Tyypillisimmät koiran ikääntymisen merkit

Se, koska koiraa pidetään vanhana, riippuu pitkälti eläimen koosta ja rodusta.
Tyypillisimmät koiran ikääntymisen merkit

Viimeisin päivitys: 18 toukokuuta, 2021

Aivan kuten ihmisilläkin, myös eläimillä erilaisiin sairauksiin ja vaivoihin sairastumisen riski kasvaa iän karttuessa. On tärkeää, että koiranomistaja tunnistaa lemmikkinsä ikääntymisen merkit ja pystyy näin tarjoamaan eläimelle parasta mahdollista ennaltaehkäisevää hoitoa. Jatka lukemista oppiaksesi tunnistamaan koiran ikääntymisen merkit.

Koiran ikääntymisen merkit

Ihmisten tavoin jokainen koira ikääntyy eri tavalla. Ikääntymiseen vaikuttaa eläimen koko, rotu ja moni muu tekijä. Eläinlääkärit pitävät yleisesti seitsemän vuoden ikää rajapyykkinä aikuisuudesta vanhuuteen siirtymiselle.

Tämä on kuitenkin yleistys, sillä moni 7-vuotias tai jopa vanhempi koira on kaukana vanhasta. Tästäkin huolimatta, myös nuorekkaalta vaikuttava koira on tärkeä käyttää säännöllisissä eläinlääkärin tarkastuksissa.

Isot koirat vanhenevat yleensä pieniä lajitovereitaan nopeammin. Siinä missä esimerkiksi saksanpaimenkoiralle 13 vuoden ikä on aikamoinen saavutus, monet pienten rotujen edustajat, kuten yorkshirenterrierit, elävät usein tuohon ikään.

Koiran ikääntymisen varmistaminen onnistuu parhaiten tarkkailemalla eläintä ja sen käytöstä. Olemme keränneet alle muutamia koiran vanhenemiseen liittyviä asioita, mutta loppujen lopuksi omistaja on henkilö, joka tuntee oman lemmikkinsä parhaiten ja tunnistaa muutokset eläimen käytöksessä.

1. Energian väheneminen

Ensimmäinen omistajan huomaama muutos on usein koiran energian väheneminen. Yhtäkkiä lemmikillä ei enää olekaan loputonta määrää energiaa kuten aikaisemmin, eikä se enää koe samanlaisia energiapiikkejä kuin ennen. Vaikka koirat pitävätkin nukkumisesta läpi elämänsä, ikääntyvä koira viettää entistä enemmän aikaa päiväunilla ja valitsee mieluummin entistä rauhallisempia aktiviteetteja.

Tyypillisimmät koiran ikääntymisen merkit

Osa koirista jopa kieltäytyy jahtaamasta palloa ja leikkimästä itseään nopeampien lajitovereiden kanssa. Koira alkaa välttää fyysisesti rasittavia aktiviteetteja. Kuten käy monen muunkin eläimen kohdalla, ikääntyvä koira ei enää pidä adrenaliinista ja vauhdista, vaan alkaa nauttia rauhallisemmista ja mahdollisesti lyhyemmistä kävelylenkeistä.

2. Mielialan vaihtelut

Moni koira alkaa ikääntyessään kärsiä mielialan vaihteluista, joskin tämän vaivan ilmeneminen vaihtelee huomattavasti eri koirien välillä. Osa eläimistä muuttuu huomattavasti entistä kärsivällisemmiksi ja sietää paremmin koiranpentuja ja ihmislapsia sekä ottaa asiat yleisesti ottaen entistä rauhallisemmin.

Toiset koirat taas muuttuvat äreiksi, eivätkä enää siedä kovia ääniä tai stressaavia tilanteita. Tämä voi olla myös merkki kivusta, ja jos koira alkaa kärsiä negatiivisista mielialan vaihteluista, se kannattaa viedä eläinlääkärin tarkastettavaksi.

3. Muiden koirien käytöksen muutos

Ikääntyminen ei vaikuta ainoastaan koiran omaan käytökseen, vaan se muuttaa myös muiden koirien suhtautumista vanhenevaan eläimeen. Koirat ymmärtävät toisiaan tavalla, jota ihmiset eivät pysty käsittämään. Muut koirat havaitsevat lajitoverinsa ikääntyvän ja ymmärtävät tämän tarpeet.

Tyypillisimmät koiran ikääntymisen merkit

Se, että koiran ystävät muuttavat tapaansa leikkiä koiran kanssa tai ovat vähemmän intensiivisiä kanssakäymisessään, voi olla yksi merkki koiran ikääntymisestä.

Poikkeus sääntöön ovat pennut, jotka usein viehättyvät vanhemmista lajitovereistaan. Jos seniorikoira sen sallii, pennut yrittävät leikkiä sen kanssa tai tarkkailla sen tekemisiä.

4. Harmaat karvat ja muut turkin muutokset

Koiran ikääntyminen tuo mukanaan myös fyysisiä muutoksia, joista yksi helpoiten havaittavista on turkin muuttuminen. Koiran karva voi alkaa harmaantua ja kuivua ja menettää kiiltonsa. Joissain tapauksissa karvan kasvu hidastuu tai jopa loppuu kokonaan tietyillä kehon alueilla.

Harmaat karvat ovat yleisiä myös nuorilla koirilla, joilla ne kasvavat yleensä selässä tai suun ympärillä. Koiran ikääntyessä harmaat karvat leviävät silmien ja korvien ympäristöön. Tunnetaan tapauksia, joissa koko eläimen turkki on muuttunut valkoiseksi.

5. Sairauksien ja vaivojen ilmaantuminen

Aivan kuten ihmisetkin, myös ikääntyvät koirat ovat entistä alttiimpia erilaisille sairauksille. Yleisimmät vaivat liittyvät silmiin, niveliin, luihin ja aineenvaihduntaan, minkä lisäksi koiran paino voi laskea tai nousta huolimatta normaalin ruokavalion noudattamisesta.

Tyypillisimmät koiran ikääntymisen merkit

Monet eri sairaudet ja vaivat voivat vaikuttaa ikääntyvän koiran oloon, eivätkä ne kaikki näy ulospäin. Koira voi tuntea olonsa sekavaksi ja hämmentyneeksi, menettää kuulonsa tai kärsiä esimerkiksi iho-ongelmista, allergioista ja ruoansulatusongelmista.

Se, että koira joutuu tapaamaan eläinlääkäriä entistä useammin ja sen käyttämien lääkkeiden määrä kasvaa, on selvä merkki ikääntymisestä.

Hyvän hoidon tärkeys

Jokainen koira täytyy käyttää säännöllisesti eläinlääkärin tarkastuksissa, mutta asian tärkeys kasvaa eläimen täyttäessä seitsemän vuotta. Ammattilainen tunnistaa muutokset koiran terveydessä, olipa kyse nuoresta tai ikääntyneestä yksilöstä, ja pystyy määräämään ennalta ehkäisevän tai hoitavan lääkityksen eläimen hyvän elämänlaadun takaamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Beato Mallofret, M. (1999). Incontinencia urinaria: 6 casos clínicos. Clínica veterinaria de pequeños animales, 19(3), 0171-180.
  • Bayón Del Río, A., Palao Jiménez, C., Micó Valls, C., & Vecino Cordero, E. (2010). Oftalmología veterinaria: de la catarata al OCT. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología, 85(12), 387-389.
  • López, X. R., & Melián, C. (2004). Enfermedades metabólicas y hormonales en perros geriatrícos. Argos: Informativo Veterinario, (60), 32-35.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.