Huonekärpäsen elinkaari
Kirjoittanut ja tarkastanut biokemisti Luz Eduviges Thomas-Romero
Huonekärpänen on yleinen ja kaikille tuttu noin senttimetrin kokoinen, sisätiloissa viihtyvä kärpäslaji. Tänään kuvaamme, millainen on lyhytikäisen huonekärpäsen elinkaari.
Huonekärpäsen elinkaari
Huonekärpäsen elinkaari voidaan jakaa neljään vaiheeseen, jotka ovat muna-, toukka-, kotelo- ja aikuisvaihe. Huonekärpänen elää keskimäärin 20-30 päivää, eli sen elämä on hyvin lyhyt. Huonekärpäset kuitenkin lisääntyvät huomattavasti muita kärpäslajeja tehokkaammin. Ne voivat käydä elinkaarensa läpi jopa 10 päivässä, ja yhden kesän aikana voi elää jopa 12 kärpässukupolvea.
Munavaihe
Naaraat munivat valkoisia, soikeita munia kosteiden jätteiden, roskien tai ulosteen päälle, mieluiten valoisaan paikkaan. Naaras munii noin 500-1000 munaa lyhyen elämänsä aikana. Sen munii munat 5–6 erässä kolmen tai neljän päivän aikana. Munien kuoriutuminen kestää 8–20 tuntia.
Toukkavaihe
Kuoriuduttuaan munista toukat kaivautuvat ulosteeseen tai jätteisiin, imevät siitä ravinteita ja siirtyvät ensimmäiseen kolmesta toukka-asteesta. Toukat kasvavat nopeasti ja luovat nahkansa aina siirtyessään toukkavaiheesta toiseen. Jokainen vaihe kestää kolmesta päivästä jopa kahdeksaan viikkoon. Mitä lauhkeampi lämpötila on, sitä lyhyemmäksi vaihe jää. Täysin kehittyneet toukat ovat noin senttimetrin pituisia, kellertävän valkoisia, sileitä ja kiiltäviä.
Kotelovaihe
Toukat koteloituvat kolmannen toukka-asteen jälkeen. Vajaan senttimetrin mittaiset kotelot ovat kovapintaisia ja väriltään punaruskeita. Tämän suojakuoren sisällä toukka kehittyy kärpäseksi. Kotelovaihe kestää muutamia päiviä, jonka jälkeen täysikasvuiset kärpäset kuoriutuvat.
Aikuisvaihe
Kärpäset ovat lisääntymiskykyisiä noin kahden päivän kuluttua kuoriutumisesta. Kärpänen voi elää enimmillään noin kolme kuukautta, mutta keskimäärin kärpäset elävät vain 20–30 päivää, sillä ne ovat hyvin alttiita jäämään saaliiksi.
Monet pitävät kärpäsiä ärsyttävinä hyönteisinä, mutta on hyvä muistaa, että niillä on tärkeä rooli ekosysteemissä. Ne hajottavat ja kierrättävät väsymättä orgaanista materiaalia ja ovat näin erottamaton osa ihmisiä ja urbaaneja asuinalueita. Kärpäset voivat olla avuksi myös kuolemansyyntutkinnassa, sillä ne ovat usein ensimmäisiä ruumiin asuttavia eläimiä. Ensimmäiset kärpäset voivat saapua paikalle jopa minuutteja kuoleman jälkeen. Kärpäset käyttävät ruumiin eritteitä ravinnokseen, ja naaraat munivat nopeasti munansa ruumiiseen. Se, kuinka nopeasti munat kuoriutuvat, riippuu ympäristön lämpötilasta, ja tätä tietoa voidaan hyödyntää kuolinajan arvioimisessa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bharti, M. (2009). Studies on life cycles of forensically important flies, Calliphora vicina and Musca domestica nebulo at different temperatures. Journal of Entomological Research, 33(3), 273-275.
- Malik, A., Singh, N., & Satya, S. (2007). House fly (Musca domestica): a review of control strategies for a challenging pest. Journal of environmental science and health part B, 42(4), 453-469.
- Doctor, J. 2013. “Musca domestica” (On-line), Animal Diversity Web. Accessed May 11, 2020 at https://animaldiversity.org/accounts/Musca_domestica/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.