Kannattaako lapselle hankkia koira, jos hän sellaista pyytää?
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Kun pienet lapset kiinnostuvat luonnosta ja etenkin eläimistä, on tavallista, että he alkavat haluta omaa lemmikkiä. Kannattaako siis lapselle hankkia koira tai muu eläin, jos hän sellaista pyytää? Tutkimusten mukaan eläimen kanssa kasvaminen hyödyttää lasta monin tavoin, mutta lemmikin hankinta on suuri vastuu, ja päätös siitä pitäisi tehdä aina harkiten.
Muista nämä asiat ennen kuin otat lapsellesi lemmikin
On täysin ymmärrettävää, että haluat lapsesi olevan onnellinen ja tahdot antaa hänelle sellaisia asioita, joita hän haluaa. Älä kuitenkaan anna lapsen ohimenevän halun johtaa siihen, että aiheutat elävän olennon joutumisen kaltoinkohtelun uhriksi. On hyvin surullinen totuus, että paljon lemmikkejä hylätään, ja tämä liittyy esimerkiksi perheen kiinnostuksen katoamiseen tai ajanpuutteeseen – ja lukuisiiin muihin asioihin.
Lemmikki on ihmisen lailla elävä olento, jolla on älykkyyttä, viestintää ja tunteet. Se tarvitsee huolenpitoa rotuun ja lajiinsa perustuen, ja se ansaitsee saada onnellisen ja terveen elämän. Lemmikistä huolehtiminen ei ole mikään “hyvä päätös”, vaan jokaisen omistajan perusvelvollisuus.
Selkeytä lapsellesi, että eläin ei ole lelu
Yllä mainituista syistä johtuen on hyvin tärkeää jutella lapsen kanssa ja kertoa rehellisesti siitä, mitä lemmikin omistaminen tarkoittaa. Hänen tulee ymmärtää, että eläin vaatii runsaasti hoitoa ja aikaa, ja että se elää pitkään. Lapsesi pystyy näin ainakin ymmärtämään sen, että eläin ei ole lelu, eikä sitä voida vain heittää pois.
Kannattaisi miettiä myös omaa elämäntyyliäsi ennen kuin lähdet hankkimaan koiraa tai muuta eläintä lapsellesi. Kun kotiin tuodaan eläin, sinä olet aikuisena vastuussa sen huolenpidosta. Niin paljon kuin lapsesi lupaakin huolehtia uudesta lemmikistään, hän ei pysty tekemään ihan kaikkea itse. Sinunkin tarvitsee siis käyttää lapsesi lemmikin hoitoon aikaa, kuten myös rahaa.
Millainen on sopiva koira lapsiperheeseen?
Yksi tärkeä asia on se, että tietynlainen eläin sopii tiettyyn tilaan, elämäntyyliin, ilmastoon ja niin edelleen. Jotta voisit varmistaa oikean päätöksen, mieti seuraavia asioita:
- Lapsesi persoonallisuus, kuten myös muiden perheenjäsenten
- Vapaa-ajan määrä, joka voidaan käyttää lemmikistä huolehtimiseen
- Kodin tilavuus
- Omat odotuksesi lemmikin suhteen – haluatko eläimen, joka on runsaasti rakkautta osoittava vai itsenäinen, ja aktiivinen vai rauhallinen?
- Lapsen tai muiden perheenjäsenten allergiat – tällöin oikea ratkaisu ovat hypoallergeeniset rodut
- Ilmasto ja kuinka hyvin eläin pystyy sopeutumaan siihen
Yleisesti ottaen koirat ovat riippuvaisia omistajastaan, ja ne tarvitsevat paljon aikaa, leikkiä ja liikuntaa sekä kunnollista koulutusta ja sosiaalisuutta.
Miksi ostaisit, kun voit adoptoida?
Kun eläintä kohdellaan myyntituotteena, sen terveys ja kehitys kärsivät. Moni eläin joutuu ihmisen taholta fyysisen ja tunnetason vahingoittamisen kohteeksi muotivillitysten, koiratappeluiden sekä työssä hyödyntämisen vuoksi. Tappeluissa hyödyntäminen koskee muun muassa rottweilereita, dogo argentinoja, amerikanpitbullia ja monia muita koirarotuja.
Adoptoimalla kodittoman eläimen teet hyvän teon, sillä torjut kaikkea sitä kaltoinkohtelua, joka liittyy eläinten ostamiseen ja myymiseen. Annat myös toisen mahdollisuuden yhdelle miljoonista eläimistä, jotka on hylätty ja joita on kohdeltu kaltoin. Adoptointi voi tarkoittaa sitä, että eläin saa kokea ensimmäistä kertaa elämässään rakkautta ja hellyyttä. Lisäksi se edistää omaatuntoa ja kunnioitusta eläimiä kohtaan perheessäsi. Kyseessä on ehdottoman ja molemminpuolisen yhteistyön suhde, eli aivan kuin mikä tahansa rakastava suhde.
Sen sijaan, että ostat eläimen, miksi et adoptoisi, jos olet päättänyt hankkia lapsellesi lemmikin? Hylätyt eläimet ovat aivan yhtä kyvykkäitä antamaan ja vastaanottamaan rakkautta kuin myytävät eläimet, ja lisäksi ne ovat loppuelämänsä kiitollisia kodistaan. Adoptioeläin opettaa lapselle elämästä erittäin paljon.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.