Kuinka toimia, jos koiran kimppuun hyökätään?

Kuinka toimia, jos koiran kimppuun hyökätään?
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Varotoimista huolimatta on mahdollista, että koiran kimppuun hyökätään jonain päivänä. Joissain tapauksissa tämä tapahtuu koiranomistajan silmien alla, mutta omistaja ei silti pysty tekemään asialle mitään. Totuus on, että moni koiranomistaja ei osaa toimia tällaisessa tilanteessa.

Jos mietit asiaa vasta siinä vaiheessa, kun koirasi päälle jo hyökätään, tulee olemaan todella vaikeaa reagoida ja toimia oikein. Suosittelemme siis lukemaan tämän artikkelin ja painamaan mieleesi jakamamme vinkit, jotka auttavat valmistautumaan tilanteeseen, jossa koiran kimppuun hyökätään.

Kun koiran kimppuun hyökätään, tavoitteena on poistaa hyökkääjä tilanteesta

Ensimmäisenä tulee ymmärtää ihmisen rooli tilanteessa. Sinun ei tarvitse puolustaa koiraasi tai reagoida väkivaltaisesti, mutta et myöskään saa jäädä passiiviseksi sivustakatsojaksi, kun lemmikkisi kimppuun hyökätään.

Sinun tulee pyrkiä poistamaan hyökkääjä tilanteesta parhaalla mahdollisella tavalla – toisin sanoen, yrittää saada hyökkäävä eläin jättämään altavastaaja rauhaan. Tappelun keskelle asettuminen ei saa tappelua loppumaan, mutta vaarantaa myös sinun terveytesi.

Kun nämä ohjeet on ymmärretty, voidaan huomio kiinnittää toimintaan. Sinun tulee miettiä, mitä voit käyttää apuna poistaaksesi hyökkäävän koiran tilanteesta. Tämä lienee tilanteen haastavin osuus.

Väkivalta synnyttää lisää väkivaltaa

Moni koiranomistaja kuvittelee, että eläimen lyöminen tai potkaiseminen saa sen perääntymään. Käytännössä eläin on kuitenkin taipuvainen puolustamaan itseään puremalla. Kyseessä on vaistomainen reaktio. Koira ei mieti olevansa alakynnessä, vaan yrittää puolustaa itseään kaikin mahdollisin tavoin.

Koiratappelu

Eläimen kimppuun hyökkääminen tai sille harmin tuottaminen ei ole koskaan hyvä vaihtoehto, ja se onkin viimeinen asia, johon tulisi turvautua. Kivien heittely tai vastaan taisteleminen ainoastaan pahentaa tilannetta, ja voi saada koiran hyökkäämään kimppuusi. Oikea tapa on käyttää ennaltaehkäiseviä toimia.

Tämä tarkoittaa, että sinun tulee keksiä tapa alentaa koirien aggressiota. Tämä onnistuu säikäyttämällä tai harhauttamalla koirat. Muista, että jos siirryt liian lähelle tappelua, kasvaa riski vakavan sairauden, kuten rabieksen, tarttumiseen.

Ennaltaehkäisevät toimet

Jos hyökkäys tapahtuu omalla pihallasi, tehokkain käytettävissä oleva keino on kasteluletkun käyttö. Käännä vesi päälle ja osoita voimakas vesisuihku koiran kasvoihin. Tämä alentaa koirien stressitasoa ja saa ne luultavasti liikkumaan kauemmas toisistaan.

Jos sinulla ei ole letkua käden ulottuvilla, voit käyttää ääntä kääntämään koirien ajatukset pois tappelusta. Jos lähettyvilläsi on auto, voit soittaa sen torvea, tai voit kolistella keittiövälineitä. Tärkeintä on, että hyökännyt koira säikähtää ja poistuu tilanteesta.

Mikäli sinulla ei ole mitään kättä pidempää lähettyvilläsi, huuda tai tuota muuta epämiellyttävää ääntä. Muista kuitenkin pysyä sopivan välimatkan päässä koirista.

Kuinka toimia hyökkäyksen jälkeen?

Kun hyökkääjä on saatu poistettua paikalta, on aika viedä koirasi eläinlääkärin tutkittavaksi. Yritä selvittää lemmikkisi vammojen laajuus ja tutki koiran koko keho, mutta ole varovainen koskiessasi eläintä.

Sairas koira

Saippuaa ei suositella käytettävän koiran haavojen putsaamiseen hyökkäyksen jälkeen. Jos koiralla on avoimia haavoja, ne tulee pestä vedellä, minkä jälkeen koira viedään eläinlääkäriin. Vaikka et näkisi pinnallisia haavoja, toimita koira silti lääkärin tutkittavaksi.

Jos kykenet tunnistamaan hyökkääjän, selvitä onko kyseessä kulkukoira vai onko eläimellä omistaja. Koiraa voidaan tarkkailla niin, että saadaan selville, kärsiikö se jostain sairaudesta. Tämä on erityisen tärkeää, kun kyseessä on sellainen tauti kuten rabies.

Hoito-ohjeet

  • Seuraa eläinlääkärin ohjeita. On sinun vastuullasi tarkkailla koiran haavojen paranemista ja antaa lemmikille sen tarvitsemat lääkkeet. Vaikka koiralla ei olisi pinnallisia haavoja, sillä saattaa olla vammoja, jotka eivät ole päällepäin nähtävissä.
  • Kontrolloi kodin lämpötilaa. Koirasi toipumisajan tulee olla mahdollisimman stressitön. Varmista siis, että eläimellä on mukavat oltavat ja että koti on sopivan lämpöinen – ei liian kuuma, eikä liian kylmä.
  • Varaudu jälkiseurauksiin. Koira, jonka kimppuun on hyökätty, saattaa kärsiä sekä fyysisistä että emotionaalisista sivuoireista. Tällaisen dramaattisen tapahtuman jälkeen on erityisen tärkeää tarkkailla koiran käytöstä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.