Logo image
Logo image

7 huomioitavaa asiaa kodittoman kissan tai koiran pelastamisessa

2 minuuttia
Koditonta eläintä pelastettaessa on tärkeää olla valmistautunut tehtävään sekä fyysisesti että henkisesti ja osata toimia tehokkaasti ja turvallisesti.
7 huomioitavaa asiaa kodittoman kissan tai koiran pelastamisessa
Francisco María García

Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Maailma on valitettavasti täynnä kodittomia eläimiä, ja hylättyjen koirien ja kissojen määrä kasvaa jatkuvasti. Moni meistä törmää jossain vaiheessa elämäänsä – joko kotimaassa tai matkustaessaan – kotia vailla olevaan eläimeen, joka tarvitsee välitöntä apua. Tässä artikkelissa listaamme kodittoman kissan tai koiran pelastamisessa huomioitavia asioita.

7 huomioitavaa asiaa kodittoman kissan tai koiran pelastamisessa

Ensimmäinen mielessä pidettävä asia on se, että eläinten pelastamiseen liittyvät tehtävät eivät ole koskaan täysin ennustettavissa. Jokainen eläin on oma yksilönsä, joka reagoi yksilöllisellä tavallaan erilaisiin tilanteisiin. Kodittomalla eläimellä saattaa esimerkiksi olla huonoja kokemuksia ihmisistä tai se voi kärsiä kivuista.

Alla jaamme tärkeimpiä kodittoman kissan tai koiran pelastamisessa huomioon otettavia asioita.

1. Pysy rauhallisena ja kärsivällisenä

Koska pelastusoperaatioiden eteneminen on harvoin ennustettavissa, on tärkeää pysyä rauhallisena ja pyrkiä olemaan lisäämättä eläimen stressiä entisestään. Eläin todennäköisesti pelkää lähestyä ihmistä, joten on pysyttävänä kärsivällisenä ja säilytettävä maltti.

Eläintä kannattaa houkutella tulemaan luokse ruoan avulla. Ensimmäisen ruoan palan voi heittää eläimen eteen, ja pikkuhiljaa palasia asetellaan lähemmäs itseä. Jos eläin on hyvin heikko tai loukkaantunut, sitä täytyy lähestyä hitaasti ja varovasti, äkkinäisiä liikkeitä välttäen ja ääni tasaisen rauhallisena pitäen.

2. Siirrä eläin turvalliseen paikkaan

Some figure

Kun kissan tai koiran luottamus on jokseenkin saavutettu, on aika siirtää eläin pois epähygieenisestä tai turvattomasta ympäristöstä. Tähän tarkoitukseen mukana on hyvä olla kuljetuslaatikko tai häkki, jossa eläimen kuljettaminen on turvallista.

Jos tilanne on tullut eteen yllättäen, eikä mukana ole varsinaista kuljetuslaatikkoa tai kantokassia, voidaan turvautua esimerkiksi pahvilaatikon tai muun säiliön apuun – kunhan se kestää eläimen painoa. Hätätilanteessa eläin voidaan kietoa pyyhkeeseen, peittoon tai vaatteeseen kuljettamista varten.

3. Vie eläin eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti

Ulkona eläessään eläin voi törmätä likaan, erilaisiin taudinaiheuttajiin, tappeluihin, pilaantuneeseen ruokaan ja muihin terveysriskeihin. Tämän vuoksi koditon eläin kannattaa vielä mahdollisimman pian eläinlääkärin tarkastettavaksi, vaikka se ei vaikuttaisikaan sairaalta tai loukkaantuneelta.

Some figure

4. Etsi eläimelle väliaikainen majapaikka

Pelastettu eläin on heikko ja uupunut, joten se tarvitsee lepoa ja ruokaa voimiensa ja energiansa palauttamiseksi. Jos mahdollista, pelastaja voi ottaa eläimen omaan kotiinsa toipumaan. Mikäli tämä ei syystä tai toisesta onnistu, väliaikaista majapaikkaa kannattaa kysellä tuttavilta, tai vaihtoehtoisesti eläin voidaan viedä lähimpään eläinsuojaan.

Some figure

5. Anna eläimelle ruokaa ja vettä

Jos eläimen ottaa mukaan omaan kotiinsa, täytyy sille tarjota vettä ja ruokaa. Mikäli kotona ei ole erityistä kissan- tai koiranruokaa, voi eläimelle tarjota esimerkiksi naudanlihaa – koiralle maistuvat myös lihaan sekoitettu riisi ja vihannekset.

Eläin ei välttämättä ala syödä välittömästi sille vieraassa ja pelottavassa ympäristössä, eikä sitä tule pakottaa syömään. On parempi asettaa ruokakuppi rauhalliseen paikkaan ja antaa eläimen rauhoittua ja totutella kodin ääniin ja hajuihin.

6. Selvitä onko eläimellä koti

Se, että eläin pelastetaan ulkoa, ei tarkoita, etteikö sillä voisi olla koti. Se on saattanut karata tai eksyä tai se on voitu hylätä. Tämän vuoksi ensimmäisenä on tärkeä selvittää, kaipaako kukaan kyseistä eläintä.

Some figure

7. Etsi eläimelle hyvä koti

Jos eläimen omistajaa ei löydetä, täytyy sille etsiä uusi koti. Eläimen pelastanut henkilö voi pitää sen itse, kunhan on valmis ottamaan kannettavakseen kaikki lemmikin mukanaan tuomat vastuut. Toinen vaihtoehto on etsiä eläimelle hyvä koti esimerkiksi tuttavien luota tai viedä eläin hyvämaineiseen ja turvalliseen eläinsuojaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • CENDÓN PANADÉS, MARTA, HOLM, ANNA. 2011. Abandono de animales de compañía. Extraído de: https://ddd.uab.cat/pub/trerecpro/2011/85680/abaanicom.pdf
  • BOE. Legislación Comunidad de Madrid. 2016. Ley de Protección de animales de compañía. Extraído de: https://www.boe.es/buscar/pdf/2016/BOE-A-2016-11097-consolidado.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.