Koiranpennun ensimmäiset päivät kotona

Kyky nopeaan sopeutumiseen on tärkeässä roolissa koiranpennun kehityksessä, kun eläintä aletaan sosiaalistaa. Koiran on tärkeä oppia ympäröivästä maailmasta, ja etenkin muista eläimistä ja ihmisistä, jo nuorella iällä.
Koiranpennun ensimmäiset päivät kotona

Viimeisin päivitys: 22 heinäkuuta, 2019

Koiranpennun ensimmäiset päivät kotona ovat suuri muutos sekä eläimelle itselleen että sen uudelle perheelle. Yhtäkkiä kotona asuukin pieni eläin, joka on täysin riippuvainen omistajastaan. Tätä ajanjaksoa voidaan helpottaa valmistautumalla hyvin pennun saapumiseen.

Koiranpennun ensimmäiset päivät kotona

Varmista, että olet hankkinut kaikki tärkeät tarvikkeet ja ruoat ennen koiranpennun saapumista uuteen kotiinsa. Jos perheessä on useampia perheenjäseniä, sopikaa, mitkä uuteen lemmikkiin liittyvät tehtävät – ruokinta, ulkoiluttaminen, eläinlääkäriin vieminen ja niin edelleen – ovat kenenkin vastuulla. Vaikka lapset voivatkin auttaa eläimen hoidossa, on lopullinen vastuu koiran hyvinvoinnista aina vanhemmilla.

Varaa koiralle vain sille tarkoitettu rauhallinen ja turvallinen paikka, jossa se pystyy rauhoittumaan. Pennulle on hyvä opettaa alusta asti, että nukkumiselle, syömiselle ja tarpeiden tekemiselle on oma paikkansa. Vaikka pentu onkin vielä nuori, kannattaa sitä alkaa totuttaa välittömästi uuden kodin rutiineihin.

Koiranpennun ensimmäiset päivät kotona

Varmista myös kodin olevan pienelle eläimelle turvallinen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi koiralle vaarallisten alueiden eristämistä ovilla tai porteilla ja mahdollisesti vaarallisten esineiden ja johtojen suojaamista tai siirtämistä pois eläimen ulottuvilta. Koiran kasvaessa sen elintilaa voidaan kasvattaa ja monet aikaisemmin piilossa pidetyt esineet voidaan nostaa takaisin alkuperäisille paikoilleen.

Varmista koiran terveydenhuolto

Vaikka koiranpentu olisikin täysin terve, on tärkeää valmistautua hätätilanteisiin. Vaikka akuuteilta sairastumisilta vältyttäisiin, lemmikki on rokotettava ja käytettävä säännöllisesti terveystarkastuksissa, ja tällaisiin tilanteisiin valmistautuminen alkaa eläinlääkärin valinnalla.

Ota selvää lähiseudun eläinklinikoista jo ennen koiranpennun hankkimista ja selvitä kuinka toimia hätätilanteissa, jotka tapahtuvat normaalin toimistoajan ulkopuolella. Suurimmassa osassa kaupunkeja ei ole ympäri vuorokauden auki olevaa eläinsairaalaa tai -klinikkaa, mutta monissa kunnissa työskentelee päivystävä eläinlääkäri, jonka yhteystiedot kannattaa kirjottaa itselleen muistiin.

Koiranpennun ensimmäiset päivät kotona

Koiranpentu tulee viedä eläinlääkäriin terveystarkastukseen 12 viikon iässä, ja samalla käynnillä pentu rokotetaan penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta ja kennelyskää vastaan. Ensimmäinen tehosterokote annetaan lemmikin ollessa 16 viikon ikäinen ja toinen koiran täytettyä vuoden. Molempien tehosterokotusten yhteydessä koira saa rokotuksen myös rabiesta vastaan. Tämän jälkeen koira rokotetaan vähintään joka kolmas vuosi.

Keskustele eläinlääkärin kanssa myös koiran madotuksesta, joka tulee suorittaa säännöllisesti. Samoin kannattaa pyytää neuvoja lemmikin turvaamiseksi ulkoloisten, kuten punkkien, varalta.

