Mitkä ovat maailman eniten nukkuvat eläimet?

· 7.10.2018
On olemassa eläimiä, jotka nukkuvat jopa 22 tuntia vuorokaudessa. Tämä johtuu yleensä eläimen syömästä ravinnosta, joka pakottaa eläimen säästämään energiaa.

Nukkuvia eläimiä esittävät kuvat ovat sosiaaliseen median katsotuimpia ja pidetyimpiä. Aivan kuin nukkuvat eläimet vetäisivät meitä puoleensa. Tiesitkö, että jotkut eläimet voivat nukkua jopa 22 tuntia vuorokaudessa? Haluatko tietää, mitä nämä eniten nukkuvat eläimet ovat?

Mitkä ovat maailman eniten nukkuvat eläimet?

Koalat

Koalat, eli pussikarhut, ovat äärimmäisen unisia eläimiä ja ansaitsevat listan ensimmäisen sijan. Koala – jonka kuva on artikkelin alussa – on kotoisin Australiasta ja voi nukkua jopa 22 tuntia vuorokaudessa. Koalat viettävät suurimman osan ajastaan puussa ja laskeutuvat turvapaikastaan ainoastaan lämpötilan viiletessä.

Kesällä koalat etsivät korkeita puita, joissa on tarpeeksi lehtiä tarjoamaan eläimelle suojaa, riippumatta siitä, ovatko lehdet syötäviä vai eivät. Talven saapuessa koalat tarvitsevat matalampia ja runsaslehtisempiä puita suojaamaan niitä kylmältä. Tämä johtuu siitä, että korkeammalla lämpötilat ovat matalampia.

Mielenkiintoinen fakta on se, että koalat eivät nuku suurinta osaa vuorokaudesta pakon sanelemana, vaan puhtaasti nautinnon vuoksi. Ehkä siksi koalat ovat niin kärttyisiä herätessään. Ymmärrätkö nyt, miksi tämä eläin on listan ykkösenä?

Laiskiaiset

Kuka sopisikaan listan toiselle sijalle laiskiaista paremmin? Laiskiaiset voivat nukkua jopa 20 tuntia vuorokaudessa! 

Toisin kuin koala, laiskiainen elää samassa puussa niin kauan, kunnes sen tarvitsee laskeutua tekemään tarpeensa – mikä tapahtuu noin kerran kuussa. Jätöksensä haudattuaan, laiskiainen etsii uuden puun asuttavakseen.

Laiskiainen on yksi eniten nukkuvista eläimistä

Nimestään huolimatta, laiskiainen on hyvin ahkera eläin. Laiskiainen on hidas, koska sillä on hyvin rajoitettu määrä energiaa käytössään. Eläin säästää energian niihin hetkiin, kun se sitä tarvitsee. Tämän ansiosta laiskiaiset ovat vaaran uhatessa yhtä nopeita hyökkäämään kuin kissat. Laiskiaisen nukkumiseen käyttämät tunnit ovat siis täysin perusteltuja, kun ottaa huomioon sen tarpeen säästää energiaa.

Vyötiäiset

Tämä erikoinen eläin on alunperin kotoisin Keski- ja Etelä-Amerikasta. Vyötiäisen panssari peittää sen koko kehon, mukaan lukien jalat, hännän ja korvat. Vyötiäinen on listan kolmannella sijalla, koska se nukkuu 19 tuntia vuorokaudessa.

Vyötiäinen nukkuu jopa 19 tuntia vuorokaudessa

Nukkumiseen käytetyt tunnit ovat täysin oikeutettuja, kun ottaa huomioon painon, jota tämä eläin kantaa mukanaan. Vyötiäisen panssari voi painaa jopa uuvuttavat kolme kertaa eläimen kehoa enemmän. Ei mikään ihme, että vyötiäinen nukkuu niin paljon! Voitko kuvitella, millaista olisi kantaa kolme kertaa kehosi verran painoa ympäriinsä 5 tuntia päivässä?

Opossumit

Tämä pussieläin jakaa kolmannen sijan vyötiäisen kanssa, sillä myös opossumi tarvitsee noin 19 tuntia unta vuorokaudessa. Huolimatta koostaan ja ketteryydestään kiipeillessään, maassa opossumi kävelee kömpelösti ja hitaasti. Joten suurimman osan ajastaan – olipa se hereillä tai unessa – opossumi viettää puissa.

Eniten nukkuvat eläimet
Ehkä opossumi nukkuu niin paljon kaiken sen kiipeilyn ja puusta toiseen hyppimisen vuoksi. Onhan sen oltava raskasta tälle pienelle kaverille, eikö vain?

Makit

Maki tarvitsee vuorokaudessa 16 tuntia unta pysyäkseen loppupäivän aktiivisena. Sanotaan, että vuorokausi tulisi jakaa kolmeen 8 tunnin pituiseen osaan, jotta päivän saa hyödynnettyä tehokkaasti. Makit eivät kuitenkaan välitä tästä tavasta, vaan ne jakavat päivän mieluummin kahteen osaan – kolmasosa vuorokaudesta täyttyy asioiden hoitamisesta, ja päälle tarvitaan runsaasti unta.

Lemurit ovat alunperin kotoisin Madagaskarista

Tämä pienin tunnettu kädellisten laji on kotoisin Madagaskarista. Makien unen määrä saattaa johtua saaren trooppisesta kuumuudesta. Tosin, puissa eläminen ja puusta toiseen hyppiminenkin voi olla aika väsyttävää.

Nämä ovat maailman eniten nukkuvat eläimet. Toivottavasti tämä artikkeli ei tehnyt sinua uniseksi!