6 asiaa, joista vastoin luuloamme koira ei pidä
Olemuksessamme ja tekemisissämme on paljon sellaista, mistä koirat pitävät, mutta myös sellaista, josta ne eivät pidä. Tässä artikkelissa listaamme asioita, joista koira ei pidä, vaikka näin usein kuvittelemme. Tulet yllättymään!
Älä ärsytä lemmikkiäsi tekemällä asioita, joista se ei pidä
Asiat, jotka nyt listaamme, voivat kuulostaa hauskoilta, mutta sellaisten juttujen tekeminen, joista koira ei pidä, on kaikkea muuta kuin hauskaa.
Vaikka lemmikkisi olisi mahtavin eläin maan päällä, se saattaa ärsyyntyä tietyistä perheensä tekemistä asioista. Koirat ovat huonoja ilmaisemaan vastenmielisyyttä, ja ne tekevät sen hyvin hienovaraisilla ilmeillä ja eleillä.
Nämä ovat asioita, joista luulemme usein koiramme pitävän, mutta olemme väärässä:
1. Sanat
Sen lisäksi, että emme jaa yhteistä kieltä koirien kanssa, koirat käyttävät kommunikoidessaan kehonkieltä. Me ihmiset pidämme jatkuvasta puhumisesta, vaikka kuulija ei meitä ymmärtäisi. Lemmikeillä ei ole sisäistä sanakirjaa kaikille käyttämillemme sanoille.
Vaikka koira osaakin päätellä tiettyjen usein käytettyjen sanojen (kuten ruoka, ulos tai lelu) merkityksen, se ei ymmärrä puhettamme. Jos haluat koiran tottelevan itseäsi, tulee sinun olla selkeä eleissäsi ja yhdistää tietty sana tiettyyn eleeseen. Muu yleinen sanahelinä on turhaa.
2. Lelun roikuttaminen liian ylhäällä
Yksi yleisimmistä leikeistä koiran kanssa on se, jossa omistaja pitää keppiä korkealla ja odottaa koiran hyppäävän saadakseen lelun. Tämä saattaa olla hauskaa ihmiselle, mutta ei koiralle. Itse asiassa tällainen leikki voi aiheuttaa koiralle ahdistusta ja stressiä.
Sen lisäksi koira saattaa kärsiä fyysisistä ongelmista, sillä suoraan ylöspäin hyppiminen voi vahingoittaa sen takajalkoja. Kun leikit koirasi kanssa, tee se aina koiran tasolla. Älä myöskään esitä heittäväsi keppiä pitäen sen kädessäsi, sillä tämä saa koirasi tuntemaan itsensä turhautuneeksi ja kyvyttömäksi.
3. Halaukset
Omistaja rakastaa koiraansa ja haluaa osoittaa sille hellyyttä samoilla tavoin kuin ystävilleen, puolisolleen tai perheenjäsenille. Koira ei kuitenkaan pidä siitä, että sen ympärille kiedotaan kädet, ja tämä saattaa saada koiran tuntemaan olevansa ansassa.
Koirat eivät halaa toisiaan, ja se että ihminen halaa koiraa, voi aiheuttaa sille stressiä. Jos eläin asettaa tassunsa toisen eläimen päälle, on kyse dominoinnista, ei hellyyden osoittamisesta.
Vaikka omistaja onkin lauman johtaja, tulee tällaista kontaktia koiran kanssa välttää. Vaikka koira ei olisi koskaan tehnyt mitään omistajalleen, koskaan ei voi tietää, miten se käyttäytyy epämukavassa tilanteessa. Moni koira puree tai hyökkää vastaavassa tilanteessa, mikä on puhtaasti alitajuinen puolustautumistapa.
4. Paijaus (koiran ollessa peloissaan)
Koiran hellä paijaaminen saa koiran tuntemaan olonsa rakastetuksi, ja se pyytää myös itse lisää hellyyttä. Uhkaavassa tai pelottavassa tilanteessa paijaus kuitenkin muuttuu koiran mielessä hälytyssignaaliksi siitä, että kaikki ei ole hyvin.
Esimerkiksi ukonilmalla tai juhlien aikaan koira saattaa olla peloissaan. Omistajan ei tule tehdä sitä virhettä, että paijaa tai halaa koiraa, sillä tämä ainoastaan kasvattaa koiran pelkoa ja epätoivoa. Koira saattaa ajatella, että jotain on vialla, minkä vuoksi siitä pidetään tavallista parempaa huolta.
5. Tuijottaminen koiran silmiin
Tämä pätee tuntemattomiin koiriin, jotka kokevat silmiin tuijottamisen loukkaavana. Katsekontakti on koirille erittäin tärkeä työkalu, ja jos kontakti jatkuu pitkään, saattaa se aiheuttaa hermostuneisuutta ja epämukavaa oloa.
Koira saattaa jopa yrittää hyökätä ihmisen kimppuun, kun ihminen lähestyy sitä.
6. Itseään toistavat aktiviteetit
Lisäyksenä kohtaan 2 ja lelun liian korkealla pitämiseen, on myös toinen leikki, jota koirat inhoavat – nimittäin lelun heittäminen ja hakeminen liian monta kertaa.
Alkuun koira pitää tästä leikistä ja hakee mielellään heitetyn lelun. Muutaman hakukerran jälkeen se kuitenkin saattaa kyllästyä, eikä omistajan tulisi pakottaa koiraa jatkamaan leikkiä.
Seuraa ja pyri tulkitsemaan koirasi lähettämiä signaaleja. Jos lelun heittämisen jälkeen koira tuijottaa ihmistä eikä lelua, kävelee hakemaan lelun juoksemisen sijaan tai vetäytyy omaan petiinsä, on leikki loppu – älä pakota koiraa jatkamaan sitä.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.