Logo image
Logo image

Ihmiselle vaarallisimmat eläimet

2 minuuttia
Ihmiselle vaarallisimmat eläimet
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2020

Puhuttaessa maailman vaarallisimmista eläimistä monet ajattelevat haita ja suuria maalla eläviä petoeläimiä. Eläimen ei kuitenkaan tarvitse olla isokokoinen ollakseen ihmiselle vaaraksi. Business Insider -lehti kertoi vuonna 2016, että ihmiselle vaarallisimmat eläimet ovat hyttynen, käärmeet, koira, makean veden kotilot, petolude, tsetsekärpänen, suolinkainen, krokotiili, heisimato, virtahepo, elefantti, leijona, susi ja hai. Seuraavaksi puhumme muutamasta näistä eläimestä ja esittelemme myös muita ihmiselle vaarallisia eläimiä.

Ihmiselle vaarallisimmat eläimet

Australiankuutiomeduusa

Some figure

Australiankuutiomeduusa on keskikokoinen kuutiomeduusa, jonka myrkky voi tappaa sen lonkeroihin sotkeutuneen ihmisen muutamassa minuutissa. Näitä meduusoja elää Intian valtameressä ja Tyynessä valtameressä, erityisesti Australian pohjoisrannikolla. Australiankuutiomeduusan polttiaislonkerot voivat kasvaa jopa kolmen metrin pituisiksi ja uimakellot halkaisijaltaan 30-senttisiksi. Koska meduusat ovat läpinäkyviä, niitä on vaikea erottaa vedessä, minkä vuoksi niihin liittyvät onnettomuudet ovat kohtalaisen yleisiä.

Leijona

Some figure

Leijona on kaikille tuttu suuri kissaeläin, joka elää villinä Afrikan savanneilla ja pienenä populaationa Intiassa. Leijonat ovat lihaan mieltyneitä petoeläimiä, jotka saalistavat ja elävät muista isoista kissaeläimistä poiketen laumoissa. Saalistuksesta vastaavat yleensä naaraat, sillä jykevä pää ja vankka hartianseutu tekevät nopean liikkumisen vaikeaksi uroksille. Koska monet saaliseläimet ovat leijonaa nopeampia, leijonien saalistustapa perustuu väijymiseen, yllätykseen ja ryhmätyöhön.

Leijonien tappamiksi joutuneiden ihmisten määrä vaihtelee vuodesta toiseen, mutta vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että pelkästään Tansaniassa kuolemantapauksia on keskimäärin 22 vuosittain.

Nuolimyrkkysammakot

Some figure

Nuolimyrkkysammakot ovat Keski- ja Etelä-Amerikan sademetsissä eläviä sammakkoeläimiä. Näiden pienikokoisten ja kirkkaan väristen sammakoiden koskettaminen tai syöminen voi olla kohtalokasta, sillä ne ovat todennäköisesti maailman myrkyllisimpiä eläimiä. Kirkas väri onkin itse asiassa varoitus petoeläimille sammakoiden myrkyllisyydestä.

Joidenkin nuolimyrkkysammakoiden myrkky sisältää batrakotoksiini-hermomyrkkyä, jonka tiedetään olevan yksi luonnon myrkyllisimmistä aineista. Esimerkiksi kultanuoli kantaa yli 3 800 mikrogrammaa myrkkyä, mikä riittää tappamaan yli 1 500 ihmistä. Nuolimyrkkysammakot eivät kuitenkaan ole luonnostaan myrkyllisiä, vaan ne kehittävät myrkkynsä luonnossa ruokavaliostaan. Näin ollen vankeudessa syntyneiden sammakoiden ei uskota olevan myrkyllisiä, ja niitä pidetään myös jonkin verran lemmikkeinä.

Elefantti

Some figure

Elefantti on tämän listan suurin eläin. Se ei ole esimerkiksi leijonan tavoin petoeläin, eikä sen vaarallisuus näin perustu lihansyöntiin, vaan temperamenttiin ja suojelunhaluun. Urosnorsut käyvät talvisin läpi 1-2 kuukauden pituisen vaiheen, jonka englanninkielinen nimitys on musth, mutta jolle ei ole suoraa suomenkielistä käännöstä. Tässä vaiheessa norsun elimistö erittää normaalia enemmän lisääntymishormonia ja eläin käyttäytyy hyvin aggressiivisesti ympäristöään ja jopa naarasnorsuja kohtaan.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan urosnorsujen aggressiivisuus saattaa johtua niiden tarpeesta arvioida lajitovereidensa asemaa uhittelulla. Erityisesti kiima-aikaan kamppailut voivat yltyä aggressiivisiksi, sillä hyökkäävällä käytöksellä norsu parantaa lisääntymismahdollisuuksiaan. National Geographic arvioi vuonna 2005 artikkelissaan, että jopa 500 ihmistä menettää vuodessa henkensä norsujen tappamana.

Virtahepo

Some figure

Virtahepo on suurikokoinen Afrikassa elävä nisäkäs. Virtahevot ovat kasvinsyöjiä, eivätkä siis saalista ihmisiä tai muitakaan eläimiä ravinnoksi. Virtahepourokset kuitenkin puolustavat reviiriään hyvin tarkasti ja vimmakkaasti, minkä vuoksi ne ovat vaarallisia myös ihmisille. Elefanttien tavoin myös virtahevot tappavat vuosittain noin 500 ihmistä muun muassa kaatamalla ja murskaamalla jokiveneitä valtavilla leuoillaan. Virtahepoa onkin usein kutsuttu krokotiilin ohella Afrikan vaarallisimmaksi eläimeksi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.