Näin koira ilmaisee kipua

Näin koira ilmaisee kipua

Viimeisin päivitys: 01 elokuuta, 2018

Koirilla on oma tapansa kommunikoida kanssamme, ja on tärkeää että tunnistamme niiden avunhuudot.

Koirilla on oma tapansa ilmaista kipua, ja tämä tapa on hyvin erilainen verrattuna siihen, miten me ihmiset osoitamme kyseisen asian. Usein on kuitenkin kipuakin koskien niin, että emme osaa tulkita ja ymmärtää koirien kieltä oikein.  Tänään kerromme tarkemmin siitä, miten koirat ilmaisevat kipua.

Käymme läpi eri tapoja, joilla koirat ilmaisevat, että niihin sattuu. Jotkut ovat aika itsestäänselviä, mutta toiset sen sijaan hiukan hienovaraisempia.

Geeniperimän takia jotkut eläimet piiloutuvat, kun ne ovat loukkaantuneita tai sairaita, jotta niiden heikkoutta ei voitaisi huomata. On äärimmäisen tärkeää, että kiinnität tarkasti huomiota karvaiseen kaveriisi, jotta voisit varmistaa, että se on turvassa ja voi hyvin.

Opi tunnistamaan koiran kipu

Tässä siis tapoja, joilla koirat ilmaisevat että niihin sattuu:

Koirilla on eri tapoja ilmaista kipua
Lähde: LuAnn Snawder Photography
  • Ne ovat äänekkäämpiä kuin yleensä: vikinää, ulvomista, murahtelua, haukkumista jne.
  • Ne nuolevat tiettyä osaa kehostaan jatkuvasti: vaikka koiralla ei olisikaan näkyvää haavaa, muista, että tämä voi viitata myös sisäiseen kipuun.
  • Niiden tavat alkavat muuttua: ne saattavat nukkua enemmän, menettävät ruokahalunsa ja voivat myös alkaa juoda suuria määriä vettä.
  • Niiden hengitystapa muuttuu tai hengityksestä tulee raskasta: esimerkkinä on läähätys, vaikka koira ei olisikaan tehnyt mitään rasittavaa.
  • Ne ovat eri asennossa, kun ne ulostavat tai virtsaavat.
  • Niillä on vaikeuksia istua tai maata, eivätkä ne löydä asentoa, jossa olisi mukava olla.
  • Niiden liikkeistä tulee epänormaaleja: huojumista, jäykkyyttä, vaikeutta tukea jalkoja, velttoutta, jne.

Lisäksi pupillit saattavat olla laajentuneet, paitsi siinä tapauksessa, että niitä sattuu silmiin, jolloin koirat siristävät silmiään ja pupillit supistuvat.

Vaikka koirat eivät puhukaan kieltämme, niillä on erilaisia tapoja ilmaista tuntemuksiaan. Tämän takia on hyvin tärkeää, että tarkkailemmme ja opimme tulkitsemaan niiden lähettämiä viestejä.

Lisää merkkejä siitä, että karvaista kaveriasi sattuu

Muita tapoja, joilla koirat ilmaisevat kipuaan, ovat seuraavat:

  • Ne piiloutuvat ja juoksevat luotasi pois, tai eivät suostu poistumaan luotasi.
  • Niistä tulee aggressiivisia tai ne yrittävät jopa purra henkilöä, joka niitä lähestyy.
  • Ne välttelevät silittämistä.
  • Ne vaikuttavat masentuneilta.
  • Ne vaikuttavat apaattisilta, eivätkä ole kiinnostuneita lenkille lähdöstä.
  • Ne eivät ole innostuneita, kun perheenjäsen tulee kotiin, eivätkä reagoi kutsuihin.

Mistä tiedät, että koirasi ei voi hyvin?

Varmistaaksesi, että muutokset koirasi tavallisessa käytöksessä johtuvat siitä, että se yrittää ilmaista kipua, sinun tulee yrittää saada selville mihin kehon osaan niitä sattuu – vaikka et näkisikään missään selvää haavaa. Tämän saavuttamiseksi sinun tulee käydä läpi koiran koko keho huolellisesti ja reippaalla otteella.

Ole varovainen, jos kiputila tekee koirastasi aggressiivisen. Muista, että koirat saattavat yrittää purra erityisesti siinä tapauksessa, että aiheutat lisää kärsimystä koskemalla kipualuetta.

Joka tapauksessa on tärkeää, että viet koiran välittömästi eläinlääkärille, jos huomaat muutoksia käytöksessä etkä keksi tähän syytä.

Mitkä ovat yleisimmät koiran kivunaiheuttajat?

Yleisimpiä koiran kivun aiheuttajia, jotka pystymme selkeästi nimeämään, ovat seuraavat:

  • nivelten ongelmat
  • hammasongelmat
  • erilaiset syövät
  • eläinlääkärikäynneistä aiheutuneet vahingot.
Mistä tiedät, että koiraasi sattuu

Näistä syistä on tärkeää, että viet lemmikkisi eläinlääkäriin. Mitä nopeammin pystyt identifioimaan kivun syyn, sitä nopeammin koirasi toipuu, ja vähintäänkin sen kokemaa kärsimystä voidaan helpottaa, mikä parantaa koiran elämänlaatua.

Sinun ei missään nimessä pidä yrittää lääkitä koiraasi itse lievittääksesi kipua, eikä varsinkaan ihmisille tarkoitetuilla lääkkeillä. Jos lääkkeille on tarvetta, asiantuntija arvioi mitä tuotteita lemmikille tulisi antaa ja millaisella annostuksella.

Ole vastuullinen ja tarkka omistaja

Eli vaikka koirasi ei vaikuttaisikaan olevan kovin ilmeikäs kivun osoittamisen suhteen, kun katsot tarkemmin, voit huomata ennemmin tai myöhemmin, että jokin on vialla.

Koirasi terveyden varmistaminen on yksi päävastuistasi sen omistajana. Älä siis haaskaa yhtään enempää aikaa, vaan ala etsiä parasta tapaa lievittää koirasi kipua!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.