Konnien ja sammakoiden väliset erot
Kirjoittanut ja tarkastanut koirakouluttaja Laura Huelin
Konnat ja sammakot kuuluvat samaan sukuun, mutta jos katsomme tarkkaan, voimme erottaa ne toisistaan. Kerromme täällä, millä tavoin konnat ja sammakot voidaan erottaa – se ei ole aina helppoa!
Konnien ja sammakoiden erot
Konnat ja sammakot kuuluvat samaan sammakkoeläinten heimoon. Niillä on muutamia yhteisiä piirteitä ja muutamia eroja.
Sekä konnat että sammakot ovat sammakkoeläimiä, ja niillä on lyhyt, pyöreä ruumis. Molemmilla on neljä jalkaa, joista takajalat ovat vahvemmat. Niillä on suuret, eloisat silmät, mutta toisin kuin salamantereilla, niillä ei ole häntää. Ne voivat olla monivärisiä, ja niiden ruokavalio on samankaltainen, sillä se perustuu hyönteisiin ja muihin pieneläimiin.
Kaikkien näiden yhtäläisyyksien lisäksi konnien ja sammakoiden välillä voidaan havaita muutamia eroja. On muutamia ominaisuuksia, jotka voimme havaita ensi silmäyksellä, ja toisia, jotka vaativat perusteellisempaa tutkimusta.
Ihon ulkonäkö
Yksi ilmeisimmistä eroista konnien ja sammakoiden välillä on niiden iho. Sammakoilla on sileä, kiiltävä iho, joka näyttää yleensä kostealta. Lisäksi ne voivat olla hyvin erivärisiä. Jotkut maapallon värikkäimmistä eläimistä ovat sammakoita, kuten myrkkysammakot. Kosteikoilta löytyvät tavalliset sammakot ovat kirkkaan vihreitä ja keltaisia.
Konnilla sen sijaan on karhea iho, joka näyttää melko kuivalta. Väriltään konnat eivät ole yhtä kirkkaita kuin sammakot, vaan ne ovat ruskehtavia ja “tylsiä”. Tämä selittyy niiden erilaisilla elinympäristöillä.Elinympäristö
Vaikka molemmat lajit ovat sammakkoeläimiä, sammakot elävät kosteammilla alueilla kuin konnat, jotka voivat olla pidempiä aikoja ilman vettä.
Sammakot elävät joissa ja lammikoissa tai missä tahansa, missä on riittävästi kosteutta. Niiden iho näyttää märältä, koska se onkin itse asiassa kostea. Sammakot eivät yleensä pysy poissa vesielinympäristöstään kovin kauaa, vaikka ne saattavatkin tehdä lyhyitä matkoja maalle etsiessään ruokaa.
Konnat sen sijaan saattavat pysyä poissa vedestä paljon pidempään. Joskus ne piiloutuvat maahan ja pysyttelevät tunti- tai päiväkausia poissa jokien tai lampien läheisyydestä. Rusehtavan värinsä ansiosta ne jäävät hyvin helposti huomaamatta.
Molemmat lajit lisääntyvät vedessä. Sekä sammakot että konnat laskevat munansa veteen, ja kun ne kuoriutuvat, niistä syntyy nuijapäitä. Ensimmäisten elinviikkojen aikana, ennen kuin niille kehittyy jalat ja keuhkot, ne voivat elää vain veden alla.Jalat ja varpaat
Jos törmäämme sammakkoeläimeen ja haluamme tietää, onko se konna vai sammakko, eikä elinympäristö tai nahan ulkonäkö anna meille vihjeitä, konnien ja sammakoiden välillä on muitakin eroja, jotka voimme ottaa huomioon. Esimerkiksi niiden jalat.
Sammakon jalat ovat vahvemmat ja näppärämmät kuin konnien, ja tämän vuoksi sammakot voivat tehdä pitkiä loikkia liikkuakseen. Toisaalta konnien jalat pystyvät kuljettamaan niitä vain pienillä hyppelyillä, ja niiden on vaikea kiivetä puihin tai pensaisiin.
Toinen hienovarainen ero on niiden varpaissa. Sammakoilla on tavallisesti säärisuonet, mikä tarkoittaa, että varpaiden välissä on kalvo. Tämän ansiosta niiden on paljon helpompi pärjätä vedessä. Konnilta tämä kalvo puuttuu, koska ne ovat paremmin valmistautuneet liikkumaan maalla.
Lopullinen todiste: DNA
Kaikesta huolimatta on lajeja, joissa konnien ja sammakoiden väliset erot ovat epäselviä tai hämmentäviä. On esimerkiksi konnalajeja, joilla on sileä, kiiltävä iho, ja sammakkolajeja, joilla on lyhyet, heikot jalat.
Siksi lopullinen testi sen selvittämiseksi, onko eläin sammakko vai konna, on DNA-testi. Jotkut lajit voidaan erottaa toisistaan vain geneettisellä tasolla.
Konnien ja sammakoiden välillä on monia eroja. Niiden iho ja jalat ovat vihjeitä, joiden avulla voimme tunnistaa ne. Jotkin lajit ovat kuitenkin moniselitteisiä, ja tarvitsemme asiantuntijan apua määrittääksemme, mihin lajiin kukin eläin kuuluu.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.