Kanarialintujen kasvattaminen: kaikki mitä sinun tarvitsee tietää
Kanarialinnut ovat kallisarvoisia eläimiä, joilla on yksi eläinkunnan kauneimmista äänistä. Ei ole yllätys, että niin monia ihmisiä kiinnostaa kanarialintujen kasvattaminen. Oletko itse koskaan harkinnut lintujen kasvattamista? Jos vastaus on kyllä, paina mieleesi alla näkyvät vinkit.
Kanarialintujen kasvattaminen ja mielessä pidettävät asiat
Kuten missä tahansa lisääntymisprosessissa, myös kanarialintujen kasvatuksessa on aspekteja, jotka tulee käydä läpi ja täyttää, jotta prosessi on onnistunut. Kunhan tarvittava tieto on omaksuttu, kanarialintujen kasvattaminen ei ole vaikeaa. Seuraa alla olevia ohjeita ja onnistut näiden hienojen lintujen kasvattamisessa.
Häkki
Häkki on yksi tärkeimmistä ja keskeisimmistä asioista kanarialintujen kasvatuksessa. Häkin tulee olla tarpeeksi suuri, jotta linnut mahtuvat liikkumaan sen sisällä, mutta liian iso häkki vie paitsi paljon tilaa, on myös vaikea siivota.
Lintu tarvitsee liikkumatilan lisäksi tilaa rakentaa pesän poikasilleen. Häkkiin tarvitaan kaksi jakavaa seinää – metalliristikko ja läpinäkymätön levy – jotta muut linnut eivät näe pesään, millä taataan pesimärauha.
Häkki tulee pitää aina täydellisen puhtaana ja ylläpidettynä. Häkin pohja voidaan siivota jopa päivittäin, ruoka- ja vesiastiat vähintään kaksi kertaa viikossa. Tehokas siivoaminen estää tulevia poikasia sairastumasta.
Ruokavalio
Siemenet ovat kanarialintujen ruokavalion kulmakivi, ja helpointa on tarjota linnulle eläinliikkeistä saatavia valmiita siemensekoituksia. Tämän lisäksi linnulle tarjotaan vähintään kaksi kertaa viikossa tuore- ja voimaruokaa. Seepiansuomu (mustekalan luu) toimii elintärkeänä kalsiumin lähteenä linnuille.
Kuoriutumisen jälkeen poikaset tarvitsevat syödäkseen voimaruokaa ja kasviksia. Parsakaali on yksi suositelluista ruoista, sillä sen ravintoarvot ovat sopivat vastasyntyneille poikasille.
Paritteluun valmistautuminen
Valo on määräävä tekijä kanarialintujen kasvattamisessa. Pesimäkausi alkaa helmikuun lopun ja maaliskuun alun välisenä aikana, hieman riippuen kevään saapumisesta. Linnut alkavat pariutua 20-30 päivää myöhemmin.
Pesimäkauden alkaessa läpinäkymätön ja metallinen jakaja tulee asettaa lintujen häkkiin. Lämpötila ja valon määrä säätelevät kanarialintujen lisääntymisvireyttä. Jakajat pidetään paikallaan noin kaksikymmentä päivää, minkä jälkeen läpinäkymätön levy poistetaan ja metallinen verkko jätetään paikalleen vielä noin kymmeneksi päiväksi.
Lämpötilan noustessa ja valon määrän lisääntyessä lintujen ruoka vaihdetaan vähitellen täysin viher- ja munaruokapitoiseksi niin, että siemenet jäävät lopulta kokonaan pois ruokavaliosta, mahdollisia idätettyjä siemeniä lukuun ottamatta. Kuten muidenkin lajien edustajat, myös kanarialintunaaras tarvitsee tavallista enemmän energiaa parittelukaudella.
Pesä
Koska emo ei elä luonnollisessa ympäristössään, sen on vaikea rakentaa oma pesänsä. Voit joko ostaa linnuille valmiin pesän tai hankkia tarvittavat materiaalit, joista emolintu voi itse rakentaa pesän.
Vaikka päättäisit ostaa valmiin pesän, tarjoa emolinnulle vuohenkarvaa, jota lintu voi käyttää pesän täyttämisessä ja pedin valmistamisessa munille. Karva pitää munat lämpiminä ja luo syntyneille poikasille mukavan elintilan.
Munat
Kanarialintu munii yhden munan päivässä. Yleensä munia ei ole kuutta enempää, mutta poikkeuksia on olemassa. Kun huomaat ensimmäisen munan, korvaa se muovisella munalla, aseta oikea muna säiliöön linnunsiementen kanssa ja käännä se kerran päivässä.
Toimi samoin seuraavien munien kanssa, kunnes niitä on syntynyt noin neljä. Tässä vaiheessa aseta oikeat munat takaisin pesään, jotta emo saa hautoa niitä. Tämä toiminta estää jälkeläisten välisen kilpailun siitä, kuka kuoriutuu ensimmäisenä, ja saa poikaset kuoriutumaan samaan aikaan.
Nämä ovat ohjeet, joita tulee seurata kanarialintuja kasvatettaessa.
Näillä linnuilla on enkelimäinen ääni ja ne ovat täydellisiä lemmikkejä. Haluaisitko sinäkin yhden piristämään kotiasi?
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.