Koiran nukkuma-asento kertoo eläimestä paljon

6.12.2018

Koiran nukkuma-asento voi kertoa paljon eläimestä, sen luonteesta ja jopa terveydentilasta, joten jokaisen koiranomistajan kannattaa seurata oman lemmikkinsä käytöstä nukkuma-aikaan. Koirien erilaiset nukkuma-asennot voivat myös olla ihmisen silmään erittäin hauskan näköisiä.

Nelijalkaiset ystävämme puhuvat meille lakkaamatta elekielensä, asentojensa ja ilmeidensä välityksellä. Koirat eivät osaa ihmisten kieltä, mutta tämä ei tarkoita, etteivätkö lemmikkimme pystyisi ilmaisemaan ajatuksiaan, tunteitaan ja mielialojaan.

Myös koiran nukkuma-asento kertoo meille paljon eläimen tunteista. Kiinnittämällä huomiota lemmikkisi tapaan nukkua, voit oppia paljon lisää rakkaasta koirastasi.

Koiran nukkuma-asento kertoo eläimestä paljon

Olet varmasti kuullut kuinka ihmisen nukkuma-asento kertoo paljon heidän tunteistaan ja jopa terveydentilasta. Tämä sama pätee myös koiriin.

Palloksi käpertyminen

Oletko koskaan nähnyt koiran nukkuvan pienenä pallona esimerkiksi kylmänä päivänä? Koira on kiertynyt täydelliseksi pieneksi palloksi, pää jalkojen päällä, täydellinen pieni pallero.

Koiran nukkuma-asento kertoo eläimestä paljon

Tämä on yksi suosituimmista koirien nukkuma-asennoista koska se säästää lämpöä ja näin ollen energiaa haihtuu vähemmän. Mitä tämä nukkuma-asento kertoo koirasta? Se kertoo sen että koirasi tuntee olonsa rauhalliseksi ja tuntee olevansa turvassa.  Koira tuntee että voi ilmaista itseään turvallisesti omassa kodissaan.

Teräskoira-asento

Tässä asennossa koiran etu-ja takajalat ovat täysin ojennettuina, ja koiran vatsa koskettaa lattiaa, sen pään ollessa sen etujalkojen välissä.

Koiran nukkuma-asento kertoo eläimestä paljon

Jos koirasi nukkuu niin kuin koirien supersankari, se tarkoittaa sitä että koira on erittäin iloinen ja sillä on paljon energiaa. Joten älä ylläty jos koirasi nukkuu tässä asennossa kävelylenkin jälkeen, väsyneenä mutta iloisena.

Kyljellään nukkuminen

Tämä on toinen erittäin yleinen nukkuma-asento koirien keskuudessa. Tämä johtuu pääasiassa siitä että se on erittäin mukava asento nukkua. Koira nukkuu tässä asennossa kun se tuntee olonsa rentoutuneeksi, rauhalliseksi ja turvalliseksi. 

Koiran nukkuma-asento kertoo eläimestä paljon

Taju pois -asento

Tässä asennossa koira makaa selällään, mutta sen pää on lattiaa vasten. Sen etujalat ovat sen vatsan päällä ja takajalat suoristettuina ylöspäin. Nukkuma-asennot kuten tämä auttaa koiraa viilentämään vartalonsa nopeasti ja myös nousemaan ylös nopeasti jos se kuulee oudon äänen.

Koiran nukkuma-asento kertoo eläimestä paljon

Mahallaan nukkuminen

Yleisesti ottaen kaikki koirat nukkuvat tässä asennossa ennen kuin ne nukahtavat syvään uneen. Koiran vatsa on lattiaa vasten, takajalat sivuille levitettyinä ja etujalat samassa suunnassa sen vartalon kanssa. Tämä asento on myös yleinen koirille jotka ovat vielä arkoja eivätkä ole tottuneet uuteen kotiinsa.

Koiran nukkuma-asento kertoo eläimestä paljon

Hullut jalat

Tämä on ehdottomasti kaikista viihdyttävin koiran nukkuma-asento. Tässä asennossa koiran selkä koskettaa lattiaa, sen takajalat ovat täysin sivuille levitettyinä ja etujalat lepäävät sen rinnan päällä. Aikoja sitten sanottiin että koira toivoa sadetta, kun se nukkui tässä asennossa.

Paljonko unta koira tarvitsee?

Monet omistajat ovat huolissaan siitä että saako koira tarpeeksi unta. Varsinkin koiran ollessa pentu, on sen unensaanti tärkeää. Olemme tottuneet omaan vuorokausirytmiin, joten voi tuntua siltä että koiranpentu nukkuu liikaa. Koirat kuitenkin tarvitsevat enemmän unta kuin ihmiset. 

Unen tarpeen määrä riippuu koiran koosta, iästä ja terveydentilasta. Yleisesti ottaen pienet rodut tarvitsevat vähemmän unta kuin isot rodut. Pienet koirat nukkuvat usein 14-16 tuntia päivässä, isojen koirien nukkuessa jopa 18 tuntia päivässä.

Nuorella koiralla on paljon enemmän energiaa kuin vanhemmalla koiralla. Sama logiikka pätee terveisiin koiriin, koirilla joiden aineenvaihdunta on aktiivisempi ja jotka ovat fyysisesti vahvempia. Liiallinen väsymys voi olla oire vakavista terveysongelmista. 

Koiran rutiinit ovat myös tärkeässä roolissa siinä kuinka monta tuntia unta koira tarvitsee päivässä. Jos koira ei ole aktiivinen saattaa se nukkua enemmän, sillä sen ympäristössä on vähemmän virikkeitä