Logo image
Logo image

Taistelukalojen yleisimmät sairaudet

4 minuuttia
Taistelukalojen taudit toimivat indikaattorina niiden elintilan laadusta. Selvitä, mitä niiden yleisimmät sairaudet ovat ja miten niitä voidaan ehkäistä.
Taistelukalojen yleisimmät sairaudet
Sara González Juárez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Sara González Juárez

Viimeisin päivitys: 07 joulukuuta, 2023

Vahvasta persoonallisuudestaan ja aggressiivisuudestaan tunnetut taistelukalat ovat akvaarioharrastajien suosikkeja. Ne ovat hyvin terveitä eläimiä, kunhan niiden akvaario pidetään asianmukaisissa olosuhteissa. Jos näin ei ole, ne saattavat sairastua. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat taistelukalojen yleisimmät sairaudet.

Jos haluat tietää näistä taudeista ja siitä, miten niitä voidaan ehkäistä, olet tullut oikeaan paikkaan. Ensiksi löydät tietoa näiden kalojen perustarpeista, minkä jälkeen kerromme sairauksista, joita esiintyy, jos et hoida kalojasi oikein.

Taistelukalan perustarpeet

Taistelukala (Betta splendens) on makeanveden laji, joka kuuluu rihmakalojen heimoon. Se on kotoisin Thaimaasta ja Kambodžasta, ja sen keskimääräinen elinikä on 3-5 vuotta.

Se on pääasiassa lihansyöjä, sillä luonnollisessa ympäristössään nämä kalat syövät pääasiassa hyönteisiä ja toukkia, joita ne löytävät vesistä. Joskus ne syövät myös kasvien juuria, mutta niiden ruokavalio ei saa perustua pelkästään niihin, sillä ne kärsisivät lopulta ravitsemuksellisista puutteista.

On erittäin tärkeää valita taistelukalojen akvaariokumppanit huolellisesti. Muista myös, että naaraat voivat elää yhdessä, jos niillä on tarpeeksi tilaa, mutta urokset eivät. Ihanteellinen tilanne on aina pitää kukin yksilö yksin, vaikka jotkut ovatkin onnistuneet saamaan rauhallisia lajeja, kuten miljoonakaloja, elämään sopusoinnussa niiden kanssa.

Ne ovat uteliaita kaloja, jotka tunnistavat omistajansa ja vaativat paljon ympäristön rikastuttamista, jotta ne eivät turhautuisi ja masentuisi.

Some figure

Akvaarioveden on oltava raikasta ja käsitelty klooria poistavilla aineilla. Käytä matalavirtaussuodatinta ja kierrätä vettä useita viikkoja ennen taistelukalojen asettamista akvaarioon. Näin eläimen ulosteessa olevaa ammoniakkia hajottavat bakteerit ehtivät lisääntyä.

Veden lämpötilan tulisi olla noin 26 °C ja sen tulisi olla vakaa. Sen ei pitäisi koskaan laskea alle 22 °C:n. pH ei saa olla happamampi kuin 6,5, mieluiten neutraali. Vaihda kerran viikossa 1/3 akvaariovedestä puhtaaseen veteen ja poista roskat akvaarion pohjasta päivittäin.

Taistelukalojen yleisimmät sairaudet

Juuri lukemasi perushoito-ohjeet auttavat sinua ymmärtämään paremmin, miksi taistelukalat saattavat sairastua. Niiden yleisimpien sairauksien tunteminen on tärkeää tämän kauniin kalan terveyden varmistamiseksi.

Columnaris

Columnaris on sieni, joka lisääntyy taistelukalan suussa ja joka syntyy akvaarioissa ja lammikoissa. Se on helppo havaita, sillä eläimen suun ympärille, rintaevän ympärille ja lopulta koko vartaloon ilmestyy valkoisia täpliä.

Tämän sienen syntyminen liittyy veden huonoon hygieniaan, suodatinongelmiin, ylikansoitukseen tai eläimen stressaantumiseen. Sitä ehkäistään pitämällä ympäristöolosuhteet hallinnassa ja puhdistamalla akvaario hyvin.

Dropsy tai vesipöhö

Kyseessä ei ole varsinainen sairaus, vaan sisäisen patologisen tilan heijastuma. Sille on ominaista turvonnut vatsa, pienet kartiomaiset ulokkeet suomuissa, ruokahaluttomuus ja tarve hengittää akvaarion pinnalla.