Kehitys ja sosiaalistaminen

Koiranpennut ovat luovutusikäisiä noin kahdeksan viikon iässä, jolloin ne elävät niin kutsuttua sosiaalistumiskautta. Sosiaalistumisen herkkyyskausi alkaa pennun ollessa noin neliviikkoinen ja jatkuu yksilöstä riippuen noin 14 viikon ikään asti. Varsinainen sosiaalistamiskausi päättyy koiran ollessa muutaman kuukauden ikäinen, mutta sosiaalisuuden oppiminen jatkuu vielä tämänkin jälkeen.

Sosiaalistumiskauden aikana koiranpentu oppii ja tottuu uusiin asioihin hyvin nopeasti. Pentu on utelias ja tutkii ympäröivää maailmaa ja itselleen uusia asioita pelottomasti. Koiranpennun sosiaalistamiseen täytyy panostaa, eikä se ole asia, jossa kannattaa kiirehtiä. Pentu haluaa oppia uusia asioita, mutta se voi myös tuntea olonsa hämmentyneeksi liiallisten ärsykkeiden vuoksi.

Halutessasi tutustuttaa koiranpentua uusiin asioihin, muista seuraavat säännöt:

  • Uudet ärsykkeet tulee esitellä koiralle yksitellen ja vähitellen. Esimerkiksi pennun totuttaminen musiikkiin kannattaa aloittaa hiljaisella äänen voimakkuudella soitetulla rauhallisella kappaleella.
  • Koiralla täytyy olla mahdollisuus poistua tilanteesta, jos se ei pidä siitä, mitä on tapahtumassa.
  • Koiraa ei saa pakottaa tutustumaan uusiin asioihin, eikä uusien asioiden esittelemistä tule kiirehtiä. On tärkeää pysyä kärsivällisenä ja kunnioittaa lemmikin tahtia.
Koiranpennun ensimmäiset päivät kotona

Sosiaalistumiskausi on otollista aikaa tutustuttaa koiranpentu erilaisiin ihmisiin ja eläimiin. Pentu kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan viedä tutustumaan erilaisiin paikkoihin vaihtelevissa ympäristöissä. Esittele koiranpennulle lapsia, iäkkäitä ihmisiä, lyhyitä ja pitkiä henkilöitä ja parrakkaita ihmisiä. Jos mahdollista, anna koiran tavata rauhallisia, rokotettuja ja terveitä lajitovereitaan ja mahdollisuuksien mukaan myös muita eläimiä.

Koiranpennun kouluttaminen

Koiranpennun kouluttaminen voidaan aloittaa heti pennun saapuessa uuteen kotiin, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että pienen eläimen kanssa kuuluisi olla liian tiukka. Tärkeintä on, että pentu tuntee olonsa turvalliseksi ja rakastetuksi. Tästäkään huolimatta omistajan ei tarvitse odottaa koiran käyttäytyvän huonosti kouluttaakseen sitä. Mitä aikaisemmin koulutus aloitetaan, sen parempi.

Koirat eivät opi samalla tavoin kuin ihmiset, vaan ne tarvitsevat omistajan kertomaan niille, kuinka käyttäytyä kotona ja kodin ulkopuolella. Vastuuntuntoinen omistaja ymmärtää tämän ja on valmis panostamaan aikaa ja vaivaa koiranpennun kouluttamiseen.

Koiranpennun ensimmäiset päivät kotona

On epäreilua jättää lemmikki kouluttamatta ja sitten rangaista sitä sen tuhotessa esineitä tai käyttäytyessä muuten ei-toivotusti. Koira on luonnostaan utelias ja toimii usein impulsiivisesti. On omistajan tehtävä opettaa lemmikille itsehillintää.

Monien asiantuntijoiden mielestä ideaali tilanne on se, että ainoastaan yksi perheenjäsen kouluttaa koiraa, kunnes eläin täyttää kolme kuukautta. Tämän jälkeen pentu kykenee ottamaan käskyjä vastaan useammalta henkilöltä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.