Logo image
Logo image

Erilaiset varikset

2 minuuttia
Varikset ovat lintujen heimo, joka koostuu suurimmista ja voimakkaimmista varpuslintulajeista. Varikset ovat älykkäitä ja kekseliäitä eläimiä, jotka osaavat muun muassa käyttää työkaluja.
Erilaiset varikset
Viimeisin päivitys: 25 marraskuuta, 2019

Varikset on suuri lintuheimo, johon kuuluu 22 sukua ja 126 lajia, joista Suomessa pesii kahdeksan lajia. Variksia elää lähes kaikissa planeettamme osissa. Varikset ovat älykkäitä ja kekseliäitä lintuja, joiden tiedetään hyödyntävän työkaluja ja tekevän johtopäätöksiä 5-7-vuotiaan lapsen tasoisesti.

Erilaiset varikset

1. Korppi

Artikkelin pääkuvassa esiintyvä korppi lienee variksen ohella varislinnuista tunnetuin, sillä tämä laji on levinnyt koko pohjoiselle pallonpuoliskolle. Nämä linnut ovat noin 55-70 cm kokoisia ja painavat vajaat 2 kg. Korpin sulkapeite, nokka ja jalat ovat täysin mustat.

Nuoret korpit liikkuvat ryhmissä, mutta kumppanin löytämisen jälkeen pariskunta pysyttelee samalla alueella loppuelämänsä ajan. Korppien ruokavalio perustuu hyönteisiin, haaskoihin, hedelmiin, jyviin ja pieneläimiin.

Korpilla on lintujen luokan suurimmat aivot. Nämä linnut ovat poikkeuksellisen älykkäitä eläimiä, ja monilta osin ainoat eläimet, jotka pystyvät ylittämään niiden mentaalisten kyvyt, ovat ihmisapinat. Korppien tiedetään esimerkiksi osaavan matkia erilaisia ääniä.

2. Paksunokkavaris

Paksunokkavarikset elävät metsissä, puistoissa, puutarhoissa ja pelloilla alueella, joka ulottuu Afganistanista Intian niemimaalle, Indokiinaan, Malakan niemimaalle, Indonesiaan ja Timorille, Kiinaan, Taiwanille, Filippiineille, Venäjän Kaukoitään, Korean niemimaalle ja Japaniin.

Japanissa nämä linnut asuttavat myös joitakin kaupunkeja, joissa ne syövät roskia ja keräävät houkuttelevia objekteja, kuten alumiinia ja lasia, pesänrakennustarvikkeiksi. Näitä lintuja pidetään tuholaisina, koska niiden määrä on lisääntynyt huomattavasti lyhyessä ajassa.

Some figure

Paksunokkavaris voi kasvaa yli 60 cm kokoiseksi. Sillä on melko leveä ja terävähkö nokka ja harmaat jalat. Sen sulkapeite ei ole täysin musta, vaan alavartalon ja pään sulat ovat lähempänä tummanharmaata.

3. Salomoninvaris

Salomoninvaris on nimensä mukaisesti kotoisin Salomonsaarilta. Se elää Choiseulin, Santa Isabelin ja Guadalcanalin saarilla. Nämä varikset muodostavat pieniä perheitä, jotka pysyttelevät yhdessä keräten hedelmiä ja hyönteisiä. Kun salomoninvaris ei etsi ruokaa, se piilottelee lehvistöissä ja puiden latvoissa.

Some figure

Salomoninvariksella on noin 40-senttinen roteva keho ja lyhyt suorakaiteen muotoinen pyrstö. Sen pää on varsin suuri vartalon kokoon nähden ja sen norsunluun värinen nokka ja valkoiset iirikset herättävät huomiota ja erottavat sen muista variksista.

4. Rantavaris

Rantavaris on pohjoisamerikkalainen varislintu, jonka esiintymisalue ulottuu Alaskan eteläosista Brittiläiseen Kolumbiaan ja Washingtonin osavaltioon. Nämä linnut viihtyvät parhaiten rannoilla ja rannikoilla, mutta niitä tavataan myös kaupunkialueilla.

Some figure

Rantavariksen sulat ovat muuten täysin samanlaiset kuin korpilla, mutta ne ovat selkeästi pienemmät. Mitä tulee ravintoon, nämä linnut syövät kaloja, rapuja, simpukoita ja äyriäisiä.

Sukupuolten välillä ei ole juurikaan ulkonäöllisiä eroja. Kallioilla, pensaikossa ja puissa pesivät pariskunnat ovat elinikäisiä kumppaneita. Naaraat voivat munia 4-5 munaa vuodessa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.