Logo image
Logo image

Kiinantiikeri on uhanalaisin tiikerilaji

2 minuuttia
Kiinantiikeri on uhanalaisin tiikerilaji
Viimeisin päivitys: 18 tammikuuta, 2021

Monet isot kissaeläimet luokitellaan uhanalaisiksi, mutta joillakin lajeilla tilanne on vielä toisiakin huolestuttavampi. Yksi näistä lajeista on kiinantiikeri, jonka kanta on pienentynyt harkitsemattoman metsästyksen johdosta niin dramaattisesti, että laji tulee todennäköisesti kuolemaan pian sukupuuttoon.

Millainen eläin on kiinantiikeri?

Tiikeri on Itä- ja Kaakkois-Aasiassa elävä maailman suurin kissaeläin, joka tunnetaan oranssinsävyisestä, raidallisesta turkistaan. Tiikerit jaetaan yhdeksään alalajiin, joista tänä päivänä jäljellä on enää kuusi. Niistäkin lähes kaikki ovat valitettavasti sukupuuton partaalla. Kaikki nämä alalajit polveutuvat samasta kantamuodosta, joka eli vielä 100 000 vuotta sitten.

Kiinantiikeri eli amoyntiikeri on äärimmäisen uhanalainen laji, jonka odotetaan kuolevan pian sukupuuttoon. Luonnossa arvioidaan olevan jäljellä enää noin 20 yksilöä, minkä lisäksi vankeudessa elää noin 60 yksilöä. Kyseinen alalaji on ruumiinrakenteeltaan kaikkein lähimpänä alkutiikeriä. Noin 2,5 metrin pituinen kiinantiikeriuros painaa noin 170 kilogrammaa ja naaras noin 120 kilogrammaa. Kiinantiikerillä on tummahko, pitkä turkki, jossa on tiheitä ja leveitä raitoja.

Some figure

Kiinantiikerin alkuperäinen elinympäristö

Vuonna 1905 eläintieteilijä Max Hilzheimer kuvaili ensimmäistä Hankoun alueella tavattua kiinantiikeriä, joka näytti pienempää kokoaan lukuun ottamatta huomattavan paljon bengalintiikeriltä. Kiinantiikerin alkuperäistä elinympäristöä olivat tiheät metsät, joissa eli runsaasti saaliseläimiä, kuten villisikoja, jäniksiä, riikinkukkoja, peuroja ja piikkisikoja.

Nämä eläimet olivat aikoinaan levittäytyneet laajalle alueelle läpi koko eteläisen Kiinan, mutta ihmiset ovat valitettavasti hävittäneet lähes koko kiinantiikerikannan tuhoamalla niiden elinympäristön ja metsästämällä niitä. Kun ihmiset tunkeutuivat kiinantiikereiden elinalueelle, tiikerit alkoivat käyttää ravintonaan karjaa, mistä alkoi tiikeripopulaation häviäminen.

Kiinantiikeri on uhanalaisin tiikerilaji

Paikalliset asukkaat pitivät kiinantiikereitä pitkään suurena ongelmana, ja Fujianin maakunnan hallitus määräsi aikoinaan tiikerit hävitettäviksi. Tämän seurauksena populaation koko oli laskenut vuoteen 1977 mennessä 200 yksilöön, kun vuonna 1959 elossa oli vielä noin 4000 yksilöä. Tässä vaiheessa metsästysmääräykset viimein kumottiin.

Some figure

Kiinantiikereitä ei ole tavattu luonnossa kahteenkymmeneen vuoteen, minkä vuoksi lajin edustajien määrästä ei ole täyttä varmuutta. Arvioiden mukaan luonnossa elää enää noin 20 kiinantiikeriä, minkä lisäksi vankeudessa elää noin 60 yksilöä. Sisäsiittoisuus on yleistä vankeudessa elävien yksilöiden kohdalla, minkä lisäksi kiinantiikereitä on risteytetty jonkin verran myös muiden tiikerilajien kanssa. Tämän vuoksi geneettinen monimuotoisuus on vähäistä, mikä tekee lajin elvyttämisestä hyvin vaikeaa.

Vuonna 1981 kiinantiikeri lisättiin CITES-sopimukseen eli uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevaan yleissopimukseen. Seitsemän vuotta myöhemmin Kiinan hallitus lisäsi lajin omalle suojeltujen lajien listalleen. Tänä päivänä laji määritellään äärimmäisen uhanalaiseksi ja yhdeksi kymmenestä lähimpänä sukupuuttoa olevasta lajista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nyhus, P. 2008. Panthera tigris ssp. amoyensisThe IUCN Red List of Threatened Species 2008: e.T15965A5334628.
  • Especies en peligro. Tigre de Amoy.
  • Tigers World. Tigre del Sur de China.
  • WWF. Dónde y cómo viven los tigres.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.