahdotonta täysin estää tältä käytökseltä, on hyödyllistä antaa sen tehdä turvapaikka sinne, minne se mieluiten haluaa, sillä silloin se siirtää pentujaan vähemmän.

Miksi kissat vievät pennut omistajilleen?

Jos tuntuu hieman oudolta, kun näkee kissojen siirtävän pentujaan paikasta toiseen, tunne lisääntyy, kun ne vievät ne omistajilleen. Selitys tähän on se, että aikuinen kissa näkee ihmisensä turvallisuutta välittävänä hahmona, joten se yhdistää heidät sopivaan paikkaan, jonne se voi jättää jälkeläisensä.

Sinun ei kuitenkaan pidä käsitellä kissanpentuja tai antaa kissasi jättää niitä luoksesi pitkiksi ajoiksi, sillä vaarana on, että kissa hylkää ne sinun hajusi takia. Palauta pennut emon luo, kun se lepää, tai siirrä pesä siihen osaan kotia, missä emo viettää eniten aikaa.

Onko tämä käytös patologista?

Kun kissat siirtävät pentujaan ympäriinsä, se ei välttämättä ole ongelma, kunhan kissa ei kärsi stressistä tai ahdistuksesta. Toisaalta, jos sinulla on hyvin vahva side kissaasi, on mahdollista, että sille kehittyy emotionaalinen riippuvuus imetysaikana.

Jos jollakin pennulla on puutos tai epämuodostuma, on myös mahdollista, että emo tappaa sen. Näin voi tapahtua myös, jos kissa kokee pentueen olevan suuressa vaarassa. Omien jälkeläisten tappaminen, vaikka se kuulostaa ihmisestä kauhistuttavalta, on luonnollinen mekanismi, jolla saadaan takaisin lisääntymiseen sijoitetut biologiset resurssit.

Jos kissa siirtää pentujaan hyvin paljon ja tuo ne usein luoksesi, emo saattaa hylätä pennut, koska se kokee olevansa stressaantunut.

Some figure

Sterilisoi ja adoptoi

Jos työskentelet eläinten kanssa, et luultavasti ole ensimmäistä kertaa törmännyt kantavaan naaraaseen, joka on sijoitettava kotiin. Yleensä eläinsuojeluyhdistykset pystyvät löytämään perheen pennuille.

Jos et halua että kissasi sterilisoidaan, mieti hyvin tarkkaan, voitko ottaa vastuun pennuista. Onko sinulla sopiva koti, jossa ne voivat syntyä? Pystytkö kantamaan kustannukset ja ponnistelut, joita kissan avustaminen koko prosessin ajan vaatii? Päätöksesi ei vaikuta vain sinun elämääsi, vaan myös kissasi ja kissanpentujen elämään.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bueno, R. Á. (2020). Etología felina: Guía básica sobre el comportamiento del gato. veterinaria.
  • Feldman, H. N. (1993). Maternal care and differences in the use of nests in the domestic cat. Animal Behaviour45(1), 13-23.
  • Bánszegi, O., Jacinto, E., Urrutia, A., Szenczi, P., & Hudson, R. (2017). Can but don’t: Olfactory discrimination between own and alien offspring in the domestic cat. Animal cognition20(4), 795-804.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.