Kastemadon elämä: 5 mielenkiintoista faktaa

Kastemadoilla on tärkeä rooli ekosysteemissä, sillä ne syövät maan orgaanista jätettä. Näin ne auttavat estämään saastumista ja sairauksien leviämistä. Kastemadot elävät kosteilla alueilla aurinkoa vältellen.
Kastemadon elämä: 5 mielenkiintoista faktaa

Viimeisin päivitys: 06 huhtikuuta, 2019

Näitä olentoja on aina puutarhoissa, ja ne ovat raajattomia. Kastemadot liikkuvat hyvin nopeasti, ja ne ovat monella tapaa yllättävän kiinnostavia olentoja! Nyt haluammekin kertoa eräistä faktoista näihin työteliäisiin kaivajiin liittyen.

Kastemadon elämä: 5 mielenkiintoista faktaa

Oletko koskaan miettinyt, miten nämä lierojen heimoon kuuluvat tutut oliot lisääntyvät? Ja miten ne voivat olla maan alla, ja eikö niillä ole silmiä? Nyt kerromme vastaukset näihin sekä eräisiin muihin kysymyksiin kastemadoista.

1. Kastemato rakastaa syömistä

Et voi nähdä sen suuta tai hampaita, sillä näitä ei ole. Kastemato kuitenkin syö hyvin paljon, mutta miten? Tämä tapahtuu kehoa ojentamalla.

Kastemadolla on valtava ruokahalu, ja se viettää tuntikausia kuluttaen orgaanista jätettä. Se tekee tämän erään tyyppisen kehon aukon avulla, jota se käyttää ikään kuin imurina.

Itse asiassa kastemato voi syödä jopa puolet painostaan yhdessä päivässä! Se voi käsitellä noin 5 kg ruokaa vuodessa, eikä se koskaan väsy syömiseen. Kastemadon ruoansulatus siis käsittelee saamansa ravinteet nopeasti.

2. Kastemato elää kosteilla alueilla, mutta ei nesteessä

Kastemadot tarvitsevat kostean paikan, sillä ne hengittävät ihonsa avulla. Ne tarvitsevat jatkuvaa kosteutta, mutta lätäköt tai muut vetiset alueet ovat niille kuitenkin kuolemaksi.

Kastemato elää kosteilla alueilla

Kun sataa rankasti ja kastemadon ympäristö kastuu, se tulee maan pinnalle tai menee korkeammille alueille. Kun vesi poistuu, se voi mennä takaisin tai jäädä uuteen kotiinsa – tämä riippuu siitä, kuinka paljon ravintoa on saatavilla.

Jos kastemato on äärimmäisen kuivalla alueella, se voi kaivaa jopa kahden metrin koloja saadakseen tarvitsemaansa kosteutta.

3. Kastemato on hermafrodiitti

Tämä on ehdottomasti yksi mielenkiintoinen asia kastemadon elämässä, eli sillä ei ole näkyviä sukupuolielimiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se ei voisi lisääntyä – itse asiassa kastemato on hyvin tuottelias tässä mielessä. Se on sekä naaras että koiras samaan aikaan, ja sille onkin hyvin helpoa löytää lisääntymiskumppani.

Kastemato aloittaa laajentamalla kehoaan ympäröivää rinkulaa, jossa on spermaa ja munasoluja. Se sulkee tämän alueen, ja muutaman päivän kuluttua ilmestyy pieniä kastematoja. Näin käy 45 päivän välein, mikä selittää sitä, että kastematoja tuntuu löytyvän puutarhoista jatkuvasti.

Kastemadon elämä: 5 mielenkiintoista faktaa

Vielä yksi asia: kastemato ei voi lisääntyä yksinään, eli se tarvitsee tähän aina kumppanin.

Se pystyy luomaan itseään uudelleen, eli jos se jostakin syystä katkeaa, se osa, jossa on pää, kasvattaa uudelleen puuttuvan puoliskon.

4. Kastemato on äärimmäisen herkkä valolle

Kastemadolla ei ole silmiä, mutta sen iho on niin ohut, että heti kun mato tuntee valoa tai kuumuutta, sen täytyy kiirehtiä takaisin maan alle, jossa on mukavan pimeää. Siksi kastemato liikkuu ympäriinsä kovin vikkelästi, jos se otetaan esimerkiksi pois kukkaruukusta.

Auringonvalo kuivattaa kastemadon ihoa sekä tukahduttaa sitä, ja tällöin se tekeekin kaikkensa päästäksen pakoon valoa.

5. Kastemadolla on tärkeä rooli ekosysteemissä

Kastemadot auttavat luomaan hedelmällistä maaperää, jotta kasvit, kukat ja puutarhat pysyvät elinvoimaisina. Lisäksi se parantaa maaperän fyysistä ja kemiallista koostumusta sekä auttaa lisäämään bakteerien toimintaa.

Sillä on avainrooli luonnollisissa hiilen ja typen kiertokuluissa maaperässä. Se kompostoi luonnollista jätettä, joten kastemato estää saastumista ja sairauksia. Moni lintu syö kastematoja, joten ne ovat osa ravintoketjua.

Ollaan siis hiukan kiitollisempia kastemadoista ja kaikesta niiden tekemästä hyödyllisestä työstä luonnossa!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.