Logo image
Logo image

5 asiaa, joita koiranpentu ei osaa vielä tehdä

2 minuuttia
5 asiaa, joita koiranpentu ei osaa vielä tehdä
Viimeisin päivitys: 08 maaliskuuta, 2021

Moni koiran lemmikiksi hankkiva valitsee nuoren koiran, sillä pennut ovat suloisia, täynnä energiaa ja helposti uuteen perheeseen ja elämäntapaan totutettavissa. Nuoren eläimen kanssa eläminen vaatii kuitenkin kärsivällisyyttä, sillä koiranpentu ei osaa vielä tehdä kaikkia niitä asioita, joita aikuiset koirat osaavat.

5 asiaa, joita koiranpentu ei osaa vielä tehdä

1. Yksin oleminen

Koiranpentu on viettänyt luovutusikään asti kaiken aikansa emonsa ja sisarustensa kanssa, eikä ole vielä uuteen kotiin saapuessaan valmis viettämään pitkiä aikoja yksin. Monet pennut kiintyvät voimakkaasti perheeseensä ja haluavat olla omistajiensa lähellä. Jokainen koira joutuu kuitenkin jossain vaiheessa opettelemaan yksinoloa.

On täysin yksilöllistä, miten pitkiä aikoja pentu pystyy viettämään yksin, mutta yleinen ohje yksinoloaikoihin on seuraavanlainen:

  • 3 kuukauden ikäinen pentu voi jäädä yksin 2-3 tunniksi, kunhan yksinoloa on jo harjoiteltu hyvin
  • 4 kuukauden ikäinen pentu voi viettää yksin 3-4 tuntia
  • 5 kuukauden ikäinen pentu voi yleensä olla yksin kotona 4-5 tuntia
Some figure

2. Puremiskäyttäytyminen

Koiranpentu tutustuu maailmaan suunsa avulla, joten on normaalia, että se tarttuu esineisiin ja ihmisiin suullaan. Emo opettaa pennuilleen puremisen estämistä, ja pennut ilmaisevat ääntelemällä, kun toinen koira puree liian kovaa. Näin pennut oppivat yleensä jo nuorina oikeanlaista puremiskäyttäytymistä, mutta jos näin ei tapahdu, omistaja voi opettaa koiraa omalla käytöksellään.

3. Innostuksen kontrolloiminen

Minkä tahansa ikäinen koira voi olla ylivilkas, mutta etenkin pennuilla on usein runsaasti energiaa. On tavallista, että pentu on vilkas, innostuu asioista ja saa hepulikohtauksia, ja tiettyyn pisteeseen asti sen pitääkin saada touhuta. Se, miten koiran toimitaan, vaikuttaa sen käytökseen. Moni uskoo, että pennun leikittäminen ja innostaminen saavat sen väsähtämään, mutta tosiasiassa tällainen aktivointi nostaa koiran vireystilaa. Pennun täytyy saada riittävästi liikuntaa ja aktivointia, mutta tapaa, jolla tämä tehdään, kannattaa miettiä.

Vilkkaan koiranpennun kanssa kannattaa tehdä myös erilaisia rauhoittumisharjoituksia. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa kevyttä hierontaa tai kehumista ja silityksiä pennun ollessa rauhallinen. Rauhalliseen olotilaan voidaan myös liittää käskysana, jolloin pentu oppii pikkuhiljaa yhdistämään sanan rauhalliseen oloon.

Some figure

4. Keskittyminen

Varhaisessa vaiheessa aloitettu peruskoulutus on paras perusta positiiviselle ja vahvalle suhteelle koiran kanssa. Selkeiden rajojen ja sääntöjen asettaminen on paras tapa saada koiranpentu kunnioittamaan itseään. Pieni pentu ei kuitenkaan välttämättä ole vielä valmis oppimaan. Ottaa aikansa ennen kuin koiran aivot ovat niin kehittyneet, että se pystyy keskittymään kunnolla oppiakseen.

5. Rakon ja suolen kontrolloiminen

Luovutusikäinen koiranpentu ei vielä osaa täysin hallita virtsarakkonsa ja suolensa toimintaa. Narttupennuilta täydellistä rakon toiminnan hallintaa voidaan edellyttää itse asiassa vasta ensimmäisen tai toisen kiiman jälkeen. Urokset oppivat nostamaan koipea yleensä vasta noin puolen vuoden iässä.

Pentu ei voi ulkoilla ennen kuin se on saanut tarvittavat rokotukset ja sen vastustuskyky on niiden myötä tarpeeksi vahva. Ainoa pienen pennun tuntema ympäristö on siis koti, eikä sisään pissailua näin voida välttää. On omistajan tehtävä opettaa koiraa tekemään tarpeensa ensin pissa-alustalle ja myöhemmin ulos. Tämä ei tapahdu käden käänteessä, vaan vaatii omistajalta kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.