Tutkimus osoittaa, kuinka kissa kommunikoi omistajansa kanssa
Eläimillä on monia tapoja ilmaista itseään. Yleisimmät tavat ovat ääntely sekä hännän ja korvien avulla elehtiminen. Näin eläimet kertovat meille tunteistaan ja ajatuksistaan. Tässä artikkelissa kerromme tutkimuksesta, joka osoittaa, kuinka kissa kommunikoi omistajansa kanssa.
Kissa kommunikoi omistajansa kanssa käyttäen häntäänsä
Kissan hännän liikkeistä voidaan päätellä, onko eläin peloissaan, vihainen, valpas tai onnellinen. Kiinnitä erityistä huomiota seuraaviin seikkoihin:
- Häntä pystyssä liikkumatta: Kissa ei ole kiinnostunut siitä, mitä sanot tai teet, ja jatkaa omia touhujaan.
- Värisevä häntä: Kissa haluaa huomiosi tai osoittaa kiintymystään tai iloa – usein ruoka-aikaan. Tämä liike yhdistyy usein kehräykseen.
- Hännän hidas liikkuminen sivulta toiselle: Tämä osoittaa kissan olevan onnellinen ja tuntevan olonsa mukavaksi ja turvalliseksi ympäristössään. Onneksi olkoon, kissa nauttii seurastasi!
- Häntä vaakatasossa (samansuuntaisesti lattian kanssa): Kissa tuntee olonsa itsevarmaksi, mutta ei samalla täysin luota siihen, mitä on tapahtumassa. Kissa ottaa tämän asennon valppaana ollessaan.
- Häntä alhaalla: Pitäessään häntäänsä alhaalla lattian tasolla ja kävellessään hitaasti matalana, kissa metsästää tai leikkii. Asentoon yhdistyvät täysin auki olevat silmät.
- Häntä heiluu nopeasti puolelta toiselle: Kissa on kiinnostunut jostain asiasta tai olennosta. Pystyssä olevat korvat kertovat erityisen suuresta kiinnostuksesta.
- Häntä on viistossa ja jäykkä: Kun kissan selkä on lievästi kaarella ja häntä jäykkä ja pystyssä, jokin pelottaa tai häiritsee eläintä.
- Häntä on pystyssä ja hännänpää kääntynyt: Tämä on kissan tapa kertoa, että se on ystävällinen, mutta myös varovainen. Eläin ei tunne oloaan varsinaisesti turvattomaksi, mutta se on kaiken varalta varuillaan.
- Häntä hakkaa lattiaa vasten: Hännän liikkeet ovat nopeita, lyhyitä ja levottomia. Näin tapahtuu kissan ollessa hermostunut, varuillaan tai peloissaan – esimerkiksi myrskyn, kovan äänen tai tuntemattomien ihmisten vuoksi.
- Häntä on alhaalla ja jalka kohotettuna: Kissa kokee tilanteen stressaavana ja varautuu puolustamaan itseään.
- Häntä takajalkojen välissä: Tämä on pelokkaan, alistuneen tai toista kunnioittavan kissan asento. Kissa asettaa häntänsä takajalkojensa väliin yleensä tullessaan nuhdelluksi tai ollessaan arvojärjestyksessä korkeammalla olevan eläimen seurassa.
Kissa viestii omistajalle ilmeillään
Hännän liikkeiden tulkitsemisen lisäksi, toinen tapa ymmärtää kissaa, on sen ilmeiden – ja erityisesti korvien ja silmien liikkeiden – seuraaminen.
- Korvat ovat paikoillaan ja osoittavat sivuille, kulmat ovat kurtussa: Tämä tarkoittaa eläimen olevan poissa tolaltaan, ärsyyntynyt tai jopa raivostunut. On tärkeää jättää kissa rauhaan, kunnes tämä ilme on kaikonnut sen kasvoilta.
- Eteenpäin osoittavat korvat, pupillit eivät ole laajentuneet: Tämä on merkki rauhallisuudesta tai uneliaisuudesta, mikä tarkoittaa kissan olevan itsevarma ja tuntevan olonsa mukavaksi.
- Eteenpäin osoittavat korvat yhdistettynä silmien siristelyyn: Tämä on hyvä merkki, sillä ilme kertoo mukavasta ja rennosta olosta sekä valmiudesta leikkimään ja hellyydenosoituksiin.
- Luimistetut korvat ja laajentuneet silmät: Tämä ilme voi tarkoittaa montaa asiaa. Se saattaa kertoa kissan olevan innoissaan tai vihainen tai että jokin kiinnitti eläimen huomion. Jos lähestyt kissaa, se luultavasti juoksee pakoon.
Kissa kommunikoi omistajansa kanssa ääntelemällä
Kolmas kissojen kommunikoimiseen käyttämä keino on ääntely. Kissa käyttää erilaisia ääniä ja äänenvoimakkuuksia riippuen siitä, mitä se haluaa viestittää.
Maukuminen voi siis tarkoittaa eri asioita. Esimerkiksi hellä ja hiljainen maukaisu voi tarkoittaa kissan olevan iloinen tai tervehtivän ihmistä (jolloin ääntelyyn liittyy kehräämistä, hännän hidas heiluttaminen ja henkilön jalan puskeminen). Jos kissa maukuu kovaan ääneen ja heiluttaa pörhistettyä häntäänsä, se on luultavasti vihainen, jolloin eläin on paras jättää rauhaan. Ja jos kissa maukuu toistuvasti ja äänenvoimakkuuttaan jatkuvasti korottaen, se haluaa jotain – usein ruokaa.
Myös kehrääminen on kissan tapa ilmaista itseään. Emo ja pentu luovat keskinäisen siteensä kehräämällä, ja kissa käyttää tätä tapaa läpi elämänsä osoittaakseen luottamusta ja kiintymystä. Kehräämistä pidetään yleisesti onnellisuuden ja tyytyväisyyden merkkinä, mutta kissa voi kehrätä myös, kun siihen sattuu, tai se on kuolemaisillaan.
Tutkimusten mukaan kissat ovat oppineet kehräämään myös vaativalla äänellä saadakseen omistajaltaan haluamansa, eli yleensä ruokaa tai huomioita.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.