Kissojen fyysiset muutokset kastraation jälkeen
Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero
Uroskissojen kastrointi on yleinen käytäntö, jolla pyritään estämään vahingossa tai umpimähkään tapahtuva lisääntyminen ja vähentämään kissan aggressiivisuutta.
Lisäksi tämä toimenpide poistaa joitakin mahdollisia terveysriskejä, kuten kivessyövän aikuisiällä. Se voi myös ehkäistä mahdolliset vammat, joita aiheutuu vaeltelusta ja tappeluista muiden uroskissojen kanssa.
Yksi kastraation seuraus on, että se voi aiheuttaa lemmikissä fyysisiä muutoksia. Alla on esitelty ne fyysiset muutokset, joita kissoilla voi esiintyä kastraation jälkeen.
Mitkä ovat kastraation pitkäaikaisvaikutukset?
Kastraatiossa poistetaan mieshormoneja tuottavat elimet. Nämä hormonit, joita kutsutaan myös sukupuolihormoneiksi, saavat kissoissa aikaan tietynlaista käyttäytymistä, joka liittyy erityisesti sukupuoliviettiin ja reviiritietoisuuteen.
On siis helppo päätellä, että näiden viestinviejien puuttuessa kissan käytöksessä ja aineenvaihdunnassa tapahtuu muutoksia.
Lihooko kissa kastraation jälkeen?
Olet luultavasti kuullut yhteydestä kastraation ja lihomistaipumuksen välillä. Kastroitujen urosten painonnousun katsotaan johtuvan kahdesta tekijästä: yhtäältä energiankulutuksen vähenemisestä ja toisaalta suuremmasta ravinnonsaannista, jos harjoitetaan vapaata ruokintaa.
Kastroimattomat uroskissat ovat epäilemättä hyvin aktiivisia ja vaeltavat paljon, jopa vuorokauden tai pidemmänkin aikaa kerrallaan. Näillä retkillään ne kulkevat pitkiäkin matkoja pyrkiessään parittelemaan tai partioimaan reviiriään, eivätkä ne välttämättä syö kovin hyvin.
Kastraation jälkeen vaeltamisen tarve kuitenkin katoaa, jolloin ne eivät ole enää yhtä aktiivisia. Tässä yhteydessä kissa saattaa lihoa, jos sen energiansaanti pysyy ennallaan ja energiankulutus vähenee. Useissa tutkimuksissa on arvioitu, että 13–27 prosenttia pienempi energiansaanti auttaa ylläpitämään kastraatiota edeltävää ruumiinpainoa.
Näin ollen kissasi fyysisen aktiivisuuden väheneminen kastraation jälkeen voi mahdollisesti johtaa painonnousuun.
Fyysiset muutokset kastraation jälkeen vaihtelevat kissoittain
Fyysisen aktiivisuuden väheneminen riippuu kissasta. Tästä syystä on vaikea ennustaa tarkoin, miten juuri sinun kissasi reagoi hoitoon. Yleisesti ottaen sterilointia ja kastrointia suositellaan kaikille muille kuin siitoseläimille.
Mitä voit tehdä lemmikkisi elämänlaadun turvaamiseksi, kun vaeltelu, tappelu ja parittelu vähenevät? Voit vähentää sen kalorinsaantia ja tarjota vaihtoehtoisia leikki- ja toimintamuotoja.
Tapahtuuko kissoissa endokriinisiä muutoksia kastraation jälkeen?
Toistaiseksi tiedetään, että aikuisten uroskissojen ruokahalu lisääntyy välittömästi kastraation jälkeen. Toisaalta kastroinnin suoraa vaikutusta kissojen aineenvaihduntaan on tutkittu ristiriitaisin tuloksin. Nämä havainnot viittaavat siihen, että painonnousu johtuu monista tekijöistä.
On huomattava, että kastraatio ei vaikuta hormonaalisista vaikutuksista erillään kehittyneeseen käyttäytymiseen, kuten saalistukseen.
Tällä hetkellä on epäselvää, onko sterilointiin tai kastrointiin liittyvän painonnousun ensisijainen syy lisääntynyt energiansaanti vai vähentynyt energiankulutus.
Muut fyysiset muutokset kastraation jälkeen: virtsan hajun väheneminen
Kastroimattomilla kissoilla virtsan haju on hyvin pistävä. Haju on seurausta kissan feromoneista (kuten feliniinistä), testosteronin vaikutuksesta ja retrogradisesta siemensyöksystä, joka kuljettaa siemennesteen virtsarakkoon.
Virtsan hajun tarkoituksena on välittää vahvemmin ne viestit, joilla kissa merkkaa reviirinsä. Tältä osin uskotaan, että kissan leikkauttaminen voi saada merkkailun loppumaan jopa 87 %:lla kissoista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Alexander, L. G., Salt, C., Thomas, G., & Butterwick, R. (2011). Effects of neutering on food intake, body weight and body composition in growing female kittens. British journal of nutrition, 106(S1), S19-S23. https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/effects-of-neutering-on-food-intake-body-weight-and-body-composition-in-growing-female-kittens/BD771084092FBE8C36F6F526AB2A21A1
- Allaway, D., Gilham, M. S., Colyer, A., Jönsson, T. J., Swanson, K. S., & Morris, P. J. (2016). Metabolic profiling reveals effects of age, sexual development and neutering in plasma of young male cats. PloS one, 11(12), e0168144.
- American Society for the Prevention of Cruelty to Animals. (sf). Spay/Neuter Your Pet. Recuperado el 21 de abril de 2023, disponible en: https://www.aspca.org/pet-care/general-pet-care/spayneuter-your-pet
- American Veterinary Medical Association. (sf). Spaying and neutering. Recuperado el 21 de abril de 2023, disponible en: https://www.avma.org/resources/pet-owners/petcare/spaying-and-neutering
- Kanchuk, M. L., Backus, R. C., Calvert, C. C., Morris, J. G., & Rogers, Q. R. (2002). Neutering Induces Changes in Food Intake, Body Weight, Plasma Insulin and Leptin Concentrations in Normal and Lipoprotein Lipase–Deficient Male Cats. The Journal of nutrition, 132(6), 1730S-1732S.
- Kanchuk, M. L., Backus, R. C., Calvert, C. C., Morris, J. G., & Rogers, Q. R. (2002). Neutering induces changes in food intake, body weight, plasma insulin and Leptin concentrations in Normal and lipoprotein lipase–deficient male cats. The Journal of nutrition, 132(6), 1730S-1732S. https://academic.oup.com/jn/article/132/6/1730S/4687652?login=false
- Oregon Humane Society. (sf). Reducing Urine-Marking Behavior in Cats. Recuperado el 21 de abril de 2023, disponible en: https://www.oregonhumane.org/reducing-urine-marking-behavior-in-cats/
- Vendramini, T. H., Amaral, A. R., Pedrinelli, V., Zafalon, R. V., Rodrigues, R. B., & Brunetto, M. A. (2020). Neutering in dogs and cats: current scientific evidence and importance of adequate nutritional management. Nutrition research reviews, 33(1), 134-144. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31931899/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.