Logo image
Logo image

Miksi akvaario vuotaa?

3 minuuttia
Kun akvaariosta hävinnyt vesi korvataan, se on ensin käsiteltävä. Vesijohtovesi sisältää nimittäin klooria, joka voi olla haitallista lemmikeille.
Miksi akvaario vuotaa?
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Kirjoittanut ja tarkastanut biologi Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Akvaariot ovat nykyään yksi halutuimmista sisustusesineistä, sillä niissä voi pitää kauniita ja värikkäitä kaloja. Ongelmia voi kuitenkin ilmetä, ja niitä ratkaistaessa on oltava varovainen. Esimerkki tästä on akvaarion vuotaminen, joka voi muuttaa sen kemiallisia parametreja ja vaikuttaa näin haitallisesti kalojen terveyteen. Lue tästä artikkelista, miksi akvaario vuotaa ja mitä sille tulee tehdä.

Vaikka veden häviäminen akvaariosta on helppo ratkaista, sinun on tunnistettava ongelman juurisyy, jotta vältät ongelmat vastaisuudessa. Pahimmassa tapauksessa akvaarion lasi on vaihdettava.

Mistä tiedän, että akvaario vuotaa?

Helpoin keino havaita veden väheneminen akvaariosta on ulkolasissa olevasta merkistä tai tarrasta, joka osoittaa senhetkisen vesimäärän. Näin voit helposti nähdä, jos veden pinta on laskenut.

Jotkut käyttävät mittanauhaa saadakseen summittaisen käsityksen siitä, kuinka paljon vettä akvaariosta on hävinnyt.

Some figure

Miksi akvaarion vesi laskee?

Akvaariosta voi hävitä vettä kahdesta syystä: vuoto ja haihtuminen. Kumpikin ongelma on ratkaistavissa melko helposti, eivätkä ne yleensä vaikuta kalojen elämään. Muista kuitenkin, että veden häviäminen vaikuttaa myös akvaarion kemiallisiin parametreihin, joten vettä on lisättävä nopeasti, jotta vältytään muunlaisilta ongelmilta.

Haihtuminen

Akvaariosta häviää luonnostaan osa nesteestä. Syynä on se, että akvaarion valaistus lämmittää veden pintaa ja käynnistää haihtumisprosessin, joka laskee nesteen määrää. Tämän lisäksi haihtumista aiheuttavat ympäristön lämpötilaerot, ja joissakin paikoissa haihtuminen on todennäköisempää kuin toisissa.

Lyhyesti sanottuna vesi siis lämpenee ja haihtuu vähitellen pois kaasuna. Haihtuminen on yleisempää riutta-akvaarioissa lämpötilojen ja valon vuoksi (molemmat parametrit poikkeavat huomattavasti ulkoympäristöstä). Myös sumppusuodattimella varustetuista akvaarioista häviää enemmän nestettä akvaarion kokoonpanon vuoksi.

Miten estän haihtumisen akvaariosta?

Vastoin yleistä uskomusta ilmatiivis kansi ei ole paras vaihtoehto akvaarioon, sillä vesi tarvitsee myös ilmaa hapettuakseen. Se voi kyllä ehkäistä veden häviämistä, mutta se aiheuttaa bakteerien ja muiden komponenttien pääsemistä kosketuksiin kalojen kanssa. Tämän seurauksena kalat voivat helposti saada myrkytyksen tai sairastua.

Veden haihtumista akvaariosta ei voi täysin estää, mutta sitä voi vähentää käyttämällä lisävarusteita. Veden haihtumista voi estää esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Ostamalla itsetäyttyviä järjestelmiä: Kyseessä on automaattinen mekanismi, jossa veden pinta nousee uudelleen laskettuaan tietylle tasolle.
  • Pitämällä akvaariossa vain kylmän veden kaloja: Pitämällä akvaariossa kylmään veteen sopeutuneita kaloja haihtuminen vähenee huomattavasti, koska akvaarion lämpötilan ja ulkolämpötilan välinen ero on häviävän pieni.
  • Hankkimalla akvaario, jossa on paksu lasi: Ohuella lasilla on taipumus lämmetä hyvin nopeasti, joten paksuutta lisäämällä lämpötila ei nouse niin helposti.

Akvaarion vuotaminen

Akvaarion vuotaminen voi johtua pienistä halkeamista lasissa. Tässä tapauksessa veden pinta laskee vähitellen hyvin samaan tapaan kuin haihtumisen yhteydessä. Lasin halkeamat voidaan havaita tarkastamalla akvaario.

Miten voin korjata akvaarion vuodot?

Akvaarion vuotojen korjaamiseksi on ensin tarkastettava halkeaman suuruus. Pienen halkeaman voi korjata väliaikaisesti silikonilla. Jos halkeama sen sijaan on pitkähkö, koko lasi kannattaa vaihtaa. Molemmissa tapauksissa akvaario on tyhjennettävä korjaamisen ajaksi.

Silikonin on oltava 100-prosenttisesti neutraalia, jotta sitä voidaan käyttää akvaarioissa; muuten se voi veden kanssa kosketuksiin joutuessaan vapauttaa myrkyllisiä aineita ja myrkyttää kalat. Kaikki korjaukset kannattaa tehdä akvaarion sisäpuolelle, jotta ne eivät vaikuta sen estetiikkaan.

Kannattaako akvaario korjata silikonilla?

Silikoni on “liimaa”, jolla akvaarion levyt kiinnitetään toisiinsa. Riskiä ei siis ole, jos korjaamisessa käytetään oikeanlaista silikonia. Jos korjaat sillä pienen halkeaman, muista, että se on vain väliaikainen ratkaisu ja lasi on vaihdettava ennemmin tai myöhemmin. Älä anna halkeaman olla liian pitkään, sillä muutoin akvaario saattaa hajota kokonaan.

Some figure

Tarkkaavaisuus on paras ehkäisykeino

Akvaariosta häviää vettä säännöllisesti. Se kannattaa kuitenkin tarkastaa päivittäin halkeamien varalta, sillä sekä itse akvaario että kalat voivat kärsiä tällaisessa tilanteessa.

Muista, että vuotanut tai haihtunut vesi on korvattava mahdollisimman nopeasti, jotta siitä ei ole kaloille haittaa. Kunhan pidät jatkossakin tarkoin silmällä kalojesi tarpeita ja terveyttä, vältät mahdolliset ongelmat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rottmann, R. W., & Campton, D. E. (1989). Technical Notes: Multiple-Tank Aquarium System with Recirculating Water for Laboratory Studies of Freshwater Fishes. The Progressive Fish-Culturist, 51(4), 238-243.
  • Wolfenden, D. (2016). Breaking Down the Marine Aquarium. UltraMarine Magazine, (59), 66.
  • Clark, J. R. (1964). Sea-water systems for experimental aquariums: a collection of papers (Vol. 63). US Bureau of Sport Fisheries and Wildlife.
  • Kidd, A. H., & Kidd, R. M. (1999). Benefits, problems, and characteristics of home aquarium owners. Psychological Reports, 84(3), 998-1004.
  • Shannon, S. (1984). Aquarium Maintenance Manual. University of Hawaii: Honolulu.
  • Datta, S. (2012). Aquarium Water Quality Management. FISHCOOPS Edition: XXVI (III), 9-16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.