6 tapaa valmistella koira vauvan syntymään
Vauvan syntymä merkitsee muutoksia koko perheelle. Monissa kodeissa lemmikkieläimiä kohdellaan ihmisten tavoin, ja tuhannet pariskunnat pitävät lemmikkejä lapsinaan.
Kuinka siis valmistautua vauvan syntymään, kun perheessä on koira? Tässä artikkelissa kerromme muutamia vinkkejä, jotta voisit tehdä uuden perheenjäsenen saapumisen mahdollisimman helpoksi koiralle.
Vauvan syntymä on muutos kaikille
Vauvan syntymä tarkoittaa isoa muutosta koko perheelle, ja vanhemmat tietävät että moni asia muuttuu jo ennen lapsen tuomista kotiin. Tämä saattaa saada lemmikin tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi, eikä se saa enää yhtä paljon huomiota kuin aikaisemmin.
Tämän ei kuitenkaan tarvitse aiheuttaa sellaisia ongelmia, jotka johtavat uuden perheen etsimiseen eläimelle – kuten valitettavan usein tapahtuu. Valmistellaksesi koiraa uuden perheenjäsenen saapumiseen, ota huomioon seuraavat seikat:
1. Älä muuta rutiineja
Vauvan saapuminen kotiin muuttaa monia rutiineja ja aikatauluja. Tästäkin huolimatta koiran tulisi edelleen syödä, ulkoilla ja nukkua samoihin aikoihin kuin ennenkin.
Aikatauluihin voidaan tehdä pieniä viilauksia, mutta yhtäkkisiä, isoja muutoksia tulisi välttää. Jos siis koira on tottunut siihen, että se viedään puistoon heti aamulla, älä siirrä ulkoilua iltaan.
2. Totuta koira uusiin ääniin ja hajuihin
Lemmikit eivät tiedä, miltä vauva kuulostaa. Voit soittaa koiralle vauvan ääniä, kuten itkua, naurua ja jokellusta ennen lapsesi syntymää, mikä voi vähentää koiran hämmennystä siinä vaiheessa, kun hänet tuodaan kotiin.
Koira ei myöskään tunne vastasyntyneen hajua, ja sen onkin hyvä antaa haistella etukäteen tuotteita, joita vauvan kanssa tullaan käyttämään.
3. Anna koiran tutkia ja haistella vauvan tavaroita
Eläimet ovat luontaisesti uteliaita, ja ne haluavat tutkia kotiin tuotavia uusia esineitä. Jos lemmikin ei anneta haistella vauvan tarvikkeita, kuten kehtoa, vaipanvaihtopöytää ja vaatteita, voi se luulla käyttäytyneensä huonosti, tai se voi yrittää varastaa tavaroita, joihin sillä ei ole lupa koskea.
On myös tärkeää, että koiralle opetetaan jo ennen vauvan syntymää, että se ei saa mennä mahdolliseen lapseen huoneeseen.
4. Anna yhtä paljon huomiota kuin ennenkin
Jos koira on tottunut olemaan huomion keskipisteenä, älä muuta käyttäytymistäsi täysin. Koira huomaa heti, jos se yhtäkkiä jätetään huomiotta.
Älä unohda paijata koiraa, leikkiä sen kanssa ja puhua sille. Käytä edes pieniä hetkiä päivässä koirasi huomioimiseen, esimerkiksi lapsen nukkuessa.
5. Tutustuta koira vauvaan
Palatessasi sairaalasta, on tärkeää tervehtiä koiraa kuten aina ennenkin. Tämän jälkeen tutustuta koira vauvaan asteittain, varoen säikäyttämästä kumpaakaan osapuolta.
Vie vauva vaiheittain lähemmäksi koiraa ja anna koiran haistella. Tästä ei koidu lapselle harmia, mutta halutessasi voit vielä keskustella asiasta neuvolasi tai lääkärisi kanssa.
6. Aseta rajat
Uuden ”ihmissisaruksen” saapuminen taloon ei oikeuta koiraa käyttäytymään ihan miten se tahtoo. Jos et halua koiraa lapsen huoneeseen nukkuma-aikaan, tai et halua sen haukkuvan tai pitävän muuta ääntä, tulee sinun olla jämäkkä komentaessasi. Jos koira on totellut omistajaansa tähän asti, tulee sen tehdä niin jatkossakin.
Pyri olemaan hämmentämättä koiraa huutamalla tai uhkailemalla, jottei koira luule menettäneensä paikkaansa laumassa (perheessä) uuden jäsenen myötä.
Lapsen täytettyä kolme kuukautta, voi hän olla enemmän tekemisissä koiran kanssa. Parhaassa tapauksessa vauvasta ja koirasta muodostuu seikkaileva pari, joka seuraa toisiaan joka paikkaan.
Älä turhaan pelkää lapsen ja koiran yhdessäoloa ja leikkimistä – ajattele asiaa niin, että sinulla on nyt käytössäsi ylimääräinen lastenhoitaja!
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.