Miten hamsterit kommunikoivat ihmisten kanssa
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Hamsterit ovat ihanteellisia lemmikkejä koteihin, joissa ei ole paljon tilaa. Ne sopivat hyvin myös sellaisille omistajille, jotka haluavat lemmikkieläimen seurakseen, mutta eivät voi käyttää niiden hoitoon kovin paljon aikaa. Jotta nämä pienet eläimet pysyisivät tyytyväisinä, sinun on tiedettävä, miten hamsterit kommunikoivat ihmisten kanssa.
Hamsterien keskimääräinen elinikä on kahdesta neljään vuotta. Ne eivät tarvitse yhtä paljon hoitoa kuin koira tai kissat; riittää, kun ne otetaan häkistä ulos ulkoilemaan viideksi minuutiksi.
Pieninä eläiminä hamsterit eivät tarvitse myöskään kovin paljon ruokaa, ja asiantuntijat suosittelevatkin antamaan niille vain juuri sen verran, kuin ne tarvitsevat. Näillä pienillä jyrsijöillä on lisäksi taipumusta ruoan varastoimiseen.
Hamsterin rauhoittaminen herkuilla
Paras tapa kouluttaa hamsteri on kasvattaa sellainen poikasesta asti. Näin voit palkita sitä herkuilla rauhoittaaksesi sitä ja oppia ymmärtämään sen käyttäytymistä.
Sopiva hamsterin ruokavalio koostuu suoloista ja kivennäisaineista, ja siinä on runsaasti kuitua, vähän rasvaa ja paljon vitamiineja. Hamsteri tarvitsee näitä kaikkia elääkseen pitkään.
Niitä saadaan viljoista ja siemenistä, joista saadaan myös tarvittava kuitu. Jotta hamsterit saisivat vitamiineja, joita ne tarvitsevat ollakseen energisiä, niille suositellaan antamaan hedelmiä ja vihanneksia.
Kaikkia näitä ruokia tulisi tarjota pieninä määrinä ja varovasti. Häkkiin pilaantumaan jäänyt ruoka voi aiheuttaa hamsterille haittaa. Tästä syystä suositellaan eläinkaupoissa myytäviä kuivamuonia, koska ne pilaantuvat hitaammin.
Hamsterin ruokavaliossa suola, suklaa, rasvat ja makeiset ovat ehdottoman kiellettyjä. Myös korianteria, märkiä vihanneksia, persiljaa, viinirypäleitä, porkkanoita, punajuurta ja pakastevihanneksia tulisi välttää.
Hamsterit kommunikoivat luottamuksen kautta
Hamsterin suostutteluun on herkkujen lisäksi toinenkin tapa. Äänelläsi ja käsilläsi voit osoittaa sille, että se voi luottaa sinuun.
Ihmisten, joilla on riittävästi aikaa, kannattaa ottaa hamsteri käteensä puristamatta sitä liian tiukasti mutta kuitenkin riittävän voimakkaasti, jotta se ei karkaa. Seuraavaksi kannattaa tarkkailla, mitä hamsteri tekee.
Toinen tapa kommunikoida hamsterin kanssa on äännellä sille tai puhua sille etäältä. Näin se vähitellen haluaa, että otamme sen käteemme tai hemmottelemme sitä herkuilla.
Hamsterit kommunikoivat kehonkielellä
Tämän lisäksi voimme pyrkiä ymmärtämään myös hamsterin muuta kehonkieltä; opimme nyt tarkastelemaan sen liikkeitä päivän mittaan.
Jos hamsteri venyttelee tai hankaa hitaasti vartaloaan, se on onnellinen ja rentoutunut. Jos se sen sijaan puhdistaa itseään pakonomaisesti, käpertyy tai makaa selällään, se tuntee uhkaa ja pelkoa.
Hamsterien tapa kohdata pelko ja uhan tunne on kulkea ympäriinsä häntä pystyssä tai taittaa pienet korvansa.
Jos hamsteri hyppii, kaivelee ja kantaa tavaroita, se tarkoittaa, että se on hyvällä tuulella. Jos hamsteri kantaa paljon tavaraa pesäänsä, se saattaa valmistautua poikasen saamiseen, ja silloin on aika jättää se rauhaan.
Kun hamsteri muuttuu levottomaksi, se saattaa olla vain väsynyt, jolloin on aika antaa sen levätä häkissään. Kun se haukottelee tai on ärtyisä, on myös suositeltavaa antaa sen levätä.
Hamsterien kommunikaatio äänien kautta
Toinen tapa, jolla hamsteri voi kommunikoida omistajansa kanssa, on ääntelemällä. Kun hamsteri korskahtaa, vinkuu tai narskuttaa hampaitaan, se tarkoittaa, että se tuntee olevansa uhattuna.
Rääkäisy, hyrinä ja murina viestittävät aggressiivisuudesta sekä tilan ja hiljaisuuden tarpeesta. Lisäksi jotkut naaraat antavat hiljaisia äänimerkkejä kutsuessaan poikasiaan syömään tai pysymään sen lähellä.
Muista, että hamsterit ovat hyvin reviiritietoisia ja tykkäävät hieroa vatsaansa kaikkeen, minkä ne haluavat merkata omakseen. Ne ovat myös yöeläimiä, joten liika valo ei ole niille hyväksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hugues, B., Navaroli, F. & Torres, M. (2011). Roedores como mascotas. Hámster. Revista Cubana de Ciencias Veterinarias, 32 (1), 21-25.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.