Muuttaako kastraatio koiran luonnetta?

Muuttaako kastraatio koiran luonnetta?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2021

Jos mietit, kannattaako lemmikin kastroiminen ja vaikuttaako operaatio eläimen persoonallisuuteen, tämä artikkeli on sinua varten. Jatka lukemista selvittääksesi, muuttaako kastraatio koiran luonnetta.

Muuttaako kastraatio koiran luonnetta?

Ensimmäisenä haluamme korostaa, että ainoastaan sukupuolihormoneihin liittyvä käytös muuttuu koiran kastroimisen jälkeen. Testosteronitasojen laskiessa operaation jälkeen seuraavanlaisen käytöksen pitäisi vähentyä:

  • Reviirin merkkaaminen eli vääriin paikkoihin virtsaaminen kotona.
  • Kiimassa olevien naaraspuolisten lajitovereiden etsiminen, mikä kasvattaa riskiä eksymisiin ja onnettomuuksiin.
  • Aggressiivisuus vähenee, jos sen aiheuttaja on ollut kumppanista kilpaileminen. Koiran aggressiiviseen käyttäytymiseen on myös monia muita syitä.
  • Umpimähkäinen nylkyttäminen, joka kohdistuu muihin koiriin, ihmisiin ja esineisiin.

On hyvä muistaa, että nylkyttäminen on paitsi seksuaalista käytöstä, myös leikkimiseen ja sosiaalisen kontrollin vahvistamiseen liittyvää tekemistä. Nylkyttäminen siis vähenee kastraation jälkeen ainoastaan, jos siihen on liittynyt seksuaalisia motiiveja. Koiran kiinnostus paritteluun ei välttämättä häviä kokonaan kastraation myötä, ja vastaanottavainen naaras voi edelleen saada eläimen kiinnostuksen heräämään. Jos parittelua tapahtuu, voit olla huoletta, sillä narttukoira ei voi tulla raskaaksi.

Muuttaako kastraatio koiran luonnetta?

Koira on suositeltavaa kastroida ennen sukukypsyyden saavuttamista – mikä tapahtuu 6-9 kuukauden iässä – jotta se ei pääse kehittämään ei-toivottuja käytösmalleja operaation jälkeen. Tämän lisäksi tulee pitää mielessä, että kastraation tulokset riippuvat myös koiran luonteesta, fysiologiasta ja historiasta. Operaation jälkeen voit aina konsultoida eläinlääkäriä tai muuta koirien käyttäytymiseen erikoistunutta ammattilaista eläimen käytökseen liittyen.

Ainoastaan sukupuolihormoneihin liittyvä käytös muuttuu uroskoiran kastroimisen jälkeen. Tämän vuoksi koira on tärkeä leikkauttaa 6-9 kuukauden iässä, ennen kuin se saavuttaa sukukypsyyden.

Onko totta, että leikattu koira lihoo ja menettää kiinnostuksensa leikkimiseen?

Vaikka ihmiset usein kuvittelevat näin olevan ja jopa esittävät asian faktana, totuus on, että koiran leikkauttaminen ei tee siitä entistä laiskempaa tai vähemmän leikkisää. Jos koira sattuisi menettämään kiinnostuksensa leikkimiseen, asiaa voidaan hoitaa oikean ruokavalion avulla. Kastraatio voi aiheuttaa koiran lihomista, minkä johdosta eläin väsyy entistä nopeammin ja haluaa levätä enemmän.

Asiaa voidaan auttaa syöttämällä lemmikille leikatuille koirille tarkoitettua ruokaa ja tarjoamalla sille tarpeeksi mahdollisuuksia liikuntaan. Voit konsultoida asiassa eläinlääkäriä, joka osaa kertoa, kuinka koira pidetään sopivan painoisena ja terveenä myös kastraation jälkeen.

Muuttaako kastraatio koiran luonnetta?

Muita koiran kastraation hyötyjä

Muita koiran kastroimiseen liittyviä hyötyjä ovat:

  • Koiran riski sairastua tiettyihin tauteihin laskee. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi eturauhasen ongelmat, hormonitasoihin liittyvät kasvaimet ja perineaalityrä.
  • Koira on suojassa parittelun kautta tarttuvilta sairauksilta.
  • Eläinsuojat eivät täyty ei-toivotuista koirista.

Ole vastuullinen omistaja

Jos olet murehtinut, muuttaako kastraatio koiran luonnetta, tiedät nyt, että leikattu koira on edelleen sama eläin kuin ennen operaatiota. Hoitamalla vastuullisen koiranomistajan tehtäväsi, ehkäiset omalta osaltasi koirien ylikansoitusta ja ei-toivottujen pentujen hylkäämistä.

Jos sinulla on edelleen kysymyksiä kastraatioon liittyen, etsi tietoa ja kysy kysymyksiä. Halutessasi voit hankkia useamman ammattilaisen mielipiteen ja kerätä näin kaiken mahdollisen aiheeseen liittyvän informaation. Pystyäksesi tekemään vastuullisen päätöksen koirasi leikkaamisen suhteen, tulee sinun kerätä mahdollisimman paljon tietoa ja punnita kastraation hyötyjä ja haittoja.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.