Kuinka toimia, kun koiranpentu itkee öisin?
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Lähes jokainen koiranpentu itkee ja kokee olonsa turvattomaksi, kun se erotetaan emostaan. Taataksesi hyvät yöunet sekä pennulle että itsellesi, on tärkeää oppia rauhoittamaan itkevä eläin.
Tämän vuoksi kerromme tänään kahdeksan vinkkiä, kuinka estää pennun turvaton olo uudessa kodissa.
1. Kunnioita vieroitusikää
Koiranpennun vieroitusajan häiritseminen on valitettavan yleistä pentumarkkinoilla. Monissa tapauksissa pentu erotetaan emostaan jo 30 päivän iässä, vaikka luonnostaan emo lopettaa pentujensa imettämisen vasta niiden ollessa 2-3 kuukauden ikäisiä.
Tällä toiminnalla on vakavia pennun fyysistä ja henkistä terveyttä uhkaavia seurauksia. Jos eläin vieroitetaan emon maidosta liian varhaisessa vaiheessa, se ei saa tarvitsemiaan ravinto- ja vasta-aineita, jotka auttavat sitä kehittämään tehokkaan vastustuskyvyn. Tällöin koira on altis virusinfektioille ja sisäloisille.
Tämän lisäksi pentu tuntee olonsa turvattomaksi, jos se erotetaan yhtäkkiä ja liian aikaisin emostaan. Tällöin uusi ympäristö saattaa aiheuttaa koirassa ahdistusta ja pelkoa.
Rotukoiraa hankittaessa, tulee kasvattajan ja koiran valinta tehdä tarkoin. Varmista, että kyseessä on vastuullinen kasvattaja, joka ei luovuta pentuja uusiin koteihin liian aikaisin, vaan pitää kiinni 8 viikon luovutusiästä.
Jos koira adoptoidaan, eläinsuojeluyhdistyksen tai eläinsuojan työntekijät osaavat antaa tietoa eläimen iästä. Mikäli koiranpentu on alle kahden kuukauden ikäinen, on tärkeää konsultoida eläinlääkäriä pennun ruokinnan suhteen.
2. Konsultoi eläinlääkäriä ja suorita tarvittavat testit
On totta, että suurimmassa osassa tapauksia koiranpentu itkee yöllä, koska se tuntee olonsa turvattomaksi ja ikävöi emoaan. On kuitenkin tärkeää varmistaa, ettei pennun itku johdu fyysisistä syistä.
Koiranpennuilla on heikko immuunijärjestelmä. Ne voivat myös kärsiä krampeista ja koliikista kasvamisen vuoksi. Eläinlääkäri voi tutkia eläimen ja suositella tarvittavia kokeita selvittääkseen pennun terveydentilan.
Koiran terveydentilan selvittäminen on entistä tärkeämpää, jos eläin on adoptoitu, eikä hankittu kasvattajalta. Suurin osa hylätyistä koiranpennuista on ollut kontaktissa potentiaalisesti vaarallisten mikrobien kanssa.
3. Rokota ja madota pentu
Kasvattajalta hankitun koiran mukana tulee terveystodistus, josta käy ilmi pennun rokotus- ja madotushistoria. On tärkeää varmistaa, että koiran rokotukset ja madotuksen ovat ajan tasalla, ja että hoidot on suorittanut vastuullinen eläinlääkäri. Tämä pätee myös adoptoituihin eläimiin.
Muualta kuin kasvattajalta hankitut koirat on tärkeää viedä ensitilassa eläinlääkärin tarkastettavaksi, jolloin ne voidaan tarpeen mukaan myös rokottaa ja madottaa.
4. Huolehdi pennun elinympäristöstä
On tärkeää huolehtia, että koiranpennulla on puhdas ja turvallinen elinympäristö, etenkin kun koiran halutaan pysyvän rauhallisena ja välttämään itkeminen. Ennen koiran hankkimista tulee koti valmistella eläimen saapumiseen.
Ensimmäinen mielessä pidettävä asia on ympäristön lämpötila. Koiranpennut eivät pysty täysin säätelemään omaa ruumiinlämpöään, minkä vuoksi kodin lämpötilaksi suositellaan 20-24ºC. Tämän lisäksi suoraa auringonvaloa ja kosteutta tulisi välttää.
Koiranpentu tarvitsee pedin sekä puhtaat astiat vettä ja ruokaa varteen. Tarvikkeita hankittaessa tulee ottaa huomioon koiran koko. On tärkeää varata koiralle puhdas ja rauhallinen tila.
Vaikka kodin hygieniasta tulee huolehtia entistä paremmin, ei ole suositeltavaa käyttää liiallisia kemikaaleja – etenkään koiran lepo- ja ruokailupaikan läheisyydessä. Pennut voivat saada kemikaaleista myrkytys- tai allergiaoireita.
5. Vaiheittainen sopeutuminen
Uuteen kotiin sopeutuminen on prosessi, jonka jokainen eläin suorittaa omassa tahdissaan. Koiranpentua ei tule pakottaa tutustumaan uuteen ympäristöön, perheeseen tai muihin lemmikkeihin. Pentu tekee tämän itse tuntiessaan olonsa turvalliseksi.
Omistaja voi kuitenkin rohkaista pentua tutustumaan uuteen kotiin. Koiralle voi tarjota leluja, sen voi kutsua syömään herkkuja ja sitä voi paijata.
Pentu suositellaan vietävän uuteen kotiin aamulla. Illan pimeys voi saada eläimen tuntemaan olonsa entistä epävarmemmaksi tuntemattomassa paikassa.
6. Simuloi emon läsnäolo
Lähes jokainen koiranpentu itkee, kun se erotetaan emostaan. Rauhoittaaksesi itkevän koiran, voit yrittää simuloida emon läsnäoloa.
Hyvä tapa pennun rauhoittamiseen muutaman ensimmäisen yön aikana, on asettaa sen viereen emolta tuoksuva esine. Tämä ei ole aina mahdollista, mutta tapa on yleensä hyvin tehokas.
Toinen vaihtoehto on asettaa tikittävä kello koiran nukkumapaikan läheisyyteen. Pentu yhdistää kellon tikityksen emon sydämenlyönteihin, mikä takaa sekä eläimelle että omistajalle paremmat yöunet.
7. Ota apuun feromonit
Yksi vaihtoehto koiranpennun rauhoittamis24een yöaikaan on käyttää feromonivalmisteita.
Feromonihaihduttimet ovat luonnollinen keino koiran rauhoittamiseen. Ne ovat pienikokoisia laitteita, jotka vapauttavat ilmaan pieniä määriä synteettistä feromonia, mikä saa eläimessä aikaan turvallisuuden tunteen.
8. Vältä lohduttamasta itkevää pentua
Kun koiranpentu itkee, ensimmäinen reaktiomme on lohduttaa sitä. Pennun lohduttaminen tai sängyssä nukkumisen salliminen saattaa kuitenkin johtaa ei-toivottuun rutiiniin.
Kun on varmistettu, ettei eläimessä ole fyysistä vikaa, sekä huolehdittu koiran turvallisesta ympäristöstä, on tärkeää hillitä omaa halua lohduttaa itkevää koiraa. Tämä saattaa tuntua julmalta, mutta on todellisuudessa tärkeä oppi tiellä harmoniseen yhteiselämään.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.