Koira ymmärtää omistajansa käytöstä
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Jokainen koiranomistaja tietää lemmikin ymmärtävän enemmän kuin moni kuvitteleekaan. Nyt väittämälle on myös tieteellisiä todisteita, sillä tutkimuksissa on selvinnyt, että koira ymmärtää omalla tavallaan omistajaansa ja myös sanoja.
Onko totta, että koira muistuttaa omistajaansa?
Jokainen on kuullut väittämän siitä, että koirat muistuttavat omistajiaan. Hypoteesin testaamiseksi Budapestissa sijaitsevan Eötvös Lónard -yliopiston asiantuntijat kuvasivat seitsemän koiran aivot. Nämä eläimet oli koulutettu kuuntelemaan tiettyjä sanoja kouluttajiltaan. Tutkimuksen ajan koirat olivat paikoillaan liikkumattomina magneettikuvauslaitteen sisällä.
Tutkimuksen päätelmä saa koiranomistajat hymyilemään; koiran kielen prosessoinnin järjestelmä toimii nimittäin täysin samalla tavalla kuin ihmisen. Koira ymmärtää enemmän kuin sen, mitä sille sanotaan. Se tunnistaa myös, mitä ihminen tarkoittaa ja mihin tämä pyrkii antaessaan jonkin käskyn.
Puhutun kielen lisäksi koira ymmärtää omistajansa tarkoituksen
Sen lisäksi, että koira kykenee yhdistämään sanat niiden merkitykseen, se pystyy myös prosessoimaan suuren määrän erilaisia viestejä. Ihminen antaa viestejä eleidensä, ilmeidensä ja jopa alitajuisten, ei-tahdonalaisten reaktioidensa kautta.
Tiede on osoittanut, että koira ymmärtää myös tunteita. Se pystyy tunnistamaan ihmisen olevan masentunut tai yksinäinen ja pyrkii usein tällaisessa tilanteessa tarjoamaan ihmiselle lohdutusta. Koira tunnistaa myös ilon, ja itse asiassa havaitessaan omistajansa olevan iloinen, eläin kokee automaattisesti itsekin tätä samaa hyvää oloa.
Tutkijat ovat saaneet selville myös sen, että omistajan osoittaessa sormellaan jotakin, koira kiinnittää automaattisesti huomionsa kyseiseen asiaan. Koira ei siis tuijota omistajan sormea, joka osoittaa jotain.
Koira pystyy myös yhdistämään äänen kasvoihin. Mitä tulee omistajan tunnistamiseen, koira ei koskaan erehdy. Se osaa myös erottaa naisen miehestä äänen perusteella.
Koira ymmärtää suuren määrän sanoja
Tutkijat ovat Iso-Britanniassa ja Kanadassa selvittäneet, että koira ymmärtää keskimäärin 160 sanaa tai lausetta. Eläin pystyy laajentamaan sanavarastoaan jopa yli 200 sanaan, jos se saa harjoitusta ja koulutusta.
Jos sinulla on joskus ollut koiranpentu, tiedät että ensimmäisiin koiran oppimiin asioihin sisältyy jokin kävelytykseen kuuluva lause. Eräitä esimerkkejä ovat “Mennään ulos!” ja “Missä on hihna?”. Moni koira teeskentelee, että ei ymmärrä omistajaansa silloin, kun se kuulee käskyn “Kylvyn aika!”, ja usein koira menee tällöin piiloon.
Koiran tarvitsee vain kuulla sana kerran muistaakseen sen, ja näin on etenkin silloin, kun sana liittyy hyvin tunteelliseen kokemukseen (positiiviseen tai negatiiviseen).
Samasta syystä moni eläinlääkäri neuvoo omistajia olemaan käyttämättä koiran nimeä, kun lemmikkiä torutaan. Koira voi lopulta yhdistää oman nimensä negatiivisiin kokemuksiin ja lakata tulemasta luokse, kun sitä kutsutaan.
On myös tärkeää pitää mielessä se, että koira ei ymmärrä ironiaa tai ristiriitaisia viestejä. Se hämmentyy, jos omistaja toruu sitä hymyillen ja iloiseen äänensävyyn, käyttäen sellaisia negatiivisia avainsanoja kuten “ei”, “hiljaa” tai “päästä”.
Koiran ajattelu ja järkevyys ovat samankaltaisia kuin 2,5-vuotiaan lapsen. Ole siis niin selkeä ja tarkka kuin mahdollista silloin, kun annat koirallesi käskyjä, ja varmista että käskyissä ei ole muutoksia.
Onko kyse opitusta vai sisäsyintyisestä taidosta?
Tähän mennessä mikään tutkimus ei ole selkeästi osoittanut, miksi koira ymmärtää sille sanotun. Voi olla kyse perinnöllisestä ominaisuudesta, joka on tietyillä nisäkkäillä. Tai sitten vuosisadat ihmisen kanssa ovat saaneet tämän kyvyn kehittymään.
Koiria rakastavat ihmiset tietävät, että vaikka näillä lemmikeillä ei olekaan sanallista kieltä, niillä on kuitenkin vahvat viestinnän järjestelmät. Näiden kehitymiseksi ei vaadita koulutusta tai erityistä opetusta. Sen lisäksi, että annat koirallesi rakkautta ja saat sen luottamuksen, sinun tulee vain kiinnittää lemmikkiisi tarkkaa huomiota – paras ystäväsi kertoo sinulle kokoajan jotakin!
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.