10 valmisteltavaa asiaa ennen kuin adoptoitu koira saapuu uuteen kotiin
Kirjoittanut ja tarkastanut asianajaja Francisco María García
Jos olet päättänyt adoptoida koiran, tai edes harkitset avaavasi kotisi ovet kodittomalle koiralle, sinun on tärkeä tietää, mitä koiran adoptoiminen voi tuoda tullessaan. Totuus on, että adoptoitu koira voi olla hyvin hämillään päästessään uuteen kotiinsa.
Ennen kuin adoptoit koiran, haluat varmasti tietää, kuinka eläin reagoi uuteen kotiinsa, kadulla kävelyyn sekä muihin ihmisiin, ja mitä näille reaktioille tulee tehdä. Sinun on kohdeltava uutta lemmikkiäsi kärsivällisyydellä ja aimo määrällä rakkautta.
Valmisteltavat asiat ennen kuin adoptoitu koira saapuu kotiin
Varmista, että kaikki tarvittavat valmistelut on tehty ennen kuin adoptoitu koira saapuu kotiin, jotta eläimen kotiutuminen on mahdollisimman vaivatonta ja mukavaa. Valmistele ainakin seuraavat asiat:
- Ensimmäinen asia on koiran peti. Jos koira on viettänyt aikaa häkissä, se tulee olemaan kiitollinen mukavasta lepopaikasta. Voit ostaa koiranpedin tai tehdä sellaisen itse. Mitä tulee pedin kokoon, on parempi, että peti on liian suuri kuin liian pieni.
- Toinen askel on ruoka- ja vesiastia. Koiralla tulee olla aina tarjolla raikasta vettä, ja eläintä ruokitaan sen ikään, kokoon ja terveydentilaan sopivalla ruoalla. Tarvitset myös lelun tai muun esineen, jota koira voi pureksia. Tämä on hyvin tärkeää, sillä jotkut koirat voivat kokea ahdistusta ja järsimisen tarvetta.
- Kaulapanta, talutushihna sekä koirankakkapussit ovat välttämättömyyksiä yhteisiä lenkkejä varten. Pidä mielessä, että eläinten turvakodit ovat usein taloudellisesti tiukoilla, joten on parasta, että hankit itse kaikki tarvikkeet, joita adoptoitu koira tulee tarvitsemaan.
- Eläintalosta adoptoitu koira voi olla hyvin likainen saapuessaan. Tässä tapauksessa sinulla tulisi olla valmiina koirashampoota ja mahdollinen pesuharja tai -sieni. Voit myös viedä koirasi trimmaajalle ja seurata, kuinka koira kylvetetään, jotta osaat jatkossa pestä lemmikkisi itse.
Kodin turvallisuus
- Tee kodistasi turvallinen paikka eläimelle. Varmista esimerkiksi, että missään ei ole myrkyllisiä kasveja, ja ettei koiralla ole pääsyä kodin jätteisiin. Siirrä pois kaikki, mitä et halua koiran tuhoavan tai syövän. Rajoita uuden tulokkaan liikkumatilaa kotona jonkin verran, jotta kokemus ei ole eläimelle liian häkellyttävä.
- On myös mainio idea oppia uudesta ystävästäsi lisää muilta ihmisiltä. Voit esimerkiksi kysellä koiran menneisyydestä, sen mahdollisesta eläinlääkäripelosta ja tavasta tulla toimeen muiden eläinten kanssa. Koirasi tapojen, luonteen ja terveydentilan tunteminen on suureksi avuksi eläimen hoitamisessa ja totuttamisessa uuteen kotiin.
Adoptoidun koiran ensimmäiset päivät kotona
- Kun adoptoit koiran, on suositeltavaa käyttää eläintä pitkällä lenkillä ennen kotiin saapumista. Näin varmistat, että koira on virtsannut ja ehkä myös hieman väsähtänyt, jolloin se on kotona rauhallisempi. Jos eläin silti pissaa sisätiloissa, virtsaa tulee vain vähän.
- Kun saavut kotiin uuden lemmikkisi kanssa, irrota sen talutushihna saman tien ja anna koiran nuuhkia koko talo läpi – tai ainakin se osa talosta, johon haluat eläimen tutustuvan. Jos mahdollista, vältä alkuun keittiötä, koska se on yleisesti ottaen vaarallinen alue lemmikeille, minkä lisäksi eläimet ovat keittiössä usein normaalia levottomampia.
- Pieni nurkkiin pissaaminen reviirin merkkaamiseksi on eläimelle normaalia, erityisesti, jos talossa on tai on ollut muita koiria, jotka ovat jättäneet hajuja ympäriinsä.
Adoptoitujen koirien ylivilkkaus
- Ensimmäiset yhteiset päivät voivat olla stressaavia niin adoptoidulle koiralle kuin sen omistajallekin. Koiran ylivilkkautta sekä taloon ja muihin sopimattomiin paikkoihin virtsaamista voidaan ehkäistä ulkoiluttamalla koiraa vähintään neljä kertaa päivässä. Yhteensä kävelyllä vietetyn ajan tulisi olla vähintään 90 minuuttia. Liikunta väsyttää eläintä sopivasti, ja näin sen stressi pääsee purkautumaan. Jännittyneisyys on vasta adoptoiduilla koirilla yleistä, ja väsymys auttaa eläintä rauhoittumaan ja nukkumaan paremmin uudessa kodissaan.
- Älä pakota koiraa olemaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten tai eläinten kanssa tai lepäämään tietyissä paikoissa. Älä tee mitään, mikä saattaa olla koiralle liikaa tässä uudessa tilanteessa. Pyri ohjaamaan koiraa tottelevaisuuteen sanallisen kommunikaation, käsieleiden ja palkintojen avulla.
Järjestys
Koirat ovat rutiineista nauttivia eläimiä, jotka pitävät järjestyksestä.
Lenkitä ja ruoki lemmikki joka päivä samaan aikaan, jolloin koira tottuu aikatauluun ja tuntee olonsa mukavaksi. Saatamme ajatella, etteivät aikataulut ole tärkeitä, mutta totuus on, että ne ovat yksi tehokkaimmista tavoista auttaa koiraa tottumaan uuteen kotiinsa.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.