Dropsyyn on useita syitä, kuten loiset, virukset, aliravitsemus ja bakteerien esiintyminen. Kun näiden tekijöiden aiheuttamat taudit etenevät ja taistelukalan yleistila heikkenee, tämä oireyhtymä ilmenee.

Rikkinäinen tai haalistunut pyrstö

Tämä on yksi taistelukalojen yleisimmistä sairauksista. Niiden ohuet evät ovat hyvin herkkiä veden laadulle (mikä tekee niistä myös hyvän terveyden indikaattorin). Kun veden laatu ei ole tarpeeksi hyvä kalan hyvinvoinnin takaamiseksi, pyrstö on selvästi revennyt ja haalistunut.

Mene välittömästi eläinlääkäriin, sillä jos annat oireiden edetä, lopulta syntyy kuolio ja kala kuolee.

Myös muita oireita, kuten välinpitämättömyyttä ja valkoisten täplien esiintymistä sekä evän reunojen punoitusta, on havaittavissa tässä patologiassa. Tämä on kuitenkin palautuva tila siinä tapauksessa, että vettä käsitellään intensiivisesti, jotta parametrit saadaan takaisin optimaaliselle tasolle.

Valkoläiskäoireyhtymävirus

Valkoläiskäoireyhtymävirus eli white spot -oireyhtymä on alkueläimen aiheuttama sairaus, jonka aiheuttaa Ichthyophthirius multifilis. Se on yksi akvaarioiden yleisimmistä taudeista, ja se voi olla kohtalokas, jos sitä ei hoideta ajoissa.

Pienet valkoiset pisteet kalan suomuissa näkyvät paljain silmin. Lisäksi taistelukalat hermostuvat ja hankaavat itseään esineitä ja akvaarion seiniä vasten, koska ne tuntevat kutinaa. Jos tauti etenee, ilmenee hengitysvaikeuksia, ruokahaluttomuutta ja lopulta kuolema.

Septikemia

Septikemia on myös yleinen tauti taistelukaloilla. Se on bakteeri-infektion aiheuttama yleinen tartuntatila elimistössä. Kun vedessä olevat bakteerit vaikuttavat kalaan, se johtuu yleensä stressin (joka heikentää kalan puolustuskykyä) ja huonon vedenhoidon yhdistelmästä.

Taudille on ominaista punaiset läiskät koko kehossa, ruokahaluttomuus ja velttous.

Eläinlääkäri määrää yleensä antibiootteja ja kertoo, miten taistelukalan ympäristöä voidaan parantaa. Älä anna mitään lääkkeitä ilman eläinlääkärin lupaa, sillä tarkkaa annostusta ei ole helppo laskea.

Uimarakon tulehdus

Jos huomaat, että taistelukalasi ui oudosti, ei pysy tasapainossa tai liikkuu sivuttain, syynä on todennäköisesti tulehdus uimarakossa. Tämä tila johtuu yleensä bakteeri-infektioista ja kuljetuksen aikana (tai tappeluissa) saaduista vammoista.

Tämä tila edellyttää eläimen siirtämistä matalaan akvaarioon (jossa se koskettaa pohjaa) ja veden hoitamista eläinlääkärin määräämillä lääkkeillä. Vesi on myös vaihdettava päivittäin, jos kyseessä on tartunnanaiheuttaja.

Some figure

Kaikki kalat ovat hyvin riippuvaisia vesiolosuhteista. Jos siis jokin näistä sairauksista ilmenee niin mene eläinlääkärin vastaanotolle, jotta voit varmistaa, että saat apua kaikkien tarvittavien seikkojen osalta kalojesi terveyden varmistamiseksi. Näin voit taas nauttia näiden erikoisten olentojen mielenkiintoisesta persoonallisuudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Prapassorn, S. (1998). Disease and parasites of siamese fighting fish (Betta splendens Regan). In 15. RIT Annual Conference, Chiang Mai (Thailand), 12-14 Feb 1998.
  • Betta splendens (Siamese Fighting Fish). (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 17 de noviembre de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Betta_splendens/
  • Braddock, J. C., & Braddock, Z. I. (1955). Aggressive behavior among females of the Siamese fighting fish, Betta splendens. Physiological Zoology28(2), 152-172.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.