Itkevätkö koirat vai kostuvatko niiden silmät muusta syystä?
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Itkeminen tarkoittaa kyynelehtimistä, mutta käsite yhdistetään usein myös tunteisiin. Silmien kostuminen ei ole aina itkemistä. Silmä voi kostua esimerkiksi luomen alle joutuneen roskan vaikutuksesta. Ihminen itkee esimerkiksi kokiessaan kipua tai surua, mutta miten on eläinten laita? Itkevätkö koirat osoittaakseen tunteensa?
Itkevätkö koirat osoittaakseen tunteensa?
Kukaan ei epäile, etteikö eläimilläkin olisi tunteet. Ne ovat hyvin herkkiä olentoja. Koirat tuntevat kipua, surua, iloa, euforiaa ja jopa ahdistuneisuutta. Ne ovat hyvin tunteellinen eläinlaji, joka voi olla myös syy siihen, miksi koirat vaikuttavat niin paljon ihmisten kaltaisilta. Ovatko koiran kyyneleet siltikään sen tunteiden tulosta?
Aiheen asiantuntijoiden mukaan koirat kyllä itkevät, mutta eivät tunnesyiden takia. Itkeminen tunteiden osoituksena rajoittuu vain ihmisiin. Ei ole vielä näyttöä muista eläinlajeista, jotka osoittaisivat tätä erityispiirrettä. Voidaan siis todeta, että koirat eivät itke näyttääkseen tunteensa, mutta se ei tarkoita, etteikö niillä olisi tunteita. Koirat osoittavat tunteitaan muun käytöksen kautta.
Ihmiset ovat ainoa laji, joka itkee tunteakseen kipua, surua, iloa ja muita tunteita. Tämän lisäksi kyynelillä on toinenkin tehtävä: silmän voiteleminen ja suojeleminen. Kaikki eläinlajit itkevät, tai ainakin niiden silmät kostuvat, tämän syyn vuoksi.
On hyvin yleistä nähdä koiran itkevän. Monissa tapauksissa tämä on ulkoisten tekijöiden syytä. Ilmasto ja ympäristön mikrobit ovat yleisin syy eläimen itkemiselle. Monet koirat myös kärsivät monimutkaisista silmäsairauksista. Yleisin oire, mitä nämä aiheuttavat, on kyynelehtiminen. Joka tapauksessa kyseessä on aina fyysinen ongelma, eikä siihen liity tunteellisia syitä.
Miten koirat näyttävät tunteensa?
Jos koirat eivät itke näyttääkseen tunteitaan, miten ne osoittavat tunnetilansa? Koiralla on tähän monia keinoja, ja se osaa ilmoittaa ihmisperheelleen, miltä siitä tuntuu.
Tavallisimmat koiran tavat osoittaa tunteitaan, ovat seuraavat:
- Ulvominen: Tämä on selvä merkki surusta tai kovasta kivusta. Koira saattaa ulvoa myös silloin, kun se tuntee olevansa yksinäinen. Toisaalta monet koirat ulvovat myös silloin, kun ne ovat erittäin iloisia. Ulvominen on eläimen vahvimpien tunnetilojen luonteenomainen tunnusmerkki.
- Voihkiminen: Voihkaisu on yleensä epämukavuuden tai kivun merkki. Koirat voihkivat, kun ne eivät koe oloaan mukavaksi. Tämä voi johtua niin fyysisestä kuin henkisestäkin huonovointisuudesta.
- Haukkuminen: Haukkumisellakin on paljon tunteellista merkitystä. Kun koira haukkuu hallitsemattomasti, se voi olla merkki miellyttävästä iloisuudesta. Terävä ja katkeileva haukkuminen puolestaan kertoo pelosta ja epäluottamuksesta.
- Hännän heiluttaminen: Kun koira heiluttaa häntäänsä vähän, johtuu se yleensä siitä, että se on ahdistunut. Yleensä tämä ele merkitsee kuitenkin innostusta. On hyvin yleistä, että koira heiluttaa häntäänsä, kun se tahtoo leikkiä tai mennä ulos kävelylle.
Vaikka olemmekin nähneet päätunnusmerkit, on olemassa muitakin tapoja tunnistaa eläimen tunnetila. Koira, joka ei syö ja vain makaa saattaa olla surullinen. Eläimet ovat hyvin vaistonvaraisia. Tämä auttaa niitä havaitsemaan kaiken, mitä niiden ympäristössä tapahtuu.
Monissa tapauksissa koirat sisäistävät kaiken, mitä niiden ympärillä tapahtuu. Eläin käyttäytyy pesusienen tavoin, imien itseensä kaiken energian ympäristössään. Kun nämä eivät ole kovinkaan positiivisia, rapistuu eläimen sielu vähitellen. Kuten lapsetkin, pystyvät koirat havaitsemaan kaiken ympärillään.
Silmät, katseet ja kyyneleet
Myös koiran silmät ilmaisevat sen mielialaa. Jo pelkkä katse eläimeen kertoo, miltä siitä tuntuu. Vaistonvaraiset ihmiset pystyvät erottamaan tunteet pelkän katseen avulla. Tätä tapahtuu niin ihmisillä, kuin eläimilläkin.
Niimpä voimme todeta, että koirat itkevät, mutta eivät tunteiden seurauksena. Yhä useammat tieteelliset tutkimukset vahvistavat tämän tosiasian.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.